Messzi földek templomai Cipruson



A Nicosiától félórányi autózásra fekvő Episkopio falu mellett található Ciprus első orosz stílusban épült temploma, amit Szent András és az Összes Orosz Szent templomának hívnak. Egy multimilliomos orosz üzletember álmodta meg ide és fedezte a költségeit, aki szerette volna, hogy a szigeten élő orosz ortodox vallásúaknak legyen egy temploma. 2015 októberében kezdték el építeni és 2016 júliusában már át is adták! Öt arany színű, csillogó, hagyma alakú kupolája Szentpéterváron készült Oroszországban, majd orosz szakemberek illesztették őket a helyükre. Legnagyobb kupolája közel 8 tonnás!


a ciprusi templom orosz testvére

A díszes belső térben az orosz egyháztörténet jeleneteiről láthatunk festményeket, ikonokat, valamint egyes képek a ciprusi és az orosz nép közti erős kapcsolatot is kiemelik. Mindenhol arany díszítések, hatalmas csillárok, itt tényleg káprázik az ember szeme!



A templomot egy szépen karbantartott park veszi körbe padokkal, pavilonokkal, szökőkutakkal, kávézóval és a gyerekek örömére egy szuper, modern, tiszta játszótérrel, melyben mozgássérült gyermekek számára is vannak speciális játékok! Az egész terület egy nagy közösségi tér! Körbe is van kerítve, egy-egy vaskapun keresztül juthatunk be már ahhoz is, hogy leparkoljunk.

szőkőkút a templom előtt

modern játszótér csúszdákkal, várakkal, trambulinnal

a játszótér mögötti barna tetős rész a kávézó

Ráadásul a kertben sétálva mindig lesz mire rácsodálkoznunk, hiszen várnak ránk szobrok, valamint több híres templom kicsinyített makettjét is megépítették.

a híres moszkvai Boldog-Vazul székesegyház kicsinyített makettje

a makett, a játszótér és a templom

Este is érdemes meglátogatni a helyet, mert csodás látvány ahogy kiszűrődnek a fények a templomból a színes ablakokon keresztül.

Fotó: Discover Cyprus FB

 

És itt még mindig nincs vége az ingereknek, hangulatoknak, amiket magunkba szippanthatunk, hiszen található itt egy román fatemplom is, amit szintén érdemes megnézni! A templomhoz szükséges fa a romániai Máramaros régióból származik. 

ki gondolná erről a képről, hogy Cipruson készült?

a fatemplom belseje a régióra jellemző faragásokkal


A templom mellett két helyes, virágokkal körbevett máramarosi házikó is látható, az egyik állítólag helyi gyerekek óvodája, a másik hátrányos helyzetű emberek étkezdéje volt Romániában.

takaros házikó Romániából



a templom nyitvatartási ideje

Az egymás mellett lévő templomok remek lehetőséget adnak rá, hogy megismerhessünk különféle ortodox kultúrákat! 

templomok kontrasztja

Számunkra ez a nap még a fentieken kívül is tartogatott meglepetést! A környéken autózva olyan szuper tájakon haladtunk el, hogy az akkorra már szemerkélő eső ellenére kiszálltunk és felszaladtunk a dombokra, egyikről a másikra! Pár perce még az orosz templom kupoláit csodálhattuk, most pedig a természet mutatta meg nekünk saját aranybarna kupoláit!


 



Kívánom nektek is, hogy a fix, előre betervezett programok közé férjenek bele ezek a spontán csodák is!


Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!
...............

Előző bejegyzés:

Ciprusi ünnepnapok 2021-ben

Következő bejegyzés:

A Kouris víztározó, melynek kedvéért elköltözött egy falu 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések