Agios Neophytos - A barlangból lett monostor



Az Agios Neophytos Monostor Tala falu mellett, Paphostól kb. 10 km-re található zöldellő hegyek között. Nevét első lakójáról kapta. A Lefkarából származó Neophytos a 12. században otthagyta a családi házat, úgy döntött elvonul magányosan és életét Istennek szenteli. A paphosi hegyekben a mai monostor helyén talált magának egy megfelelő barlangot, mely onnantól otthonaként szolgált. Remete barlanglakját folyamatosan alakította, bővítette. Faragott egy padot is, melyet munkára és alvásra is használt. Eleinte két "szobát" alakított ki, egyik egy kis kápolna volt, a másik a lakhelye. A barlang falába saját későbbi sírhelyét is kivájta. A barlanglakot ma is a 12-15. századból származó freskók díszítik.

freskók a barlang falán (Kép forrása: mycyprustravel.com) 

Ott töltött élete során Neophytos a monostor megalapításán dolgozott. Egyre többen keresték fel, tanítványai is lettek. Mikor úgy érezte több magányra, nyugalomra van szüksége, kialakított egy újabb barlanglakot egy felsőbb szinten. A monostort halála után is tovább bővítették, többször felújították. Érdekesség, hogy az 1500-as években egy másik Neophytos nevű szerzetes is lakott ott, abban az időben történt a legtöbb felújítás. A monostor ma is működik, idősebb és fiatalabb szerzetesek egyaránt lakják.


a templom és a belső kert

 A barlanglak melletti templomot később, a 16. században építették és Szűz Máriának szentelték. Ma egy oszlopokkal, félkörívekkel, 6m-es kupolával büszkélkedő bazilikát találunk ott. A templom márványpadlóján illetve a monostor területén több helyen egy kétfejű sast is láthatunk, ami a Bizánci Birodalom jelképe. Az oltár és a felső falak ősi freskóinak egy részét a mai napig megőrizték. Még a szent koponyája is megtalálható egy ezüst ereklyetartóban. A templomban rendszeresek a 3-4 órás ortodox misék. Belépni csak megfelelő ruhában szabad, de aki nincs így öltözve, az kölcsönvehet egyet a kiakasztott hosszú ruhák közül.


bejárat a templomhoz

díszes templom félkörívekkel, oszlopokkal

a kétfejű sas

A monostor keleti részén lévő múzeum vallási könyvek és szent edények gyűjteménye, megtalálhatók itt St. Neophytos kéziratai, ereklyetartói, gyertyatartói, ritka ikonok és egyéb tárgyak is a 12. századból.


Mi nagyon különlegesnek találtuk ezt a félig kő, félig barlangba vájt épületet. Láthattunk sétálgató szerzeteseket. A monostor udvarában narancs- és citromfák roskadoztak, rózsabokrok illatoztak. A templom előtti téren egy nagy olajfa is állt magányosan. Itt-ott lila virágos bokrok színesítették a tájat. A környező hegyoldalakra, völgyekre szuper kilátás nyílt!

 

kilátás a monostor szépen gondozott belső kertjére


olajfa a monostor udvarán


olajfák a külső kertben és a környező hegyvidék


Néhány praktikus info, ami jól jöhet, ha úgy döntesz ellátogatsz ide:

A parkolás ingyenes. A freskókkal borított barlanglakba és a múzeumba 2E a belépőjegy. A monostor többi része, az udvar és a templom ingyenesen látogatható.

Az előbbiekbe a nyitvatartási idő:

  • áprilistól októberig naponta: 9-13 és 14-18
  • novembertől márciusig: 9-16
  • ünnepnapokon zárva

A helyszínen ajándékbolt, kávézó és mosdó is található. 

 

Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! 

 
...............

Előző bejegyzés:

Őszintén a Nissi beachről 

Következő bejegyzés:

Ciprusi ünnepnapok 2021-ben 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések