30 óra a tengeren, avagy kompos kalandok kutyával és autóval!

 Ahogy itt a blogon is beszámoltam róla, 21 év szünet után 2022 júniusától ismét közlekedik komp Ciprus és a görögországi Pireusz között a nyári szezonban. Eltelt az első nyár, a 186 m hosszú M/V Daleela hajó pedig ezalatt szorgalmasan dolgozott, 22 alkalommal fordult meg a két ország között az apró görög szigetek közt szlalomozva, s ezalatt összesen 7162 személyt, 2250 járművet és kb. 200 háziállatot szállított fedélzetén. 

Egy szeptemberi éjszakán induláskor az utasok között volt Szandra és párja, valamint a kutyusuk is. Szandráék Magyarországról indulva Szerbián és Észak-Macedónián keresztül érkeztek meg Görögországba saját autójukkal, melyet szintén a komppal juttattak át Ciprusra. Szandra élménybeszámolója alapján született meg ez a bejegyzés, mellyel segítséget szeretnénk nektek nyújtani, hogy bátrabban merjetek belevágni a 30 órán át tartó kompozásba, akár kis kedvenceitekkel együtt!




 
Mit kell elintézni a kutyával történő kompozás előtt?

  • Kötelező, hogy meglegyen az összes oltása a kutyának!
  • Kell, hogy legyen útlevele.
  • Kötelező a chip.
  • A Titer-teszt, ami a veszettség vírusa elleni védettséget igazolja (kb. 16-18 ezer Ft) amiatt volt szükséges, mert ők kiléptek az EU-ból, majd újra beléptek oda. Nekik az út során végül nem kellett bemutatni, de hivatalosan kérhetik, így érdemes megcsináltatni indulás előtt.
  • Hatósági állatorvosi igazolást is csináltattak, ez szerencsére ingyenes és gyorsan, fél óra alatt elkészült. Végül erre sem volt szükség, de jó ha van!
  • Féreghajtás is szükséges legkorábban 5 nappal, legkésőbb 24 órával az utazás előtt. (Nem volt egyértelmű, hogy az indulás vagy a Ciprusra érkezés időpontja számít.) Szandráék egy hetet utazgattak, nyaraltak még mielőtt a kompra szálltak, így a biztonság kedvéért ők Magyararországon is megcsináltatták, illetve a komp indulása előtt két nappal Athénban is. 

"Aki ilyen lassan utazik, mint mi, annak azt javasolnám, hogy ott Athénban csináltasson egy féreghajtást, ami 20 EUR-ba került." -mondta Szandra

  • Az athéni állatorvos is nagyon kedves volt és alapos, átnézte, hogy megvan-e minden kötelező dolog az utazáshoz. Külön kitért a szívférgesség elleni védekezésre. Mivel ez egy szúnyogok által terjesztett trópusi betegség, így Görögországban és Cipruson is fontos, hogy védve legyen ellene a kutya. Szandráéknak erről is volt negatív tesztjük.


Milyen jegyet vásároljunk?

"A jegyet június közepén vettük meg és csak szeptemberre sikerült, mivel a kutyás helyek addigra elfogytak! Volt még egy hely júliusra, de az nekünk túl korai volt. Így aki kutyával utazik, érdemes erre is odafigyelni."- javasolta Szandra.


2-3 kutyás kabin van, melyeket a jegy vásárlásakor lehet lefoglalni, ha még rendelkezésre állnak. Azonban ezekben a kabinokban is csak a maximum 5 kg-os kutyákat lehetséges szállítani, a nagyobb kutyákat csak kennelben, melyek a hajó egy meghatározott részén vannak fixen elhelyezve.

Szandra magának és a kutyusnak egy másodosztályú kabinra vett jegyet. (Utólag írtak neki, hogy a kutya mivel nagyobb, mint 5 kg, nem aludhat majd bent.) A másodosztályú kabinokhoz saját fürdőszoba nem jár. 

másodosztályú, egyágyas kabin

 

A közös mosdók, zuhanyzók viszonylag tiszták, kulturáltak voltak. Ők nem zuhanyoztak a hajón, de lett volna rá lehetőség. WC papírt érdemes vinni, mert a második napra már elfogyott és nem igazán pótolták. A kabinok is egyszerűek, de tiszták voltak, persze nem úgy kell elképzelni, mintha egy luxus óceánjárón utazna az ember.

kabin emeletes ágyakkal


Természetesen az autónak is külön jegyet kell vásárolni foglaláskor. Nagyon fontos, hogy az autót csak saját tulajdonosa vagy közeli hozzátartozója viheti meghatalmazással. Szandráék emiatt módosították végül terveiket. Eredetileg úgy gondolták, hogy párja nem a komppal utazik Ciprusra, de mivel ők nem házasok, az autó pedig a párja nevén van, így ezt nem lehetett volna megoldani. A párjának emiatt szintén vásároltak jegyet utólag, számára egy "aircraft seat" típusú ülést foglaltak. Ezek olyan ülések, mint a repülőgépeken, meg vannak számozva és az utazás során adott utashoz tartoznak, tehát nyugodtan fel lehet állni, sétálni, enni, majd vissza lehet ülni a helyre, nem foglalhatja el más. 



Mi szükséges a gépjárművek szállításához?

Foglalást követően email-ben kaptak üzenetet a teendőkről. Az autó dokumentumainak fotóját (forgalmi engedély, törzskönyv, biztosítás) el kellett küldeniük egy megadott email címre, melyet a ciprusi hatóságok ellenőriznek. De ennek ügyintézését a komp társaság végzi. A levélben szó esik bizonyos "road tax" megfizetéséről is, de ez őket nem érintette, mivel külföldi az autó és nem akarták átiratni.

 

Érkezés Pireuszba

A helyszínre érkezéskor minden gördülékenyen ment!

"Minden sokkal egyszerűbb volt, mint amilyennek gondoltuk előre! Megérkeztünk, átnézték az összes papírt. Van egy terminál, mint a repülőtereken. Ott leadtuk a papírokat és kaptunk egy boarding passt."

A személyeket és a kutyákat egy busszal szállították a komphoz, de gyalogosan is oda lehetett sétálni, Szandra a kutyussal ez utóbbit választotta. Az autóval egy másik úton kellett megközelíteni a kompot, majd ráhajtani és leparkolni. Hivatalosan az utazás során nem szabad a járműhöz lemenni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy gond nélkül le lehetett.

az M/V Daleela hajó alaprajza


30 óra a tengeren

A hajón van étterem, kávézó, Szandráék ott nem vásároltak, vittek saját maguk számára szendvicseket, így erről nem tudott véleményt mondani, de úgy hallotta, hogy nem a legtökéletesebb, így érdemes saját élelemmel készülni. Egyébként maga a hajó szép nagy, szabadon lehet rajta mászkálni. Még Casino is található rajta! Ők ideális időjárási körülmények között, nyugodt vizeken utaztak, tartották a menetrendet.

A tájékoztatás szerint kutyabarát, állatbarát elkülönített rész található a hajón (pet friendly area). De azért a valóságban ez nem úgy néz ki, mint amit az ember elképzelne, hogy legalább egy pár nm-es műfüves terület legyen. Sajnos ilyesmi nem volt. A komp egyik parkoló szintjén (ott nem álltak autók), egymástól néhány méter távolságra voltak elhelyezve a kennelek és az előttük lévő részen lehetett sétálgatni is a kutyákkal, illetve a kis és nagy dolgukat is itt végezhették el. 

kennelek a hajón és az a rész, ahol a kutyák sétálhatnak nappal


Az éjszakát hivatalosan kötelező volt a kennelben tölteniük, csak nappal lehetett velük sétálni. Szandráék nem szerették volna magára hagyni a kutyust, így ők is a földre kucorodva mellette próbáltak aludni. De hajnalra nagyon hideg lett és a folyamatos zaj miatt ők sem tudtak aludni és a kutya is nagyon kimerült lett, így úgy döntöttek lesz ami lesz, bemennek a kabinba és ott töltötték a maradék időt.

Előírás, hogy legyen a kutyákon szájkosár is, de ezt sem veszik annyira szigorúan. Esetleg szólnak érte, de nem büntetnek meg. Azért mindenképp vigyetek!



Érkezés Limassolba

Leszálláskor a kutyával ismét külön kellett elhagyni a kompot, nem az autóban ülve. Újra ellenőrizték az iratait és felírták, hogy hol fog lakni Cipruson. Közben az autó is átment egy vám ellenőrzés-szerűségen, ami gyorsan, egyszerűen zajlott, csak amiatt kellett várni, mert sok volt az autó.

Összességében elmondható, hogy a kutyás élményeken lehetne javítani, de azt leszámítva elégedettek voltak, a hajó a várakozásaiknak megfelelő volt, a dolgok gördülékenyen mentek, a személyzetre a görögös lazaság volt leginkább jellemző. Nagyon jó, hogy van végre lehetőség ilyen módon is eljutni Ciprusra, nagy segítség ez azoknak akik állataikkal, járműveikkel vagy egyéb nagyobb eszközökkel szeretnének eljutni a szigetre vagy pusztán csak félnek a repüléstől! Ráadásul az árak is nagyon barátiak voltak ebben a szezonban.

Ha tervezitek a kompos utazást, akkor az általam korábban írt tudnivalókat és persze elsősorban a Top Kinisis Travel foglalási oldalát is alaposan tanulmányozzátok át, sok infó megtalálható rajta az apróbetűs részekben! És mindenképpen érdemes időben foglalni, főleg ha kutyával szeretne utazni az ember.

Amennyiben kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel a Facebook poszt alatt kommentben! Ha pedig nektek is van saját tapasztalatotok, akkor nagy örömmel fogadom azt is, hogy segítsük együtt a többi leendő utazót!

Szandrának pedig köszönöm szépen, hogy megosztotta velünk élményeit és fényképeit! 


Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

Kirándulás a Vipera-sziklához

Következő bejegyzés:

6 ok, hogy ellátogass Koukliába!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések