Ayia Napa szoborparkja - Ahol a görög mitológia életre kel

Ayia Napa szabadtéri szoborparkját (Sculpture Park Ayia Napa) 2014-ben nyitották meg azzal a céllal, hogy egy egészen különleges, újfajta élményt nyújtsanak a turistáknak. A park több, mint 20000 négyzetméternyi területen fekszik, a többnyire hófehér mészkő vagy márvány szobroknak a park lábánál elterülő kék tenger ad mesés, nyugodt hátteret! 

a leggyakrabban fotózott tárgy a parkban: a keret

a park egyik bejárata

szobrok, háttérben a mélykék tengerrel

látogatók a szoborparkban


A modern, néha provokatív, néha vicces, máskor elgondolkoztató alkotásokat több, mint 40 kortárs szobrász keltette életre! A legtöbb művet ciprusi, iráni, orosz, ukrán alkotók készítették, de találkozhatunk például olasz, bulgár, sőt perui művészek szobraival is! A szobrok talapzatán többnyire található egy tábla, amin szerepel az alkotó neve, országa és a szobornak adott rövid cím.



Egy magyar mészkőszobrot is rejt a park, amit az egri származású Rostás Bea szobrászművész készített 2016 tavaszán. Nekem már az előtt ez a szobor volt az egyik kedvencem, ez érintette meg leginkább a lelkemet, mielőtt megtudtam, hogy magyar alkotó készítette, így nagyon megörültem mikor ez kiderült! A szobor címe "Exiles" (Száműzöttek), az egymást szorosan átölelő nő és férfi számára az a fontos, hogy együtt legyenek bárhova is sodorja őket az élet. A szobor ennél is többet mond, de műelemzés helyett rátok bízom, hogy nektek milyen gondolatok jutnak eszetekbe róla! Annyit súgok, hogy ne csupán a szobor elejét nézzétek meg, amit a lenti képen is láttok, hanem a hátulját is!

Rostás Bea magyar szobrászművész alkotása

 

A legnépszerűbb a szobrászok körében Afrodité, a szerelem és a szépség istennője, aki Ciprus partjánál emelkedett ki a habokból, de számos egyéb mitológiai témájú szobor is található a parkban.

Afrodité egy ukrán művész által létrehozva

Afrodité, ahogy egy orosz szobrász elképzelte

Te is lehetsz Afrodité!

mennyivel jobb így tanulni a történelmet (Odüsszeusz arca)

 

A lenti képen szereplő perui művész szobrának címe "A minotaurosz és a madár", ugyanis eredetileg egy madár ült a bika fejű, ember testű alak fején. A madárka azonban úgy látszik elröppent, így ma már őt nem láthatjuk ott. (Hogy valójában mi történt vele, magától tört le vagy ellopták esetleg, azt nem tudom.)

Állatokat is szép számmal láthattok, a gyerekek meglovagolhatják a cuki elefántot, a felnőttek megpihenhetnek egy oroszlános kőpadon, szelfizhettek a hatalmas, bölcs bagollyal, de egy komplett, 5 tagú víziló család is tátott szájjal várja a látogatókat! Sőt akár egymásba gabalyodott kígyókkal is találkozhattok!



Nem csupán kőből faragott szobrokat csodálhattok meg, hanem pl. különféle fémekből, drótból készült alkotások teszik változatosabbá a képet.



A lenti képeken "A szikla és a története" című alkotás látható. A szobroktól eltérően itt a sziklára erősített mini, hűtőmágnes méretű kerámia figurák a ciprusi vidéki életre jellemző épületeket, jeleneteket mutatják be. Érdemes közel menni hozzá és jól megszemlélni a kis házakat, templomokat, táncot járó férfiakat, szüretelő asszonyokat.



 

A parkban időnként rendezvényeket is tartanak, melyeknek a csodás környezetben álló pavilon ad otthont, nyújt egy kis árnyékot.

 

A szoborpark egy domboldalban található, néhol több irányba elágazó utakon sétálhattok a szobrok közötti földes úton. A napsütötte parkban éldegélő mediterrán növényekről is igyekeznek gondoskodni, öntözőrendszer szövi át a területet. Fontos, hogy csak a kijelölt kutakból szabad inni (amelyek mellett szerepel a drinking water felirat). Ha nem is vagytok szomjasak, érdemes megcsodálni a kutakat is, mert azok is egytől-egyig csodás alkotások!



A szoborpark mellett, egy kicsit kisebb területen fekszik a szintén izgalmas kaktuszpark, melyről már korábban meséltem, ide kattintva olvashattok róla, vagy megnézhetitek a virágzó kaktuszokról készült fotókat.

 

A két parkot egy hajót formázó, vitorlákkal felszerelt fémhíd köti össze, melyen a görög mitológiából ismert istenek elevenednek meg, például Poszeidon, a tenger istene leselkedik háromágú szigonyával arra aki átkel a hídon. 

A szoborpark évről-évre bővül, mindig télen készülnek az új alkotások, ha november és március között jártok arra, akár szemtanúi is lehettek a művészi folyamatnak! Mi többször sétáltunk már a parkban és valóban minden alkalommal rábukkantunk újdonságokra, újításokra.


Hasznos információk

  • A szoborpark egész évben nyitva 0-24 óráig.
  • A belépés ingyenes.
  • Parkolni a park nyugati oldalán egyszerűbb, ott található az egyik bejárat is.
  • Busszal is megközelíthető, például a 101/102-es busszal Ayia Napa központja vagy Paralimni felől.
  • Árnyék nem nagyon van, így érdemes a reggeli órákban vagy késő délután felkeresni a parkot vagy gondoskodni a napvédelemről.
  • Több kút is található a területen, de nyáron előfordul, hogy langyos vagy akár meleg víz jön belőle.
  • Mosdó is van a parkban.
  • Érdemes legalább egy órát tervezni a látogatásra, a kaktusz parkkal együtt pedig inkább 2 órát.
  • Sétatávolságra található a parktól a tengerbe nyúló Szerelmesek hídja (Love Bridge), mindenképpen csodáljátok meg ezt a gyönyörű természeti képződményt is, ha erre jártok!
Love bridge




Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés: 

Szt. Hilarion - A vár, ami visszarepít minket a középkorba 

Következő bejegyzés:

Tala Cat Park - Látogatás a macskák birodalmába

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések