Ünnepeljük meg a Füstös Csütörtököt!
A ciprusiak a sziget kisebb-nagyobb falvaiban, városaiban izzítják a grillt, hogy kellőképpen megünnepeljék a Tsiknopempti-t, vagyis a Füstös Csütörtököt, ami idén március 4-ére esik.
Souvla egy ciprusi étteremben |
A Tsiknopempti (Τσικνοπέμπτη) név egyrészt a görög Tsikna (τσίκνα) szóból ered, ami a grillezett vagy sült hús illata, másrészt a Pempti (Πέμπτη) szóból, ami pedig Csütörtököt jelent. Ez a nap általában a ciprusi és görögországi nagyböjt előtti hagyományos farsangi ünnepségsorozat része. (Ami idén, a járványhelyzet miatt természetesen sokkal visszafogottabb lesz, mint máskor.) Ilyenkor három hét alatt folyamatosan készülnek a böjti időszakra egy-egy dolgot elhagyva az étkezésből, ám bizonyos napokon nagy lakomákat is tartanak.
![]() |
faszénen sült húsok egy fesztiválon |
A Füstös Csütörtök a húsvét előtti böjti időszakot megelőző utolsó előtti csütörtök. Mindig a böjt első napját, vagyis Green Monday-t (Zöld Hétfő) megelőző 11. napra esik. Még kihasználva az utolsó napokat, amikor szabad húst fogyasztani, erre a napra sok-sok hússal készülnek a családok, és az éttermek, tavernák egyaránt, amit főként szabadtűzön készítenek el. Bármerre jár az ember, megcsapja az orrát a finom sülthús illata. Manapság már nem tartja mindenki a böjtöt, de ezt a kellemes sütögetős napot nem szívesen hagyná ki senki.
![]() |
grillezni való húsok a ciprusi Lidl Füstös Csütörtöki kínálatában |
Főként az alábbi ételeket készítik:
- Souvlaki - falatnyi sertés vagy csirke darabok kis fanyársra húzva, grillezve
- Souvla - nagy darab sertés, csirke vagy bárány darabok, amiket pácolva majd hosszú fémnyársra tűzve szabadtűzön sütnek meg
- Sheftalies - darált húsból, hagymából, petrezselyemből, fűszerekből fasírt szerű laposabb, hosszúkás gombócokat gyúrnak, majd grillen megsütik őket
- Különféle kolbászok
- Kontosouvli - nagy darab sertés és/vagy bárány darabok nyársra tűzve hagymával, paradicsommal, fűszerekkel
- Kokoretsi - bárány belsőségnyárs
![]() |
kép forrása: http://en.protothema.gr/ |
Természetesen a grillezés egész évben népszerű a ciprusiak körében, de ha akad egy-egy ilyen ünnepi alkalom, akkor pláne szívesen fogyasztják ezeket az ételeket egy pohár bor társaságában.
A bejegyzés forrásai: cyprusisland.net, www.newsincyprus.com
Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!
...............
Előző bejegyzés:
Így utazhatsz Ciprusra Magyarországról 2021 március 1-től
Következő bejegyzés:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése