Így utazhatsz Ciprusra Magyarországról (frissítve: 2022.05.31.)

 
Ciprus beutazás feltételek

Az alábbiakban olvashatjátok, hogy milyen beutazási szabályok vonatkoznak 2022.06.01-től Magyarországról Ciprusra utazva!

BEUTAZÁSHOZ MI SZÜKSÉGES?

Csupán egy személyi igazolvány vagy útlevél szükséges a Ciprusra utazáshoz 2022.06.01-től! (Sem oltási igazolásra, sem tesztre nincs már szükség!)

 

MILYEN NYOMTATVÁNYT KELL KITÖLTENI?

2022. április 18-tól nem szükséges kitölteni a CyprusFlightPass-t a beutazáshoz.

 

MI A HELYZET ÉSZAK-CIPRUSSAL?

2021. június 4-től újra van lehetőség átmenni Észak-Ciprusra! 

2022. április 19-től pedig megszűnt a covid ellenőrzés a szigeten belüli átkelőhelyeken, csak az úti okmányt kell bemutatni a határon!

Bővebb információkat itt találtok:

Angolul és törökül: Észak-Ciprusi Egészségügyi Minisztérium

Magyarul a Ciprus és Észak-Ciprus Facebook csoportban


MILYEN KORLÁTOZÁSOK VANNAK JELENLEG CIPRUSON?

  • Maszk viselés: beltéren kötelező az egészségügyi helyeken, például kórházakban, szociális otthonokban


 

MILYEN JÁRATOKKAL LEHET ELJUTNI DÉL-CIPRUSRA?

Magyarországról közvetlen járatok az alábbiak szerint indulnak:

  • Budapest - Páfosz, Ryanair
  • Budapest - Larnaca, Wizzair
  • Debrecen - Larnaca, Wizzair

 

MILYEN A JELENLEGI VÍRUSHELYZET CIPRUSON?

(ha csak a jelenlegi helyzet érdekel, görgess a blokk végére)

2021 április elejei adatok szerint napi kb. 400-500 új pozitív esetet regisztráltak, és általában 1-2 halálesetet. Mivel Ciprus lakossága kb. 1 millió fő, így a számokat 10-el szorozva nagyjából össze tudjuk hasonlítani a magyarországi adatokkal. ECDC besorolás szerint Ciprus ugyanúgy sötétpiros volt, mint Magyarország.

2021 április közepére azonban a számok romlani kezdtek, napi 800-900 új pozitív személyt regisztráltak, emiatt rendeltek el az április 26 - május 9 közötti időszakra szigorúbb korlátozásokat.

Május elejére napi 300-500 új pozitív fertőzöttet regisztráltak és 1-4 halálesetet. 

Június elejére a napi új esetszámok 60 alá csökkentek, Ciprus és Magyarország is narancssárga besorolású lett.

Június második felében a számok újra picit emelkedni kezdtek, napi 120-160 új esetet regisztráltak. Magyarország színe zöldre változott, Ciprus továbbra is narancssárga.

A folyamatosan emelkedő esetszámok odáig jutottak, hogy július elején meghaladta az 500-at a napi szám (a halálozási szám 0-1 fő/nap), így sajnos Ciprus újra piros kategóriába került. Magyarország továbbra is zöld. (Ez a beutazási illetve a hazautazási szabályokon nem változtat. Beutazás szempontjából Magyarország színe számít, hazafelé pedig nem a színbesorolástól függ a szabályozás.)

Július 13-án meghaladta az 1000-t a napi esetszám, elképzelhetők újabb szigorítások a közeljövőben.

A bevezetett szigorításoknak, valamint az ingyenes tesztelés részleges megszűntetésének következtében augusztus első napján csak kicsivel több, mint 200 esetet regisztráltak. A szabályokat azonban augusztustól tovább szigorították.

Augusztus közepére napi 300-500 új esetet regisztrálnak.

Szeptemberben napi 100-150 új eset körül mozogtak a számok.

Novemberre ismét napi 300-500 közötti új esetet regisztráltak.

Decemberre az omikron variáns megjelenése miatt ismét az 1000-es értéket súrolták a számok, december 27-én pedig hirtelen emelkedtek, kb. 1900 új fertőzöttet találtak egy nap alatt. Így januártól újabb szigorítások várhatók.

2022 január elejére rekordot döntve 5000 fölé emelkedtek a számok, ennek köszönhetők a szigorúbb szabályok.

Február végén napi 2-5 halálesetet és 1500-2500 közötti új fertőzöttet regisztráltak, tehát javultak a számok, de még mindig magasak. Márciustól enyhítettek a beutazási feltételeken.

2022 május végére napi 200-300 új pozitív esetet regisztráltak és egy hét alatt történt 2 haláleset. Június 1-től szinte az összes korlátozás megszűnt.

 

MI TÖRTÉNIK MAGYARORSZÁGRA VISSZAÉRKEZÉSKOR?

2022. március 7-től a Magyarországra történő belépés korlátozások nélkül lehetséges, nem szükséges oltás vagy teszt a beutazáshoz és nem kell karanténba vonulni.

 

HONNAN TÁJÉKOZÓDJ?

A Magyarországról Ciprusra történő beutazással kapcsolatban az aktuális infók mindig a Konzuli szolgálat oldalán érhetők el, ide kattintva.

A fenti információk forrása:https://konzuliszolgalat.kormany.hu

 

Mi igyekszünk a fenti hiteles források segítségével naprakész információt nyújtani, de az itt leírtakért nem vállalunk felelősséget. Esetleges eltérés esetén a Konzuli szolgálat oldalán található infókat vegyétek figyelembe!

Utoljára frissítve: 2022.05.31.

Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt már az Instagramon is megtalálsz minket!

...............

Előző bejegyzés:

Zygi, a sokszínű halászfalu

Következő bejegyzés:

Ünnepeljük meg a Füstös Csütörtököt! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések