Büyük Han, a legnagyobb karavánszeráj Cipruson

A Büyük Han (Nagy Fogadó) karavánszeráj kihagyhatatlan, ha Ciprus fővárosának török oldalán járunk. Észak-Nicosiában található, 1572-ben épült, Lala Mustafa Pasa, Ciprus első török kormányzójának megrendelésére, egy évvel azután, hogy a törökök meghódították a szigetet. 

Büyük Han karavánszeráj Ciprus Nicosia

MI VOLT A SZEREPÜK A KARAVÁNSZERÁJOKNAK?

Mielőtt rátérünk a Büyük Han-ra, elevenítsük fel, hogy mi is volt a szerepük a karavánszerájoknak? A turkinfo.hu weboldalon erről egy olyan szuper összefoglalót találtam, hogy egy-két részt szó szerint idézek belőle, a teljes cikket ide kattintva tudjátok elolvasni.

 

"Az épületek egy részében ingyenesen lehetett megszállni, de voltak olyan komolyabb vendégházak is, ahol nemcsak szállást, hanem más szolgáltatásokat is kínáltak a megfáradt utazóknak. Mindent megkaptak itt, amire csak szükségük volt: szállást, étkezést, mosási lehetőséget, ellátták az állataikat, megvédték őket a rablóktól, volt orvosi ellátás és imahely is, és persze jó üzleteket is lehetett itt kötni.

A karavánszerájokat úgy építették fel, hogy olyan távolságra legyenek egymástól, amennyit egy személy egy nap alatt meg tud tenni. A szerájok közti távolságot menzilnek nevezték, ami 30 kilométert jelentett és 6 óra alatt lehetett megtenni.

A tulajdonoson kívül sokan mások is dolgoztak ezekben az épületekben: kovácsok, szabók, cipészek és állatorvosok. A legtöbben a környező településekről érkeztek és munkájukért a befolyt adóból kaptak fizetést.

A törökországi karavánszerájoknak két közös pontja van: a nyitott udvar, és hogy csak egy bejáratuk van. Általában téglalap vagy négyzet alapúak, vastag, magas falakkal körülvéve, hogy megvédjék a bent lévőket a rablóktól és a banditáktól.

A bejárat mindig nagy volt, hogy az állatok, különösen a megrakott teve is átférjen rajta.

Az utazók információkat cseréltek egymással, történeteket meséltek, nevetettek és viccelődtek, valamint megvitatták a fontos dolgokat még akkor is, ha más nyelven beszéltek. Ezeken a helyeken olyanok kötöttek egymással üzleteket, barátságokat és szövetségeket, akik azelőtt még sehol sem találkoztak."

 HOGYAN NÉZ KI A BÜYÜK HAN KARAVÁNSZERÁJ?

Szép mérete kiérdemelte a Büyük Han megnevezést. Maga a büyük szó azt jelenti, hogy nagy. Korábban más neve volt ennek a fogadónak, de mikor épült a közelben egy hasonló, de kisebb karavánszeráj, akkor őt csak Büyük Han-ként, Nagy Fogadóként kezdték emlegetni. 


A nagyjából négyszögletes alapú Büyük Han két szintjén összesen 68 szoba található, melyek ajtaja a galériára és a központi nyitott udvarra, ablaka pedig kívülre néz. A szobákban még fűtésről is gondoskodtak, hogy télen is kellemes meleget biztosítsanak. Az alsó szinten lévő helyiségek szolgáltak tárolás céljára, ott alakítottak ki üzleteket vagy látták el az állatokat. A felső szinten lévő szobák pedig szállást nyújtottak az átutazóknak.

régi fényképek az épületről

Az udvar közepén egy mutatós, hat márvány oszlopon álló mescit (kis méretű mecset) foglal el előkelő helyet, melyhez természetesen egy kút is tartozik az imádság előtti mosakodáshoz. Ennek a karavánszerájnak a fent említett szokásokkal ellentétben két bejárata van, a keleti és a nyugati kapu. Ezek közül a keletit tekintik a főbejáratnak. Áthaladva a kapukon, képzeljük magunkat az egykori kereskedők helyébe, akik kecsesen imbolygó, megpakolt tevéikkel együtt haladtak el ugyanitt. Magával ragadó látványt nyújt a számos boltív is mely összeköti az épület henger alakú oszlopait. 



A felső szintre is mindenképp sétáljunk fel a kőlépcsőn és tegyünk egy kört a sok kis szoba előtt a galérián. A falakon díszelgő kőből faragott állatfejekkel is farkasszemet nézhetünk.


MILYEN CÉLOKAT SZOLGÁLT A KÉSŐBBI KOROKBAN?

1878-ban a brit hatalomátvétel után a vendégfogadót helyreállították olyan módon, hogy börtönként tudjon működni. 1892 és 1903 között Nicosia központi börtönének használták. Miután a börtön másik épületbe költözött, 1903 és 1947 között az épület ismét fogadóként üzemelt. 1947 és 1962 között pedig a szegény családok menedékhelyévé vált, ahol olcsón tudtak szobákat bérelni.

MIRE HASZNÁLJÁK NAPJAINKBAN?

Manapság a város kereskedelmi központjában található kézműves és kulturális központként működik az épület. Az 1990-es években újították fel. A földszinti részen találunk egy aranyos kávézót és egy árnyékos éttermet, valamint szuvenír boltokat. Időnként zenészek is megfordulnak itt, hogy muzsikájukkal emeljék a hangulatot. Az emeleti szobák pedig főként helyi kézműveseknek adnak lehetőséget bemutatni mesterségüket, itt mi is bepillantást nyerhetünk a munkájukba és természetesen vásárolhatunk is tőlük, például különféle csipkéket, fazekas termékeket vagy ékszereket.


A Büyük Han ingyenesen látogatható. Ha túl korán érkezünk, akkor előfordulhat, hogy a boltokat, a kézművesek kuckóit még zárva találjuk.

AZ IDEGENVEZETŐ TIPPJE!

SZTORI #1 - Szomjas vendégek és az idegenvezető esete a kávézóban

"Az "aranyos kis" kávézó tulajdonosa kedves ismerősöm volt... már meghalt pár éve... a fényképe az ajtó mellett lóg! Amikor elsőként jöttünk át Nikozia északi részére 2004 nyarán /azóta lehet jönni szervezetten, csoportosan/ 30 magyar vendéggel a 40 fokban... mindenki nagyon szomjas volt... leültünk az "aranyos kis kávézóban"... kiszolgálás egy szál se... egy lélek sem volt sehol! Talpraesett idegenvezetőként felfedeztem, hogy bent a hűtőpultokban minden van, így felvettem a rendelést 10 EFES sör... 10 víz... 10 Coca cola... Kivittem... megittuk... várunk... senki nem jött, egy lélek sem!!! Bementem a konyhába... keresgéltem hátha találok árlapot... nem találtam... csak a nyitott pénztárgépet... tele apró és papírpénzzel... ledöbbentem... ott állt a 30 ember a cassa felett... úgy döntöttünk, hogy csinálunk mi MAGYAROK árakat... Sör 2 font, cola 1 font, víz 50 cent /akkor még nem volt euro/. Összedobtuk a pénzt, beraktuk egy zacskóba, csináltunk egy összesítőt és beraktuk a többi pénz közé... és elmentünk! Következő héten újra mentem... ott ül a bácsi a kis öreg nagy bajuszos... odamentem hozzá, köszöntöttem görögül! Elmosolyodott és tökéletes görögséggel megszólalt... Mondom neki, hogy múlt héten beraktam egy zacskó pénzt a gépbe, megtaláltad? Azt mondja... TE VOLTÁL? Én... igen! Azt mondja TE!!! DUPLA PÉNZT SZEDTÉL BE! Én... HONNAN TUDTAM VOLNA HOGY MI MENNYIBE KERÜL? Megyek a következő héten... és maradtak a mi áraink! Így csinált a MAGYAR CSOPORT árakat a karavánszerájban!"

SZTORI #2 - A hazárdjátékosok fogadója

"A karavánszeráj közelében van egy frissen restaurált kisebb méretű hasonló építmény... az pedig a KUMARCILAR HAN... a hazárdjátékosok vendégfogadója! Szóval az árusok akik megszálltak a Büyük Han-ban, a rendesebbje este egyből lefeküdt aludni... a rendetlenebbje pedig átment a HAZÁRDJÁTÉKOSOK FOGADÓJÁBA /a Casino őse/ és elvesztette a bevételét az esetek 90%-ban! Aztán mit is mondott az asszonynak amikor másnap hazatért... na mit is? ÚTONÁLLÓK VOLTAK ÉS KIRABOLTAK!!!"

Amennyiben szívesen fedeznétek fel Ciprust egy tapasztalt, kedves, magyar nyelvű idegenvezető segítségével, keressétek bátran Melindát az alábbi elérhetőségeken:

  • Tel.: 0035799588391
  • Email cím: hamatila@gmail.com
  • Facebook oldal és Messenger üzenet: Melinda Hamatila 

 



Mi amikor Észak-Nicosiában járunk mindig betérünk ide legalább pár percre, megpihenünk egy kicsit a macskaköves udvaron, bámészkodunk a galérián és töltekezünk ezzel a különleges hangulattal, amit ti is átélhettek ha erre visz utatok!

Főbb források és bővebb info: itt és itt.

 Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés:

Sétálj velem a Pafoszi Régészeti Parkban!

Következő bejegyzés:

Búvárkodj és óvd a természetet, Cipruson is! - beszélgetés Vörös Juditékkal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések