A csodás Lefkara

 

Lefkarát legegyszerűbben úgy lehet jellemezni, hogy Ciprus Szentendréje, egy aranyos kis ékszerdoboz, amit mindenképp érdemes felkeresni, csak nem mindegy mikor! A helyi kézművesek fantasztikus csipke kézimunkákat és ezüst tárgyakat készítenek, valamint egyéb kézműves termékeket. Nem csupán napjainkban híres Cipruson kívül is ez a falu, hanem korábban is az volt, állítólag már Leonardo da Vinci is járt itt a 15. század végén és egy nagy, gyönyörűen hímzett abroszt vásárolt, amit ma a Milánói dómban őriznek. 

a falu a felkelő Nap fényében

kávézó, amit Leonardo da Vinciről neveztek el

tipikus keskeny, macskaköves utcácska

Bóklászva a kis utcákon akár néhány szót is válthatunk a házaik vagy üzleteik előtt kézműveskedő nénikkel vagy bácsikkal. Azért arra számítani kell, hogy ez nem egy titkos kis falu, hanem nagyon is ismert, sok turista keresi fel évről évre, akiket az ott lakók próbálnak rábeszélni arra, hogy vásároljanak valami szépet emlékbe. 





Minket leginkább a szűk kis utcácskák, a kőből épült régi házak, a színes kertek, a rengeteg virág, a kis helyi kávézók hangulata fogott meg a tengerszint felett 650m magasan lévő faluban, ami a Troodos hegység déli lejtőjén található 45 km-re a fővárostól és kb. 30 km-re Larnaca repterétől. Egymás mellett fekszik Pano (Felső) Lefkara és Kato (Alsó) Lefkara, a turisták körében az előbbi az ismertebb.


aranyos utcácskák


egy kávézó hangulatos udvara
kis taverna és kávézó

Pano Lefkarában és környékén közel 20 templom és kápolna található. A legnagyobb közülük a falu szívében lévő Timios Stavros vagy más néven a Szent Kereszt temploma, mely eredetileg a 14. században épült, azóta többször felújították és bővítették. A templomnak színes, nagy ablakai vannak, gyönyörűen festett kupolája, valamint ha körülnézünk díszes csillárokat és vallási tárgyakat láthatunk.





A templom mögötti részt sem érdemes kihagyni, hiszen az idős fa mellől izgalmas kilátás tárul elénk a környező házakra.


Mi egyik alkalommal egy rövid kirándulást téve felsétáltunk a Lefkara melletti dombra, ahol a kis hófehér Sotiros kápolna és lenyűgöző panoráma fogadott minket. Valamint egy bácsi, aki épp locsolta a növényeket és megörült nekünk, hogy végre akad egy kis társasága.

séta a dombra

kápolna a domb tetején

kilátás Lefkarára

a Timios Stavros templom és a környező házak a dombról fotózva

kilátás a dombról a másik irányba

Hosszasan lehetne mesélni még Lefkaráról, de azt hiszem itt a szavak helyett a képek többet mondanak. Amennyiben mélyebben érdekel a falu története vagy templomai, akkor ide kattintva olvashatsz róla angolul. Vagy még jobb, ha felkeresed és saját magad fedezed fel ezt a bájos kis falut! Visszatérve a kérdésre, hogy mikor érdemes Lefkarába menni, azt javaslom próbáljátok elkerülni azokat az időszakokat amikor várhatóan sok turista lesz ott. Az itt bemutatott képek többnyire márciusban, áprilisban készültek, illetve amikor júliusban jártunk ott, akkor a kora reggeli órákban. Sokkal hangulatosabb a néptelen utcákon bóklászni!

+1 tipp: Ha februárban látogatsz el ide, akkor a virágzó mandulafákat is megcsodálhatod!

A következő képek megmutatják, hogy esős időben, illetve a zivatar utáni első napsugarak fényében is milyen szép Lefkara. Az amúgy is színes falu még élénkebbé válik ilyenkor!






 Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!
............... 

Előző bejegyzés:
 
 
Következő bejegyzés:
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések