The last castle - Kőből épült étterem, ahol az étlap egyszerű, az étel nagyszerű

Viklari, The last castle étterem a dombtetőn

Van néhány étel, amit ha Cipruson jársz, mindenképp érdemes kipróbálnod! Ezek közé tartozik a souvla is, ami nagyon népszerű, szívesen készítik a ciprusi családok! Nagy darab sertés, csirke vagy bárány darabokat, pácolva hosszú fémnyársra tűznek, majd szabadtűzön sütik meg. Azonban míg kistestvérét, a souvlakit (falatnyi sertés vagy csirke darabok kis fanyársra húzva) szinte valamennyi ciprusi tavernában megkapod a hét bármelyik napján, a souvla kipróbálása már nem ilyen egyszerű! Vannak éttermek ahol egyáltalán nem készítik, máshol esetleg csak hétvégén. Nekünk kettő kedvenc souvlás helyünk van Cipruson, ezek közül következzen most az egyik! (A megközelítése miatt ezzel az étteremmel sincs egyszerű dolgunk, de megéri ellátogatni ide!)

készül a souvla az étteremben (fotó: Sami Gold, Viklari The Last Castle Facebook oldal)

AZ ÉTTEREM, AMI MINDIG TARTOGAT EGY ÚJABB MEGLEPETÉST!

A Viklari, The last castle (Az utolsó vár) nevű szabadtéri étterem a semmi közepén áll a sziget nyugati oldalán egy domb tetején, ahonnan csodás panoráma tárul elénk az Akamas-félszigetre és a tengerre. Egy göröngyös földúton közelíthető meg. Mi előre kinéztük az éttermet, de ahogy közeledtünk felé, egyre inkább úgy gondoltuk, hogy esélytelen, hogy mindentől ennyire távol nyitva találjuk majd a helyet. Ám amikor odaértünk leesett az állunk! A taverna nem hogy nyitva volt, de teltházzal üzemelt, a kőből faragott kisebb-nagyobb asztalok körül vidáman falatoztak a családok, barátok, turisták és helyiek, a pincérek pedig csak úgy sürögtek-forogtak körülöttük! Eléggé elkerekedett a szeme az amúgy kedves pincérlánynak, aki megszólított minket, és kérdezte milyen névre van foglalásunk, mikor azt válaszoltuk, hogy nem foglaltunk asztalt, de szeretnénk ebédelni. Szerencsénk volt! Kerített nekünk egy asztalt, ahol kényelmesen elfértünk öten, ráadásul olyat, ahonnan a kilátás is nagyon szép volt!

fejünk fölött a szőlőlugas zöldje, távolban a tenger kékje (fotó: Jan Boezeman, Viklari The Last Castle Facebook oldal)
csodás panoráma a tájra és a tengerre

AZ ÉTTEREM, AHOL NEM KELL AZ ÉTLAPOT BÖNGÉSZNED!

Tényleg nagyon sokan voltak, így kellett várni, mire le tudtuk adni a rendelést. Mondhatnám, hogy addig volt időnk átböngészni alaposan az étlapot, de ez nem lenne igaz, hiszen ez egy olyan étterem, ahol nincs étlap! Szabadtűzön, frissen készítenek csirke és sertés souvlát, ebből a kettőből lehet választani. A grillezett, omlós húst sültburgonyával körítik és friss, ropogós salátát is rendelhetünk hozzá. A ház bora vagy egy hűs KEO sör pedig igen jól fog esni az étkezés végén (annak aki nem vezet). Kávé különlegességekre ne számíts, de egy ciprusi kávéval vagy egy nescaféval azért a kávézás élményéről sem kell lemondani. Az enyém mondjuk egy kis pillangóval együtt érkezett.  

isteni souvla, ínycsiklandó ízzel és illattal

sültkrumpli friss krumpliból

színes saláta, kiváló kiegészítője a húsoknak

kávézás a hívatlan vendéggel

a ház bora (fotó: Sami Gold, Viklari The Last Castle Facebook oldal)

ÉTTEREM A KŐKORSZAKBÓL

Amíg várunk az ételre érdemes körbenézni kicsit a pálmafákkal körbevett tavernában, mely olyan hangulatú, mintha a Flinstone családból Frédi és Béni üzemeltetné (nem én találtam ki ezt a hasonlatot, olvastam valahol, de nagyon találó!). A kőlapokkal borított padlót, kőből faragott asztalokat és egyéb kerti kiegészítőket a szőlőlugas dobja fel igazán, mely szinte valamennyi asztal felett körbefut, így a bájos hangulat mellett árnyékot is ad a meleg nyári napokon! A kertben sétálva pedig a kőfaragványokon kívül színes virágok, kaktuszok sokasága kápráztat el minket!

szőlőlugas a kőasztalok felett (fotó: Sami Gold, Viklari The Last Castle Facebook oldal)
tényleg egy egykori várban érezhetjük magunkat

csodás, gondozott kert, színes virágokkal (fotó: Sami Gold, Viklari The Last Castle Facebook oldal)

a kaktusz előtt elhelyezett lapos kőszék kiváló hely egy szuper fotó számára

LÁTNIVALÓK A KÖRNYÉKEN

Nekünk nagyon ízlett minden, egyáltalán nem bántuk, hogy nincs szélesebb ételválaszték! Ha a környéken jársz, keresd fel a Lara öblöt is, ahol infrastruktúra nélkül élvezheted a tengert és megvizslathatod a megjelölt teknősfészkeket vagy túrázz egy jót az Avakas-szurdokban, ahol a magas sziklafalak között sétálva nem mindennapi élményben lehet részed! A szurdokról leírást és képeket ide kattintva találsz.

Avakas-szurdok

HASZNOS INFÓK

  • Az étterem nyitvatartási ideje:
  • Kedd-Vasárnap: 12:00 - 17:00
  • Hétfőnként zárva
  • Csak a nyári szezonban, általában áprilistól/májustól október végéig tart nyitva.
  • Hétvégente érdemes asztalt foglalni.
  • Telefonszám: +357 26 991088
  • Az autók számára az étterem mellett egy nagy parkoló található.
  • Ajánlott négykerék-meghajtású járművel megközelíteni. Egy egyszerű kisautóval sem lehetetlen, de ha bérelt autóról van szó, ellenőrizd, hogy érvényes-e a biztosítás, ha földúton közlekedsz vele.
  • Vegetáriánus ételt is készítenek, ha előre jelezzük foglaláskor!

Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! 

...............

Előző bejegyzés:

Stavrovouni, a Szent Kereszt hegyének monostora

Következő bejegyzés:

Alagadi Turtle Beach - a színes napernyők strandja 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések