Alagadi Turtle Beach - a színes napernyők strandja

 


Észak-Cipruson járva is szuper strandok közül válogathatunk! Ha úgy tetszik kipróbálhatjuk a luxus hotelek saját strandját, esetleg egyéb Beach Club-okat, melyek olyan partok, ahol ugyan belépőt kell fizetni, de cserébe egy tiszta, rendezett strandon válogathatunk a különféle típusú napozóágyakból, van esetleg medence is csúszdákkal és természetesen étterem vagy beach bár. Azonban ugyanúgy rátalálhatunk olyan eldugott távoli öblökre, partokra, ahol szinte magunkban sétálgathatunk kilométereken át. A mai strandunk valahol a kettő véglet között helyezkedik el. Az Alagadi Turtle Beach (Alagadi Teknős Strand), ami valójában nem is egy strand, hanem három, Kyreniától egy kellemes 20 perces autózásra található.

(kép: mapcarta.com)

 A STRAND, AMI 3 RÉSZBŐL ÁLL

Ahogy a fenti képen is látszik, a strand három részből áll. Az 1-es és a 2-es partszakasz találkozásánál egy látványos félsziget nyúlik be a tengerbe! Szintén itt várja az éhes-szomjas vendégeket egy tengerparti étterem is. A 2-es és a 3-mas strand között található a parkoló, ahonnan egy kis ösvényen sétálhatunk le a nekünk tetsző partra.

Alagadi Turtle Beach 2.

A mi kedvencünk a 3-mas strand! A talaj homokos kívül-belül, a víz nyugodt, hőmérséklete kellemesen meleg az öbölben. A bal oldalon bámészkodó domb pedig feldobja az amúgy sem unalmas látványt!

Alagadi Turtle Beach 3.

kövek a domb tetején

VIGYÁZZ A TEKNŐSÖKRE!

A parkolás és a strand ingyenes, cserébe sajnos előfordul, hogy eldobált szemetekkel is találkozunk itt. Ahelyett, hogy emiatt morgolódnánk, azt javaslom vigyetek már eleve egy szemeteszsákot és szedjétek fel az utatokba kerülő hulladékokat! Ez amiatt is igazán jótét cselekedet, hiszen a strand egyik különlegessége, hogy a teknősök kedvelt tojásrakó helye ez a part nyaranta. Így a teknőcök miatt is fontos, hogy minél kevesebb szemét legyen a parton és kerüljön a tengerbe! A teknősfészkeket meg is szokták jelölni, hogy senki ne piszkálja azt a területet, ne szúrja le pont oda a napernyőjét. Illetve nyáron (május 15 és október 1 között) este 8-tól reggel 8-ig tilos a strandon tartózkodni, hogy ne zavarjuk meg a teknősöket.

tábla a strand szabályairól

megjelölt teknősfészek

VIDD MAGADDAL AMIRE SZÜKSÉGED LESZ!

A strand általában nem zsúfolt, kényelmes távolságra le tudunk telepedni más családoktól, baráti társaságoktól. Érdemes magunkkal vinni minden szükséges felszerelést, strandtörölközőt, napernyőt! Napágyakat nem lehetséges itt bérelni. Azonban, ha nincs sajátunk, akkor az étteremből néhány euró fejében kölcsönözhetünk napernyőt (a készlet erejéig), amit le tudunk szúrni, ahova szeretnénk. Ezért neveztük el ezt a színes napernyők strandjának, hiszen itt nem egyforma napernyők sorakoznak katonás rendben, hanem a különféle vidám színekben pompázó ernyők nyújtanak árnyékot a strandolóknak!


 

KIKNEK AJÁNLOM AZ ALAGADI TURTLE BEACH-ET?

Elsősorban családosoknak, vagy nyugalomra vágyó pároknak. Itt nem a buliról, a koktélokról és jetskiről szól az élet. Viszont nagyokat lehet úszni, labdázni a vízben, lehet homokvárat építeni a természet ölelésében, távol a főúttól és a házaktól! A környező sziklákon jókat bóklászhatunk, a partmenti dombokon pedig különleges virágokat csodálhatunk meg! A távolba tekintve láthatjuk, ahogy a Five Fingers hegység csúcsai törnek a magasba.

 

séta a környéken

a Five Fingers hegység csúcsai a távolban

Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! 

...............

Előző bejegyzés:

The last castle - Kőből épült étterem, ahol az étlap egyszerű, az étel nagyszerű 

Következő bejegyzés:

Együtt úszott hajónk a lemenő Nappal a Larnacai-öbölben  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések