Ciprusi ünnepnapok 2024-ben

 

 



Kellemetlen tud lenni - főleg amennyiben apartmanban szállunk meg - ha egy másik országba épp egy ünnepnapon érkezünk, amikor zárva vannak a boltok. Így az utazás tervezésekor érdemes ezt előre megnézni! De az ellenkezője is előfordulhat, ha például szeretnénk résztvenni valamelyik ünnepi forgatagban, így direkt arra az időpontra időzítjük a látogatást. A mai bejegyzésben a 2024-es utazások tervezéséhez szeretnék segítséget nyújtani azzal, hogy megnézzük mely napokra esnek ebben az évben a dél-ciprusi ünnepnapok. Ezeken a napokon zárva van a legtöbb bolt és szupermarket, a gyerekeknek nem kell iskolába menni és a legtöbben nem dolgoznak.

2024.01.01. - Újév

Ahogy a 10 érdekesség a ciprusi karácsonyról bejegyzésben is olvashattátok, január elsején Cipruson nem csupán az új év kezdetét ünneplik, hanem náluk ezen a reggelen kerülnek a fa alá a karácsonyi ajándékok is. 

2024.01.06. - Vízkereszt

A karácsonyi ünnepi időszakot a Vízkereszt napja zárja le, amikor Cipruson a hagyomány szerint a papok egy-egy keresztet dobnak a tengerbe, a fiatal férfiak pedig berontanak a hideg vízbe és mindenki azon igyekszik, hogy ő legyen az a szerencsés aki megtalálja és visszaadja a papnak.

2024.03.18. - Green Monday / Clean Monday (mozgó ünnep)

A görög ortodox Húsvétvasárnap előtti 7. hét első napját nevezik Green Monday-nek (Zöld Hétfő), ami idén jó későn lesz, március 18-ra esik. Ezt tekintik a húsvét előtti böjti időszak első napjának. Ezt a napot a családok jellemzően a szabadban töltik, mezőkön, erdőszéleken piknikeznek vagy sárkányt eregetnek a tengerparton.

Előző nap, idén március 17-én zárul hatalmas jelmezes parádéval a Limassolban megrendezésre kerülő karneváli rendezvénysorozat!

repülő sárkány Larnacában (kép: Varga Liliána)

2024.03.25. - Görög nemzeti ünnep 

Ahogy egész Görögországban, Cipruson is ekkor ünneplik azt a napot, amikor 1821-ben a görögök fellázadtak az oszmán uralom ellen. Megemlékező beszédeket tartanak, valamint felvonulásokat szerveznek. 

ünnepséghez gyülekező ciprióták Larnacában valamint jobb oldalon a Finikoudes beach közkedvelt biciklis fánkárus bácsija

 

2024.04.01. - Ciprus nemzeti ünnepe

Ekkor a britek ellen 1955-ben kezdődő felkelésről, a szabadságért való küzdelmeikről emlékeznek meg. Ez a nap manapság többnyire pihenéssel telik a ciprusiak számára. Illetve az utcákon zenés, táncos, zászlólengetős felvonulásokat is tartanak.

ünnepség a Szent Lázár templomnál Larnacában

2024.05.01. - Munka ünnepe

Sok megjegyzést nem szükséges erről írni, hiszen nemzetközi ünnepnapról van szó, itthon is ünnepeljük ezt a napot.

 

 2024.05.03. - Nagypéntek /Good Friday/ (mozgó ünnep) 

A húsvéti Nagyhét egyik legszomorúbb és legjelentősebb napja ahogy itthon, Cipruson is munkaszüneti nap. Ha ekkor jársz Cipruson láthatod ahogy a templomokból körmenetek indulnak, hogy a falvakban, városokban körbe vigyék Jézus jelképes, virágokkal feldíszített "szent sírhelyét".


2024.05.05-06. - Húsvétvasárnap és Húsvéthétfő (mozgó ünnep)

Cipruson az ortodox vallás miatt a húsvét időpontja általában eltér attól a dátumtól, amikor Magyarországon tartjuk. A keresztény és az ortodox húsvét között maximum öt hét különbség lehet, de időnként előfordul, hogy pont egybeesnek. Idén a lehető legmesszebb lesz egymástól a két dátum, nálunk március 31-én, Cipruson pedig május 5-én lesz Húsvétvasárnap, tehát öt hét a különbség! Így akár mindkét országban megünnepelhetjük a húsvétot. Míg Magyarországon a karácsonyt, Cipruson a húsvétot tekintik az év legnagyobb, legjelentősebb ünnepének.

húsvéti díszek Ayia Napán

 

2024.06.24. - Pünkösdhétfő /Flood Festival, Kataklysmos/ (mozgó ünnep)

Bár csak a hétfői nap munkaszünet, ezt az ünnepet napokig, általában előző szombattól a következő szerdáig ünneplik. A tengerparti városokban különböző vízi sportokkal, játékokkal, valamint szabadtéri színpadi előadásokkal készülnek. A legnagyobb ünnepség Larnacában van, ahol a Finikoudes strand mellett két színpadon folyamatosan váltják egymást a programok, illetve a promenádon sok-sok árus várja a hömpölygő tömeget.

siousioukos, a ciprusi ünnepségek, fesztiválok elmaradhatatlan édessége

 

2024.08.15. - Szűz Mária mennybemenetele (Assumption of the Virgin Mary)

Fontos vallási ünnep ez a nap. A helyiek sokszor egy egész hétre szabadságra mennek ilyenkor, a szállásadók és az éttermek pedig speciális ajánlatokkal, finom hagyományos ételekkel és görög zenével várják őket. 

templom Lefkarában görög zászlókkal díszítve

 

2024.10.01. - Ciprus függetlenségének napja

Minden évben október 1-én, az Egyesült Királyságtól történő elszakadásának évfordulóján ünnepli Ciprus a függetlenségét. Ezen a napon felvonulásokra, katonai parádékra számíthatsz, melyeken a Nemzeti Gárda, valamint a rendőrség és a tűzoltóság is részt vesz, gyalogosan és járműveikkel egyaránt.

ciprusi lobogó

 

2024.10.28. - Görög nemzeti évforduló napja (Ochi/Oxi day, "Nem nap")

1940 októberében Görögország nemet mondott Mussolininek és a tengelyhatalmaknak és így a szövetségesek oldalán lépett be a II. világháborúba. Erre emlékeznek ezen a napon, melyet szintén katonai felvonulások jellemeznek amiket néptáncos csoportok kísérnek. A legtöbb templomot, középületet görög zászlóval díszítik fel.

ünnepi készülődés a larnacai Szt. Lázár templomnál


utca görög és ciprusi zászlókkal

2024.12.24-26. - Karácsony

Karácsony Cipruson is Szenteste kezdődik. A nagyobb boltok általában 24-én este 6 óráig nyitva vannak, majd a következő két napon zárva tartanak. Munkaszüneti nap csak 26-áig van ahogy itthon is, de az ünnepi időszak egészen Vízkeresztig tart. Bővebben ide kattintva olvashattok a ciprusi karácsonyi szokásokról.

karácsonyi hangulat Ayia Napán


2024.12.31. - Szilveszter

December 31-e nem munkaszüneti nap, de azért idekívánkozik a listára. Ezen az estén ahogy itthon is, Cipruson is tűzijátékkal, zenével, finomságokkal családi vagy baráti körben vidáman ünnepelnek, búcsúztatják az elmúlt évet és köszöntik az újat!

tűzijáték a Kataklysmos ünnepségen Larnacában

Természetesen az ünneplések sora nem ér véget a fenti eseményekkel. Belefuthatunk például farsangi felvonulásba, virágkarneválba, nemzetek ételei fesztiválba vagy a nemzetek napjai rendezvénybe ahol számos ország táncos csoportja képviselteti magát. De ezekről majd mesélek máskor, most kifejezetten a hivatalos állami ünnepnapoknak szenteltem ezt a bejegyzést.


Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Vidám ciprusi fotókat pedig az Instagram oldalamon találsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

Nyári séta a keleti parton V. rész - A perzselő Nap ösvénye

Következő bejegyzés:

Nyári séta a keleti parton VI. rész - A kősivatag


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések