Kirándulás a vörös bányatóhoz

 Cipruson a kristálytiszta vizű tengerpartokon kívül számos egyéb olyan hely van, amelyeket vagy természeti szépségük, történelmi jelentőségük vagy különlegességük miatt érdemes felkeresni. Mai kirándulásunk helyszíne is egy igazán nem mindennapi látnivaló!

 

CIPRUS ÉS A RÉZ

Tudtátok, hogy Ciprus görög neve (Kypros) a réz szóból származik? Nem véletlenül, hiszen évszázadokon keresztül Ciprus egyik legfontosabb terméke a réz volt. A római korban például a Föld teljes réz szükségletét biztosítani tudta Ciprus. A Római Birodalom bukása után azonban egy kis szünet következett, majd a 19. században lendült fel újra a bányászat. Manapság már csak egyetlen működő rézbányát találhatunk Cipruson (Skouriotissa bánya), azonban a mára elhagyatottá vált bányákat, melyek vízzel feltöltődve izgalmasan látványosak, érdemes felkeresni!

 

A SIA BÁNYATÓ

A Sia bánya területén egykor rezet és vas-piritet bányásztak. Az 1940-es évek elejétől ércek után kutatva egyre nagyobb és nagyobb medencét alakítottak ki egészen addig, amíg végül magára nem maradt a bánya. Így a természet visszakapta és újra kedvére alakíthatta a tájat, a meder megtelt vízzel. Azonban a visszamaradt vegyi anyagoknak köszönhetően a tó víze vörösesbarnás és sárga színben pompázik, ami a környező bányaterülettel, a mediterrán növényekkel harmonizálva igazán egyedi, filmbe illő látványt nyújt!

 

 

A BÁNYATÓ MEGKÖZELÍTÉSE

Sia falutól nyugatra, a Mathiatis falu felé vezető útról érhetjük el a Sia bányatavat. A Google számunkra egy olyan balra, a tó felé leágazó utat javasolt, amelyre ki volt írva, hogy tilos bemenni. Azonban 1-2 percet tovább hajtva egy újabb keskeny utat jelzett a térkép, itt volt lehetőség félreállva leparkolni autónkkal és gyalogosan megközelíteni a kb. 150 m-re lévő tavat. Itt belépést tiltó tábla nem volt, de egy másik tábla felhívta a figyelmünket, hogy lőtér terület következik. Így mindenki eldöntheti, hogy ennek ellenére meglátogatja-e a tavat.


 

A TÓ KÖRNYEZETE, VESZÉLYEI

A bányató nagyon izgalmas látványt nyújt lépcsőzetes medrével! A gyerekekkel a partjára természetesen nem mentünk le, fentről csodáltuk azt, a levegőben kénes szag terjengett. Óvatosnak kell lenni, hiszen ez egy elhagyatott, nem egy karbantartott hely, a fal leomolhat, nem szabad a meredek részek szélére kiállni. Maga a tó pedig mérgező anyagokat tartalmaz, így ha valaki belemegy akár bőrbetegséget, mérgezést is okozhat!  Mikor mi ott voltunk lövéseket nem hallottunk, de 1-2 patront láttunk, ami a lövészetre utalhat.

 

Számunkra maradandó élményt jelentett a bányaterület látványa! Egyrészt gyönyörű a szemnek, másrészt kétségekkel, félelemmel keveredett vegyes érzések kavarognak az emberben. Ennek egyik oka, hogy belegondoltunk, mit okozhat egy ilyen mérgező tó a környező élővilág számára, esetleg átszivároghat-e a tóból valami egy közeli víztározóba? Valamint rányomta gondolatainkra bélyegét a néhány éve történt szomorú eset, amikor egy ciprusi sorozatgyilkos - aki azóta már börtönben van - egy hasonló bányatóba (Mitsero red lake) dobta be áldozatait.  

Mindezek ellenére azt gondolom, ha a csodás tengerpartokon, turistalátványosságokon túl valami különlegesre, izgalmasra, kalandosra vágytok, keressétek fel ti is a tavat! De csak óvatosan!

 
 

Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés:

A Cyprus Flight Pass kitöltése

Következő bejegyzés:

Kohili bár - remek italok pazar környezetben 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések