A dombtetőről bámészkodó mézeskalács templom


 Protaras központjától nem messze, egy domb tetején áll büszkén a Profitis Ilias templom (Illés Próféta temploma), melyet egy korábbi kápolna helyébe építettek. Megközelítése nem olyan egyszerű, hiszen sok-sok lépcsőt kell megmásznunk ahhoz, hogy körbejárhassuk a kis bizánci stílusú templomot, amit a környékről származó kövekből építettek 1984-ben. Így igazán harmonikusan beleillik a környező tájba. Nekem az egyik kedvencem ez a fajta templom, amit én egyszerűen csak mézeskalács templomnak szoktam nevezni.


Erőfeszítéseinkért cserébe nem pusztán a templomot tekinthetjük meg, hanem csodás kilátás vár ránk Protaras és a tenger irányába. Le is ülhetünk akár az egyik padra és onnan kémlelhetjük a tájat és beszélgethetünk egy-két barátkozni vágyó cicával. Este is érdemes felmenni ide, hiszen a fényárban úszó város látványa is lenyűgöző, valamint maga a templom is ki van világítva ilyenkor.


 

A templom belseje, amiben épphogy csak néhány ember fér el, a Görög Ortodox templomokhoz méltóan bibliai témájú ikonokkal, festményekkel van díszítve. A kápolna kis mérete ellenére annak három oldalán is van egy-egy ajtó, ennek és karcsú ablakainak köszönhetően egy szokatlanul világos templomban találhatjuk magunkat. A hűs belső térben jólesik kicsit merengeni és akár gyertyát is gyújthatunk.

A Profitis Ilias Protaras legismertebb temploma, gyakran ad otthont esküvőknek, keresztelőknek. A templom közelében, illetve a kék korlátos lépcsősor mellett is találunk olyan fát és egy szív formát, melyeket színes szalagok díszítenek, ezeket elvesztett szeretteink emlékére kötözhetjük fel a fák ágaira.



Minden évben július 20-án, Illés napján, nagyszabású ünnepséget tartanak a templomnál, ilyenkor akár több ezren is ellátogatnak ide!

Ha ezen a környéken jársz, ne mulaszd el a közeli Ayioi Saranta barlangtemplom meglátogatását sem!

Ayioi Saranta barlangtemplom

Forrás: itt

Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés:

4 ok, hogy ellátogass Pissouriba

Következő bejegyzés:

A Cyprus Flight Pass kitöltése 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések