Ünnepeljük meg a Füstös Csütörtököt!

 A ciprusiak a sziget kisebb-nagyobb falvaiban, városaiban izzítják a grillt, hogy kellőképpen megünnepeljék a Tsiknopempti-t, vagyis a Füstös Csütörtököt, ami idén március 4-ére esik.

Souvla egy ciprusi étteremben

A Tsiknopempti (Τσικνοπέμπτη) név egyrészt a görög Tsikna (τσίκνα) szóból ered, ami a grillezett vagy sült hús illata, másrészt a  Pempti (Πέμπτη) szóból, ami pedig Csütörtököt jelent. Ez a nap általában a ciprusi és görögországi nagyböjt előtti hagyományos farsangi ünnepségsorozat része. (Ami idén, a járványhelyzet miatt természetesen sokkal visszafogottabb lesz, mint máskor.) Ilyenkor három hét alatt folyamatosan készülnek a böjti időszakra egy-egy dolgot elhagyva az étkezésből, ám bizonyos napokon nagy lakomákat is tartanak.

faszénen sült húsok egy fesztiválon

A Füstös Csütörtök a húsvét előtti böjti időszakot megelőző utolsó előtti csütörtök. Mindig a böjt első napját, vagyis Green Monday-t (Zöld Hétfő) megelőző 11. napra esik. Még kihasználva az utolsó napokat, amikor szabad húst fogyasztani, erre a napra sok-sok hússal készülnek a családok, és az éttermek, tavernák egyaránt, amit főként szabadtűzön készítenek el. Bármerre jár az ember, megcsapja az orrát a finom sülthús illata. Manapság már nem tartja mindenki a böjtöt, de ezt a kellemes sütögetős napot nem szívesen hagyná ki senki.


grillezni való húsok a ciprusi Lidl Füstös Csütörtöki kínálatában

Főként az alábbi ételeket készítik:

  • Souvlaki - falatnyi sertés vagy csirke darabok kis fanyársra húzva, grillezve
  • Souvla - nagy darab sertés, csirke vagy bárány darabok, amiket pácolva majd hosszú fémnyársra tűzve szabadtűzön sütnek meg
  • Sheftalies - darált húsból, hagymából, petrezselyemből, fűszerekből fasírt szerű laposabb, hosszúkás gombócokat gyúrnak, majd grillen megsütik őket
  • Különféle kolbászok

  • Kontosouvli - nagy darab sertés és/vagy bárány darabok nyársra tűzve hagymával, paradicsommal, fűszerekkel
  • Kokoretsi - bárány belsőségnyárs 

kép forrása: http://en.protothema.gr/

Természetesen a grillezés egész évben népszerű a ciprusiak körében, de ha akad egy-egy ilyen ünnepi alkalom, akkor pláne szívesen fogyasztják ezeket az ételeket egy pohár bor társaságában. 

A bejegyzés forrásai: cyprusisland.net, www.newsincyprus.com

Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! 
...............

Előző bejegyzés:

Így utazhatsz Ciprusra Magyarországról 2021 március 1-től

Következő bejegyzés:

Sétálj velem a Pafoszi Régészeti Parkban!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések