Tala Cat Park - Látogatás a macskák birodalmába


Egyszer volt, hol nem volt ...

... volt egyszer sok-sok kóbor cica, akik a Pafoshoz közeli Tala falu Agios Neophytos monostorának környékén tengették mindennapjaikat!

2011 júniusára számuk körülbelül 70 macskából álló állandó kolóniává nőtt, amelyek mindegyike a monostor kávézója mellett és a közeli parkolóban éldegélt. Itt önkéntesek, állatvédők naponta kétszer etették őket. Gyakran került a csapatba egy-egy újabb kidobott állat, de számuk jelentősen nem változott, mivel néhány macska betegség vagy fertőzés következtében elpusztult, a kiscicák pedig sajnos ritkán maradtak életben.



Dawn és férje, Márk (a mai macskapark vezetői), 2011 novemberében eleinte hetente egyszer, majd hetente kétszer kezdték etetni a cicákat. 2012 júniusára már saját otthonukban ápoltak 59 cicát, akiknek ilyen-olyan gyógykezelésre, nagyobb törődésre volt szükségük. Az eledel és az állatorvosi számlák jelentős költsége miatt ki kellett találniuk valamit, szükségük volt adományokra. Így alakult meg 2013 februárjában a kerítéssel védett Macska Park (Tala Cat Park), ahol a cicák biztonságát igyekeznek szem előtt tartani!



Mióta a Park létrejött, macskák százait dobták már át akár a kerítésen vagy rakták le dobozokban, ők pedig szeretettel gondoskodnak mindegyikről. 



A Macska Park fejlesztése folyamatosan zajlik. Számos támogató és vállalkozás adományozott már különféle felszereléseket, bútorokat, amelyek lehetővé teszik, hogy kényelmes otthont biztosítsanak a macsekoknak, ahol jókat tudnak enni, játszani és aludni. 




Vannak vak, mozgássérült és idős macskáik, akik biztonságos és stresszmentes környezetet élvezhetnek egy-egy elkülönített részen, távolabb az izgő-mozgó, fiatalabb cicáktól.

A lakók száma annyira megnőtt, hogy manapság kb. 850 macskát gondoznak a Parkban!




Látogatás a macskák birodalmában



A Macska Park szabadon látogatható az év minden napján 10-13 óra között. Belépőt nem kell fizetni, viszont nagy szükség van minden adományra, így a falra kihelyezett tappancsos ládába is dobhattok pénzt vagy vihettek pár zacskónyi macskakaját. Fontos, hogy etetni nem szabad a cicákat, ha bármit visztek, a gondozóknak adjátok azt át! Valamint készüljetek fel rá, hogy ez nem egy olyan park, ami az emberek szórakoztatására jött létre, hanem egy olyan állami támogatás nélküli, adományokból, szeretetből és lelkesedésből fenntartott hely, ahol lehet, hogy nem ragyog minden, de a cicák jóltápláltak, szépen gondozottak, jól érzik magukat!



Mi 2021 júliusában jártunk ott, az autóból kiszállva rögtön kíváncsi szempárok tapadtak ránk, volt aki odajött üdvözölni, mások az árnyékban heverészve mértek fel minket. 



Bár elmúlt már 10 óra, a rácsos ajtón a ZÁRVA tábla lógott a többi infó tábla mellett. De szerencsére a tábla csak véletlenül maradt így, egy arra járó gondozó egyből beinvitált minket. Óvatosan kell bemenni, hogy a benti cicák ne szökjenek ki közben. Ezt egy dupla ajtó segíti, egyszerre mindig csak az egyiknek szabad nyitva lennie.



A macskák birodalma nem egy mindennapi hely, ilyen koncentráltan találkozni a cicákkal igazán megosztó! Megmondom őszintén, a mi családunkból is volt, aki egy-két perc után menekült volna a macska "hadseregtől", míg a többiek élvezték a helyzetet és igazán vicces volt látni, hogy minden bútoron, de még a virágcserepeken is üldögél vagy fekszik egy vagy több cicus. Vannak nekik kanapéik, asztalaik, kis házikóik, egyéb fekhelyeik is. Vigyázni kell a lépteinkre, nehogy rátapossunk az egyik, lábunk körül sündörgő macsekra!





Sok olyan önkéntes van, aki rendszeresen látogatja a Parkot, segíti a gondozók munkáját vagy pedig adományokkal támogatja azt. A Parkban minden cicának saját neve van, sokszor az adományozók adnak nevet egy-egy cicusnak. Illetve természetesen örökbe is lehet fogadni őket, ez mindig egy örömteli pillanat a Park életében, amikor valakit kiválasztanak a leendő gazdik!



Reméljük, hogy egyszer Zorro, Fabio, Crystal, Belle, Jasmine, Tarquin, Holly, Maceo, Leo, Tuesday, Oscar, Molly, Poppy, Limpy, Sybill, Dolce, Bowie, Tigger, Boris, Oliver, Bob, Chloe, Blossom, Ethel és Ariel és a többiek is szerető otthonra találnak, de ha nem, akkor is vidáman töltik majd mindennapjaikat ebben a Parkban!


Ha szívesen adományoznál bármekkora összeget a cicák ellátására, állatorvosi költségeire, akkor azt akár távolról is megteheted, a Park weboldalán minden infót megtalálsz!


Ha pedig nézegetnéd még egy picit a cicákat, lesd meg Anna videóját (Ciprusi Nap Vlog)! Mesél benne a ciprusi cicák történetéről, valamint ő is meglátogatta a Macska Park szőrgombóc lakóit!


 

Ne hagyd ki a közeli Agios Neophytos monostort sem, ide kattintva olvashatsz róla!

 

Forrás: itt

Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés: 

Ayia Napa szoborparkja - Ahol a görög mitológia életre kel

Következő bejegyzés:

Karácsonyi vásárok, események Cipruson 2021-ben 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések