Lympia és a Szerelem Lépcsője

 Nem számoltam hány darab lépcső vezet fel a falu fölé magasodó dombra. Talán 100 darab lehet. Megmászásuk sok ideig tart, de nem azért, mert olyan hosszú lenne a lépcsősor, hanem mert az ember elmélázik a színes vonalak között, megfigyeli a részleteket és igyekszik megtalálni a legjobb szöget egy-egy fotó elkészítéséhez.


A fővároshoz, Nicosiához közeli falucskára, Lympiára a festői mellett a festett jelző illik leginkább. A falu apraja-nagyja ugyanis néhány éve gondolt egy merészet, ecsetet és festéket ragadtak és szorgos munkával, saját kezükkel, saját ötleteik alapján színessé varázsolták a falu egykor szürke falait. Maga az ötlet két fiatal lány fejéből pattant ki, akik először csak a főtér színekért kiáltó szürke falát szerették volna feldobni. Első munkájukra azonban olyan sok pozitív visszajelzés érkezett, hogy mindenkinek beindult a fantáziája és semmi nem állhatott a szebbnél-szebb alkotások útjába! Aki nem a festésben segített, ők limonádéval, gyümölccsel és süteménnyel kényeztették a festőcsapat tagjait!

Kép: philenews.com

Kép: philenews.com

Az alkotásokkal több céljuk is volt, egyrészt vágytak egy színesebb, vidámabb falura, másrészt szerették volna ha felkerül a turisták térképére Lympia. A falu lakóit és másokat is arra buzdítanak, hogy szakadjanak el az internettől, a telefonjaiktól és merjenek alkotni és megmutatni magukat! A lépcsősort pedig azért festették színesre, hogy felcsalogassák az arra járó embereket a dombtetőre, hogy ők is lássák milyen csodás a kilátás a környező tájra.




A szivárvány minden színében pompázó lépcső a Stairs of Love (A Szerelem Lépcsője) elnevezést kapta. Valójában kettő lépcsősort is találunk a domb két oldalán, így érdemes mindkettőt megnézni és ott fotózni ahol jobbak a fényviszonyok az adott pillanatban. A lépcső mellett lévő fal pedig első pillantásra csupán falfirkának tűnik, de alaposabban megszemlélve kiderül, hogy a Szeretlek szót pingálták fel különféle nyelveken.



A céljukat hamar elérték! Bár annyira nem kerültek be a köztudatba, mint a xylofagoui krumpliszobor, de nagyon sokan keresték, keresik fel a színes lépcsőt és készítenek vele magukról fotókat.


A faluban azonban ne csupán a lépcsőnél ugarjatok ki az autóból egy fénykép erejéig, hanem sétáljatok is egy nagyot! Mint már írtam, számos  egyéb falfelületre is izgalmas képeket festettek, valamint színes fatáblák segítenek eligazodni a kis utcák szövevényes hálózatában, megmutatják merre készül a halloumi, amit akár meg is kóstolhattok, hol található egy kecske farm, merre induljunk ha kézműves termékeket vásárolnánk vagy megtekintenénk egy múzeumot. Az amúgy is színes virágokat élénk színre festett cserepekbe, vödrökbe, autógumikba helyezik és a hagyományos régi házak felújításánál sem sajnálják a színes festékeket! 


 

A street art képek néhol modernek, máshol egy mesevilágot jelenítenek meg, van, hogy Kubába repítenek minket vagy épp a természetből ragadnak ki egy-egy kedves alakot.

Kép: philenews.com



A falu nem néptelen, kb. 2500-an laknak ott manapság is (közel a főváros és olcsóbb itt a lakhatás, mint ott), találunk kézműves boltokat, élénk kis kávézót és természetesen kápolnákat, templomokat is, amiket sosem érdemes kihagyni!





Fedezzétek fel ti is Lympiát és dícsérjétek meg a műveket ha összefuttok a helyi lakosokkal!

Forrás: itt

Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz!

...............

Előző bejegyzés: 

Hol szálljunk meg Cipruson? - Ayia Napa, Larnaca és Pafosz előnyei, hátrányai

Következő bejegyzés:

Neolitikus települések nyomában I. rész - Kalavasos Tenta kunyhói 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések