10 érdekesség a ciprusi karácsonyról

 

Egy Cipruson töltött tél biztosan más, mint Magyarországon. Hogy merre billen a mérleg nyelve, az mindenkinél egyéni, van aki örül, hogy nem kell megfagyni és télen is jellemzően napsütésben és kellemes 20 fok körüli hőmérsékletben sétálgathat a tengerparton a pálmafák között, másnak viszont hiányoznak a bekuckózós forraltboros esték egy jó kis szánkózás vagy kirándulás után a hófehér téli erdőben vagy a ködös városban. (A Troodos hegységben Cipruson is szokott lenni hó és hideg idő, de az egész szigetre nem ez a jellemző.) Így van ez a karácsonnyal is, nem jobb vagy rosszabb, csak kicsit más Cipruson, mint Magyarországon. Lássunk néhány érdekességet a görög ciprusi szokásokról!

1. A ciprusiak számára a húsvét a legnagyobb ünnep az évben, de azért természetesen a karácsonyt is megünneplik. A görög ortodox vallásuk szerint november 15 és december 25 között 40 napos böjtöt tartanak, amikor nem esznek húst és tejtermékeket.

Limanaki Beach Hotel kávézója karácsonyi hangulatban (Ayia Napa)

2. November végén, december elején a ciprusiak feldíszítik a házaikat, kertjeiket, erkélyeiket karácsonyi díszekkel, girlandokkal, mikulásvirággal, felállítják a karácsonyfát is, ami leggyakrabban műfenyő. A ciprusi városok és falvak is ilyenkor öltöznek karácsonyi díszbe, a világításon kívül mindenfelé kihelyeznek karácsonyi figurákat is, melyek úgy néznek ki, mintha most léptek volna ki egy kedves meséből.


3. December 24-én este a gyerekek dalokat énekelve járják a környező házakat. Némelyikük be is öltözik például Mikulásnak, rénszarvasnak vagy manónak. A szép énekekért cserébe diót, csokit és gyümölcsöt kapnak. Úgy tartják, hogy az éneklő gyerekek jó szerencsét és jólétet hoznak a ház lakói számára.

4. December 25-én délelőtt általában templomba mennek a családok, átadják egymásnak jókívánságaikat, majd alig várják, hogy hazaérve megtörhessék a böjtöt és finomabbnál finomabb falatokat ehessenek. Ilyenkor együtt van a család, közösen dalokat énekelnek, boldog karácsonyt kívánnak mindenkinek, esetleg apró ajándékokkal lepik meg egymást.

karácsonyfa a Szt. Lázár templom előtt Larnacában

5. Karácsonyra a legtöbb háziasszony zamatos sült sertéshúst, töltött pulykát, esetleg bárányt vagy vadételeket főz. Ezeken kívül karácsonyi kenyeret és karácsonyi tortát készítenek, mindkettőt a tetején egy kereszttel díszítik. 

6. Az ünnepi időszak két legnépszerűbb csemegéje a melomakarona (fahéjas, narancsos sütemény mézszirupban, dióval borítva) és a kourabiedes (porcukorral bevont mandulás keksz). Természetesen ezek boltokban is megvásárolhatók, de sokan otthon készítik el. Ez remek alkalom arra is, hogy a gyerekek együtt sütögessenek szüleikkel, nagyszüleikkel.

A melomakarona-hoz egy kiváló recept magyarul, ide kattintva olvasható Latsia konyhájából,  a lenti fotó is tőle származik.

fotó: latsiakonyhaja.blogspot.com

7. A karácsonyi hangulat egy teljes hétig tart, amikor újra összejön a család, hogy megünnepeljék az új évet! A ciprusi gyerekeket január elsején várja a sok ajándék a fa alatt. Még éjszaka, mielőtt lefekszenek, bort és a Vasilopita nevű süteményt - melybe előzőleg belesütnek egy pénzérmét - készítik a fa mellé Agios Vasilis számára. A szent megáldja a süteményt és ajándékokat hoz a családnak, főleg a gyerekeknek. A sütit az ajándékok bontogatása után vágják fel nagy izgalommal, mert az a családtag akihez a pénzérme kerül, nagyon szerencsés lesz az új évben. 

Larnaca

8. A legenda szerint a Tizenkét Nap során (Szentestétől Vízkeresztig) gonosz manók, koboldok juthatnak be a házakba. Ellenük például úgy védekeznek, hogy olajfa vagy fenyő farönköket égetnek el a kandallóban. Mások egy kereszt köré tekert oliva vagy bazsalikom ágat akasztanak az ajtóra, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket. Egyesek Vízkeresztkor, amikor hivatalosan vége van az ünnepi időszaknak, loukoumades néven ismert mézes fánkgolyókat dobálnak a házaik tetejére, hogy elriasszák a koboldokat.

fotó: cyprusbeat.com

9. Január 6-án, Vízkereszt napján - ami Cipruson munkaszüneti nap -  a papok egy-egy szentelt keresztet dobnak a tengerbe, majd a fiatal férfiak befutnak/úsznak a hideg januári vízbe, mindenki azzal a reménnyel, hogy ő legyen az, aki megtalálja és visszaadhatja a papnak. Akinek sikerül, azt megáldja a pap és állítólag szerencsés év vár rá. Ezen a napon templomba is mennek, majd a megszentelt vízből hintenek otthonaikra, állataikra is. A gyerekek felkeresik nagyszüleiket, akiknek versikéket szavalnak, amiért cserébe apróságokat és pénzt kapnak.

10. Ha decemberben Cipruson jársz, feltűnhet, hogy sok helyen szól George Michael "Last Christmas" dala. Nagyon szeretik ezt a dalt a ciprusiak, hiszen George apukája görög ciprusi volt, így őt is annak tekintették, nagyon büszkék voltak rá. George Michael eredeti neve Georgios Kyriacos Panayiotou volt. George Michael ráadásul pont karácsonykor, 2016 december 25-én halt meg.

A sok eltérés mellett a lényeg közös a magyar és a ciprusi karácsonyban, hiszen mindenhol a legfontosabb, hogy együtt legyen a család, hogy ápolják a saját hagyományaikat, felelevenítsék a régi emlékeket. Mindenhol meghitt a várakozás, szól a karácsonyi zene, készülnek a mézes sütemények. A gyerekek számára az iskolai szünet és az ajándékozás izgalma is nagy örömet okoz. 

Csodás napokat kívánok nektek az ünnepekre! 🎄🎄🎄


kávé karácsonyi köntösben a Finikoudes beachen


 Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!
............... 

Előző bejegyzés:
 
 
Következő bejegyzés:
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések