Lala Mustafa Pasa mecset - A Lusignanok ajándéka

Észak-Cipruson, Famagusta óvárosában már messziről vonzza tekintetünket a monumentális Lala Mustafa Pasa mecset, ami a sziget egyik legszebb gótikus épülete! Sőt, talán nem túlzás azt mondani, hogy a Lusignan uralom legcsodásabb ajándéka Ciprus számára! 


 

A kezdetek: Szent Miklós katedrális

Az 1192-től 1489-ig tartó Lusignan uralom időszaka lehetővé tette, hogy a Franciaországban teret hódító gótikus építészet remekművei Cipruson is megjelenjenek! A mai Lala Mustafa Pasa mecset székesegyházként látta meg a napvilágot, 1298 és 1312 között épült a reimsi katedrális mintájára díszes rózsaablakokkal, kecses boltívekkel, hossza meghaladja az 50 métert. Szent Miklósnak (görögül Agios Nikolaosnak) szentelték fel 1328-ban, Famagusta fénykorában a város központi épülete volt. Számos uralkodót itt koronáztak meg és többek között az utolsó Lusignan királyt, II. Jakabot és kisfiát - aki csupán egy évet élt -  is itt helyezték örök nyugalomra. 



 

A templomból lett mecset

Az oszmán ostrom alatt és egy földrengés következtében azonban az épület magasabban lévő részei, főként az ikertornyai megsérültek. 1571-ben a tíz hónapon át tartó, végül sikerrel végződő ostromot követően az oszmánok egy minaretet építettek hozzá. A templom díszes belsejét lecsupaszították, az embereket ábrázoló faragásokat leszedték, a sírok többségét kiürítették. Padlóját pedig a mecsetekre jellemző módon szőnyeggel borították be, ki tudja milyen emlékek alusszák örök álmukat a puha takaró alatt. A mecsetté alakított épület eleinte a Hagia Sophia nevet kapta, később azonban Lala Mustafa Pasáról nevezték el, aki a velenceiek elleni oszmán támadás vezére volt Cipruson.


 

A mecset napjainkban

A mecset kimeszelt belseje azonban még így is káprázatosan szép, az üvegablakokon finoman beszűrődő természetes fény sejtelmes hangulatot teremt! A hegyes boltívek pedig kitartóan nyújtózkodnak évszázadok óta az ég felé.

 


Mindezt a kívül-belül lenyűgöző, légies épületet saját szemetekkel is megcsodálhatjátok, hiszen a mecset az imádságon kívüli időszakokban ingyenesen látogatható. 


Illik megtisztelni a helyet és a helyi szokásokat és megfelelő, nem kirívó öltözetben látogatni a mecsetet. Férfiaknak hosszú nadrág, nőknek térdet, vállat takaró ruha, lehetőleg hajat takaró sál viselése illendő. A bejáratnál lehet sálat kölcsönözni a látogatás idejére. És természetesen a cipőt a bajáratnál le kell venni, így nyáron ha szandálban érkeztek, érdemes egy zoknit vinni magatokkal. 



A mecset előtti tér gyakran nyüzsög a turistáktól, mindenki igyekszik megtalálni a legjobb szöget egy-egy fotó elkészítéséhez. A téren egy öreg, különleges trópusi fügefa is álldogál, árnyékot adva a meleg nyári napokon. Úgy tartják, hogy egyidős a templommal, így talán az egyik legkorosabb fa a szigeten. Mellette ücsöröghettek akár az egyik padon is, ahogy a helyiek is sokszor teszik és közben jókat beszélgetnek egymással vagy merengenek az élet dolgain.


 

Séta Famagustában

Az egzotikus Famagusta (törökül: Gazimagusa) a Lala Mustafa Pasa mecseten kívül is nagyon sok izgalmat tartogat számotokra! Felsorolni is nehéz, hogy mi vár itt benneteket, de azért teszek egy próbát: Várost ölelő fal, néptelen tengerparti erőd, templomból lett mecsetek, hatalmas hajókat, kompokat sorakoztató kikötő, márkásnak kikiáltott cuccokat kínáló bazársor, égigérő pálmafák, hatalmas murvafürtök és leander bokrok, imára hívogató müezzin, ínycsiklandó ételek, édes sütemények, olcsó árak, hideg EFES sör és nem utolsósorban kedves emberek!




Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz: 2in1ciprus néven!


...............

Előző bejegyzés: 

6 ok, hogy ellátogass Koukliába!

Következő bejegyzés:

Limni Pier - A drónfotósok és a horgászok kedvenc mólója 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések