Kalamies restaurant - Kipróbáltunk egy menő, díjnyertes éttermet!

 

 Kék-fehér, ezek az étterem fő színei, csakúgy mint a mellette elterülő tengeré és a tőle látótávolságra lévő Agios Nikolaos templomé. Így ha ezen a környéken sétálgatsz Protarasz partmenti sétányán, egy igazán görög hangulatú tengerparton érezheted magad!

Kalamies-öböl, háttérben az aranyos templom

Agios Nikolaos templom a kis kikötő mellett

az étterem még nyitás előtt, napfelkelte után


Betérve az étterembe

A pálmafákkal körbevett Kalamies étterembe belépve pedig ízlésesen felöltözött, udvarias, angolul kiválóan beszélő pincérek kísérnek egy általad kiválasztott helyes, fehér asztalkához, ahonnan csodás kilátás tárul eléd a Kalamies-öbölre. Választhatsz, hogy egy hagyományos hófehér székre huppansz le vagy egy díszpárnákkal feldobott kanapén helyezed magad kényelembe.


 


Az étlapra nem kell sokat várnod, a pincér rutinos mozdulattal teríti eléd a papírlapot, melynek mindkét oldalát érdemes alaposan áttanulmányozni választás előtt.

 


 

1976-tól napjainkig

Míg az étlapot böngészed engedd meg, hogy meséljek pár szót a helyről. 1976-ban alapították családi vállalkozásként, azóta rendszeres, hogy három generáció tagjai sürögnek-forognak ott egyszerre a vendégek megelégedésére. Napjainkra már természetesen szükségessé vált, hogy a családtagokon kívül másokat is alkalmazzanak, hiszen nagyon népszerű lett az étterem. Elsősorban halételeket és mindenféle tengeri herkentyűt kínálnak, de a szokásos ciprusi grill ételek, meze valamint tészták is szerepelnek az étlapon. Bónusz, hogy a vegetáriánusoknak szánt kínálat is jócskán túlmutat a sajton!

grillezett tengeri sügér (sea bass) oliva olajjal, citrommal és sültkrumplival


Először 2016-ban, majd azóta többször is kiérdemelte az étterem az első helyezést a ciprusi Time Out Eating Award "Fish" (Hal) kategóriájában, ami nagy öröm számukra, nagyon büszkék rá és igyekeznek olyan szinten odafigyelni a vendégekre és az ételekre, hogy a jövőben is elnyerhessék ezt a díjat.

számos tábla, felirat díszeleg az étterem falán


Mit válassz az étlapról?

Ha szereted a halételeket, akkor mindenképp érdemes valami olyan ínyencséget kipróbálni itt, ami a tengerből származik, legyen az frissen fogott hal, gusztusosan tálalt kagyló vagy egy kiváló lazac. A halételek egy részének nem fix ára van, hanem egy kg árat adnak meg, de ez pontosan látható előre az étlapon. Ha ilyen halat választasz, bemehetsz az étterem látvány hűtőpultjához és segítőkész pincéreddel együtt választhatjátok ki a neked tetsző halacskát! Az árak picit magasabbak, mint a legtöbb ciprusi tavernában, itt meg kell fizetni a szuper kilátást is, valamint azt, hogy ez egy igazán elegáns hely. A tálalásra is nagy hangsúlyt fektetnek, fontos számukra, hogy jól mutasson, szépen dekorált legyen az étel.

lazac fokhagymás szósszal, rizzsel, krumplival és zöldségekkel

Ha nem halaznál, akkor próbálj ki egy grill ételt vagy válassz egyet a ciprusi helyi fogások közül, például egy bárányhúsból készült zamatos kleftikot. De mint említettem, vegetáriánus ételekből sincs hiány, esetleg egy halloumi sajtos ravioli, paradicsom szósszal és reszelt parmezánnal kiváló választás lehet! Több, mint 10 fajta desszert közül csemegézhetsz, ha a főfogás után vágysz egy kis édes ízre is, a csokis lávasütitől kezdve a baklaván át a fagylaltokig!

Shish kebab


Saját tapasztalatok

Asztalunkhoz leülve hamar megkaptuk az étlapokat, majd a rendelést követően fűszeres pirítóskenyér és hummusz érkezett grátisz előételként. Mire ezt elmajszoltuk jöttek sorra a főételek is, nem kellett sokat várni, pedig pörgött az étterem, sok vendég élvezte a kiszolgálást és a finom ízeket ezen a kellemes hangulatú helyen. 

hummusz, fűszeres pirítóssal

Dolmades: darálthússal, rizzsel töltött szőlőlevelek krumplival és zöldségekkel tálalva

 

Mi is jól éreztük magunkat, a többnyire színes tányérokon szervírozott ételek látványa nagyon gusztusos volt, de az ízvilágban nem éreztünk semmi extrát a többi ciprusi étteremhez képest. Finom volt, de nem volt kiemelkedő. Az adagok sem voltak óriásiak, de nem maradtunk éhesek. Őszintén szólva a közeli, de cseppet sem látványos Soukris Souvlakia étteremben mind a tíz ujjunkat megnyaltuk az étkezés után, itt összehasonlításképp mondjuk csak hetet. 

 

Spagetti carbonara, a gyerek menüből választva


A pincérekre is inkább a kimért profizmus, mint a szívből jövő kedvesség volt jellemző. Ettől függetlenül ajánlom, hogy teszteljétek le ti is egyszer ezt az éttermet, mi nem bántuk meg, hogy kipróbáltuk, talán csak túl nagyok voltak az elvárásaink. A környezet, a táj mesés, a tenger közelsége, színjátéka, zúgása pedig többet ér mindennél! 


Az étterem a téli időszakban zárva tart, Facebook oldalukat ide kattintva éred el.

 

Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés: 

Karácsonyi vásárok, események Cipruson 2021-ben

Következő bejegyzés:

Képek, történetek a decemberi Ciprusról 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések