Stavrovouni, a Szent Kereszt hegyének monostora



A Larnaca régió partjai fölé magasodó sziklás Stavrovouni hegy 750 m magas csúcsáról kémleli a tájat az azonos nevű Stavrovouni Monostor (Stavrovouni Monastery), ahol manapság is szerzetesek élnek. A monostorhoz egy szerpentines úton kanyaroghatunk fel autónkkal, vagy akár biciklivel is, ha elég sportosak vagyunk (bizonyíték a fenti képen)! A hegy neve eredetileg Olümposz volt, de később ezt a nevet Ciprus legmagasabb hegye érdemelte ki, ami a Troodos hegységben található.

a hegytetőre kanyarog fel utunk


zöldellő hegy, tetején a monostorral

a táj napfelkelte után

 A SZENT KERESZT HEGYE

Az eredeti épületet, Ciprus legkorábban épült monostorát Kr. u. 327-329 körül alapította Szent Heléna (Szent Ilona, Nagy Konstantin császár édesanyja). A vallási hagyományok szerint úgy tartják, hogy ő találta meg Jézus keresztjét, melynek egy darabjával egy véletlennek köszönhetően vetődött a szigetre! Eredetileg ugyanis Konstantinápolyba igyekezett, de hajótörést szenvedett és Ciprus partjainál kötött ki. Egy csoda folytán a kereszt hirtelen a hegytetőre került, melyről egy káprázatos fényjelenség árulkodott. Heléna megpróbálta elvinni onnan, de miután nem sikerült, végül úgy döntött, hogy megfelelő hely lesz ez a kereszt számára, mely köré egy kápolnát is építtetett. Erről kapta nevét a hegy és a monostor is, hiszen a Stavrovouni két szó összetételéből jött létre. A 'stavros' (görögül: Σταυρός) azt jelenti, hogy kereszt, a 'vouno' (görögül: βουνό) pedig azt, hogy hegy, tehát a név azt fejezi ki, hogy a "Kereszt hegye". A Szent kereszt nem tudni mikor tűnt el, de egy kb. 1 m magas ezüst kereszt ma is ott áll, benne a Szent kereszt egy darabkájával.

kilátás, a monostor és a parkoló

A MONOSTOR MÚLTJA

Később a kis templom köré keresztény szerzetesek pici cellákat (hálófülkéket) építettek, így létrehozva a monostort. Az idők és a Ciprust ért támadások során volt, hogy ortodox szerzetesek lakták, akadt, hogy üresen állt és előfordult olyan is, hogy csupán néhány ember remete lakhelyeként szolgált. 1888-ban egy hatalmas tűzvész során szinte teljesen megsemmisült, csupán az ezüst kereszt maradt fenn, mely a Szent kereszt egy darabkáját őrzi! Természetesen a monostort újjáépítették, bővítették, olyannyira, hogy a 20. század közepére Ciprus vallási központja lett, más monostorok építéséhez is segítséget tudtak nyújtani az itteni szerzetesek.


A MONOSTOR NAPJAINKBAN

A monostorban manapság is laknak szerzetesek, akik nagyon szigorú, a görögországi Athos-hegy szerzeteseihez hasonló életet élnek. Emiatt az épület bejáratát nem léphetik át nők. Így családunkból is csak apa és fiai program volt a monostor bejárása. 

Lehet sétálni a freskókkal díszített folyosókon, találkozhatunk fekete ruhás szerzetesekkel, ki lehet menni egy kis udvarra, ahol egy napórát is találunk, valamint meg lehet nézni az ezüst keresztet a templomban. A monostorban számos régi iratot, ikonokat, hagiográfiai emlékeket (szentek életéről szóló írások), használati tárgyakat is őriznek. A szerzetesek többnyire önfenntartó életmódot folytatnak, termelnek zöldségeket, gyümölcsöket, nevelnek állatokat, még bort is készítenek. Emellett ikonokat is festenek, melyekkel a templomokat díszítik.

a monostor udvara (fotó: in-cyprus.philenews.com)

az ikonok többnyire a szentekkel, a szent kereszttel kapcsolatosak

 Nálunk szerencséje volt a fiúknak, mert egy nagyon kedves szerzetes beszélgetett velük, mesélt az épületről, megmutatta nekik az étkezőt, kivitte őket egy hatalmas teraszra ahonnan talán még szebb panoráma tárult eléjük, valamint megkínálta őket egy kis gyümölccsel. Vele is eljátszották a hungry-Hungary szóviccet. Kiderült, hogy járt már Magyarországon is, ahol többek között felkereste a Szentendrén található szerb ortodox templomokat.

elképesztő panoráma bármerre nézünk

TIPPEK A LÁNYOKNAK!

A monostorba ugyan mi lányok nem mehetünk be, de nem érdemes azért otthon maradni, hiszen így sem fogunk unatkozni! 


A monostor környékéről csodás kilátás tárul elénk Larnaca, a környező falvak és a tenger felé. Néhány padot is elhelyeztek (ráadásul van amelyiket fák árnyékában) melyeken a lányok megvárhatják párjaikat, fiú családtagjaikat. Mi is lehuppantunk az egyik padra és onnan nézelődtünk a távolba ameddig csak elláttunk, figyeltük a pillangók táncát és nem győztünk fényképezni! Már csak egy kávézó hiányzott, hogy még tökéletesebbek legyenek a várakozás percei. :-)

szélmalmok sokasága

Ráadásul a monostortól alig néhány méterre egy aranyos körbekerített templom is található, melynek ajtaja a lányok előtt is nyitva áll! A Mindenszentek temploma (Church of All Saints) bár kicsi, de nagyon szép, mindenképpen érdemes megcsodálni az ikonokat, a díszes kupolát, valamint a templom kertjében álló kőkeresztet és kis harangtornyot. A kereszt alatti feliratból kiderül, hogy Danielnek a 900 évvel ezelőtt Ciprusra zarándokolt kijevi pátriárkának állít emléket.

Mindenszentek temploma

a templom másik oldala, háttérben a monostorral

díszes belső tér

kereszt az 1106-os zarándoklat emlékére

harangtorony

AZ IDEGENVEZETŐ TIPPJE!

"Tán az egyetlen hely, ahova nem engedtek be Cipruson, mivel nőnemű vagyok, a Szent Kereszt hegyének Monostora! Az útvonal, hogy feljussunk a CYPRUS RALLY-nak az egyik ügyességi szakasza! A kilátás pazar… már emiatt is érdemes felmenni! Sok kincset őriznek a monostorban, mely 1191-1571 között a Bencés rend kezébe kerül, tehát római katolikusok lakják!   
 Pap zarándokokat kísértem Cipruson, akik Szent Ilona útvonalán zarándokoltak /Róma-Jeruzsálem-Ciprus/, így kerültek Ciprusra. Sokat tanultam tőlük! Pl. Szent Ilona találja meg a Szent Földön Jézus Keresztjét és hoz belőle darabokat… de hoz a "jó lator" keresztjéből is, akit úgy hívnak hogy Olympa… Állítólag róla nevezik el először a hegyet Olymposnak, de rájönnek, hogy van magasabb pont Cipruson és az lesz az Olympos /1952m/. Aztán egy darab szöget hagy itt, mellyel felszögezik Jézust a keresztre, egy darab ruhát, melyen 36 csepp vér van, egy darab kötelet, mellyel felkötik Jézust a keresztre (ez jelenleg Omodoszban megtekinthető). Szent Ilona és fia tiszteletere 11 templomot emelnek a szigeten és mindegyiknek köze van Jézus Keresztjéhez… a legtöbb sajnos romos!   
 A monostor szerzetese volt 20 éves korától Pater Kallinikos, aki a XX. sz. nemzetközileg elismert egyik legjelentősebb szent ikon készítője volt… aki sajnos pár éve meghalt!   
 Állítólag a kriptahelyiségben őrzik kiállítva az 1571-től a monostorban élt szerzetesek koponyacsontját… brrr!!!"

Amennyiben szívesen fedeznétek fel Ciprust egy tapasztalt, kedves, magyar nyelvű idegenvezető segítségével, keressétek bátran Melindát az alábbi elérhetőségeken:

  • Tel.: 0035799588391
  • Email cím: hamatila@gmail.com
  • Facebook oldal és Messenger üzenet: Melinda Hamatila 

 

HASZNOS INFÓK

  • A monostor előtt található egy parkoló, ahol meg lehet állni.
parkoló a monostor és a templom között
  • A belépés csak férfiaknak, fiúknak lehetséges, nőknek szigorúan tilos!
  • A férfiak is csak megfelelő ruházatban léphetnek be, ami mindenképpen hosszú szárú nadrágot jelent. (szigorúan veszik!)
  • Fényképezni, kamerázni, telefont vagy laptopot használni a monostor kapuin belül tilos. 
  • Drónt reptetni a monostor környékén tilos.
  • A belépés és a parkolás ingyenes.

Nyitvatartási idők (szigorúan veszik!):

  • Szeptember - Március: 7:00-11:00 és 14:00 - 17:00
  • Április - Augusztus: 8:00 - 12:00 és 15:00 - 18:00
  • Ünnepnapokon zárva

a képen az üvegházak (sátrak) is látszanak

Frissítés 2021 július: Jelenleg nem látogatható a COVID terjedése miatt.

Főbb források és bővebb info angolul: itt, itt és itt.

Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! 

...............

Előző bejegyzés:

A Cape Greco Nemzeti Park 7+1 csodája
 
Következő bejegyzés:
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések