Nicosiai Ciprusi Régészeti Múzeum - Találkozás a régiekkel

 



Lenyűgöznek a történelmi leletek, a régi civilizációk szimbólumai? Izgalmas módon szeretnéd alaposabban megismerni Ciprus nagy múltra visszatekintő történelmét és kultúráját? Ha a válaszod IGEN, akkor feltétlenül érdemes felkeresned a fővárosban, Nicosiában található Ciprus múzeumot


Az egymást követő 14 teremben végigsétálva a neolitikus időszakból fennmaradt tárgyaktól kezdve egészen a bizánci korból származó alkotásokig lenyűgöző gyűjteményt találunk!
 


Ha nem is vagy nagy múzeumba járó típus, akkor is van az az időjárás, amikor jólesik bemenekülni egy fedett helyre. Legyen ez a nyári 40 fokban, amikor légkondira vágyunk vagy egy esős, szeles téli napon.

Miket láthatsz ebben a múzeumban?


Itt őrzik a ciprusi régészeti lelőhelyekről származó leletek legnagyobb részét! És ha már a legeknél tartunk, ez Ciprus legrégebben alapított (1882) régészeti múzeuma! Kerámiák, különleges figurák, mozaikpadló részletek, mészkő és bronz szobrok, ékszerek, réztárgyak, érmék, színházi álarcok egyaránt megcsodálhatók itt. 






Ciprus arca, Afrodité számtalan formában megjelenik, legismertebb közülük a Soli régészeti parkban talált híres márvány szobor, ami az I.e. 1. századból maradt fenn. A szerelem istennőjének ezen ábrázolása sokszor visszaköszön útikönyvekben, plakátokon, szórólapokon, sőt például a márciusban megrendezésre kerülő Logicom Pafosz maraton érmeit is ő díszíti!




Afroditén kívül is sok-sok alkotást ihlettek a női és a férfi test szépségei és a romantikus érzelmek. A lenti képen Septimius Severus római császár több, mint 2 méter magas bronzszobra látható. A szobor érdekessége, hogy 1928-ban talált rá egy farmer Kythrea faluban a földjén. A szobor eleve darabokban volt, de a farmer tovább darabolta, mert úgy gondolta, hogy kincset rejthet. 1929-ben a felsőtestet sikerült helyreállítani, majd 1940-ben a teljes szobrot. Néhány kisebb része, például a lábfejei hiányoztak, így azokat egy ciprusi szobrászmester segítségével pótolták ki.


 

Személyes kedvenceim a mészkő oroszlánok és szfinxek, melyek az I.e. 450 körüli időszakból származnak. Valamint a kisebb-nagyobb terrakotta figurák, melyeken érdemes minden apró részletet megfigyelni! De a számtalan jó állapotban fennmaradt szobor is lenyűgözött. 




 

Alaposan megcsodáltam a híres, kis kereszt alakú, széttárt kezű alakot, melynek nyakában egy saját magával megegyező kinézetű pici medál lóg. Több hasonló figurát is találtak, a leghíresebbet Pomos faluban, korát kb. 5000 évesre becslik, és a feltételezések szerint a termékenységet és az önmagával való harmóniát szimbolizálja. Alakja olyannyira Ciprus egyik jelképévé vált, hogy az 1 és 2 eurós ciprusi pénzérmék hátoldalára is ő került fel! Gyerekeknek izgalmas kaland lehet, hogy a pénzérmét előre megmutatjátok nekik és meg kell keresniük a figurát a múzeumban! ☺



 

Ha csupán egy múzeumot keresnél fel ciprusi nyaralásod során, akkor azt ajánlom, hogy erre essen a választásod, mert egy valóban nagyon széleskörű és izgalmas gyűjtemény tekinthető meg itt, ahol ráadásul a sziget több jelképét is saját szemeddel láthatod! 

Hasznos infók

  • A múzeumba a belépés ingyenes!
  •  Nyitvatartási idő:
  • hétfő: zárva
  • kedd-péntek: 8-18
  • szombat: 9-17
  • vasárnap: 10-13
  • Az épületben mosdó is található!

A Ciprus Múzeumot itt találod a Google térképen:

 

Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Vidám ciprusi fotókat pedig az Instagram oldalamon találsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

Nyári séta a keleti parton VI. rész - A kősivatag

Következő bejegyzés:

Szt. Elias kápolna - A napszítta vidék rejtett oázisa 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések