Járjuk végig Paralimni strandjait!

Amikor Ciprusra gondolok már önmagában jó érzéssel tölt el, de vannak a szigetnek olyan részei, melyeket különösen a szívembe zártam és nagy-nagy öröm számomra ha újra arra visz utam.


Ilyen Paralimni partvidéke is, ahol kilométereket lehet sétálni, belefeledkezve a természet szépségébe. Itt többnyire nincs kiépített sétány, hanem poros földúton vagy szűk ösvényeken haladhatunk, de pont ezért különleges, természetközeli ez a hely. Alkalmas rövidebb kirándulásokra, romantikus sétákra, reggeli vagy esti futásokra azoknak akik jobban szeretnek terepen futni! De ideális családi biciklizésekre is, hiszen itt nincsen nagy forgalom, és az egész út bejárható a széles földúton, nem kötelező a szűk ösvényekre lemenni. Valamint vidám pillanatokat okozhatunk négylábú kedvencünknek is ha elhozzuk őt ide futkározni!


A mai bejegyzés segítségével északról dél felé haladva járhatjátok be velem Paralimni strandjait és megmutatom a strandok között elterülő csodás tájakat is!

Paralimni strandjai (kép: GoogleMaps)



1. Indulás a Buffer Zónától

Az északi és a déli terület közötti buffer zónába szigorúan tilos belépni, ezt táblák és drótkerítések is jelzik. Innen dél felé indulva dinnyeföldek mellett, süppedős homokban bandukolhatunk, vigyázva, hogy a szél minél kevésbé fújja arcunkba a homokot.

az egyik tábla, ami a buffer zónát jelzi

háttérben Famagusta és a Karpas-félsziget

sivatagi hangulat

dinnyeföld az út mentén

2. Kutyabarát strand (Dog Friendly Beach) - négylábú barátaink kedvence

Az első strand, melyet utunk során érintünk kifejezetten a kutyások számára van fenntartva. Ide nyugodtan elmehetünk mókázni, fürdőzni kutyusunkkal, azonban bizonyos előírásokat, szabályokat be kell tartani. Például a kutyának rendelkeznie kell a szükséges oltásokkal, megfelelő papírokkal.



3. Armyropigado Beach - a legcsendesebb

Egy viszonylag széles strand ez, sok napozóággyal és egy kis büfével. Kevésbé népszerű, kevésbé látványos, mint a következő strandok legtöbbje, így ha azokon nagy a tömeg, akkor esetleg érdemes ezt választani.

júniusban, naplemente előtt

októberben (Kép: Kulcsár Vizsla Barnus / Cyprustransfer69)

Innentől már igazán látványos, izgalmas úton haladhatunk tovább a part mentén.




4. Fireman beach - a legszebb vizű (és itt van a legjobb beach bár!)

Elérkeztünk egyik kedvenc strandomhoz, melyről már itt írtam részletesebben. A fehér sziklafalak között megbújó öböl átlátszó türkizzöld vize csak úgy csillog a rávetődő napsugaraktól! 

 


A strand fölé magasodó sziklán pedig a Kohili beach bár várja a szomjas látogatókat finom koktélokkal, kávéval és mindenféle finomsággal, legfőként pedig szenzációs kilátással!


Folytatva sétánkat vagy egy kellemes futást, több helyen akár választhatunk is, hogy fent a földúton haladunk vagy kicsit lejjebb valamelyik sziklafalba vájt ösvényen. Szűk öblöket kerülgetve kígyózik utunk, néha versenyt futhatunk egy-egy gyíkkal vagy megpihenhetünk padokon, melyek kb. 500 méterenként megtalálhatók olyan helyeken, ahonnan mindig fantasztikus a kilátás!



5. Nevenincs strand (Titsiros or Mahatos or Pezounospilii beach) - a legvadregényesebb

Vigyázzunk, nehogy belefeledkezve a tájba elfussunk a következő strand mellett, melyet kár lenne kihagyni! Hivatalos nevét magam sem tudom, a Google-n a fenti zárójelbe írt név szerepel, így úgy látom nincs egységes álláspont arról, hogy mi is ennek a strandnak a neve. Talán ez amiatt van, mert a többivel ellentétben ez nem hivatalos strand napozóágyakkal. Ennek az lehet az oka, hogy szűk falépcsőkön lehet megközelíteni fentről, így a napozóágyakat is macerás lenne levinni és a jegyárus bácsinak sem lenne kedve napjában többször lemászkálni ide. Viszont ez egy nagyon különleges öböl, sok sziklával, zegzugos részekkel. Kicsit hippi hangulatú a hely, van, hogy vízipipázni vagy énekelni járnak ide fiatalok.




A következő strandig kb. 1 km-t kell haladni cseppet sem unalmas tájon, szinte méterenként megállva, hogy rácsodálkozzunk valami szépségre és újabb fotókat készítsünk. Útközben az egyik percben úgy érezzük magunkat, mintha holdbéli tájon járnánk, a másikban a sivatagban, a harmadikban pedig mintha egy kanyonban sétálgatnánk néhány méterrel a víz felett. 







 

6. Malama beach - a legjobb választás kisgyerekes családoknak

A Malama beach Paralimni egyik legismertebb strandja, egy olyan öböl, amit tengeri barlangokkal tarkított sziklák fognak közre. A parton csak 1 sorban férnek el a bérelhető napozóágyak, melléjük telepednek le a többiek saját felszereléseikkel. Sajnos hétvégente nagyon zsúfolt ez a kis strand, pedig tényleg gyönyörű és ideális családosok számára is, mert lassabban mélyül, mint például a Fireman beach. Vízi sporteszközök bérlésére is van lehetőség! 




A strand jobb oldalán magasodó sziklán a hangulatos Kalifi beach bár nyújt árnyékot, szuper kilátást és kínál frissítőket a betérő vendégeknek. A Kalifi bárról itt írtam korábban. A strandon a késő délutáni órákban többször volt szerencsénk teknősöket is látni a vízben a sellő szobor környékén úszkálva.




Folytatva utunkat ismét kb. 1 km múlva érjük el a következő strandot. Ezen a szakaszon is találunk padokat, nézhetjük ahogy borzolja a pálmafákat a szél, sétálhatunk fejünk felé magasodó nádasok mellett, ismét találunk holdbéli tájat, melynek egyes üregeiben megállt a tengervíz amiből a víz elpárolgott és pusztán a kicsapódott só maradt meg belőle.

látjátok a padot a szikla tetején?

ez az a szín, amit sosem lehet megunni :-)

egy-egy virágos növény is feldobja a tájat

kicsapódott tengeri só


7. Trinity beach - a legtöbb látnivaló itt vár ránk

A Trinity beach egy viszonylag széles strand, sok napozóággyal. Több különlegessége is van! Az egyik, hogy egy aranyos kék kupolás fehér templom áll a partján, amit érdemes mindenképp belülről is megnézni, nagyon szép színes! A másik, hogy egy kis halászkikötő mellett fekszik, így a partról, sütkérezés közben nézhetjük, ahogy jönnek-mennek a kis csónakok vagy sétálhatunk is egyet a pici kikötőben, ahol a mediterrán életérzést a sok leanderbokor is fokozza! És ne feledkezzünk meg a strand cicájáról sem, aki mindenkit levesz a lábáról elbűvölő pofijával és büszke járásával!

a Trinity beach széle

reggeli sup edzés a strandon

kis halászkikötő

a kikötőbe épp visszatérő halászcsónak

barack színű leanderek a Trinity beach mellett

a strand királynője :-)

 

Utolsó állomásunk felé igyekezve, a tenger és a dinnyeföldek között kanyargó utunkon szívjuk magunkba a tenger illatát, köszönjünk mosolyogva annak a néhány embernek aki szembejön és néha álljunk meg egy szusszanásra a legszebb helyeken! 


8. Vrysoudia beach - a legzöldebb

Ez a strand hivatalosan már Protarashoz tartozik, de jellegében még Paralimnihez, hiszen nincsen nagyon kiépítve, csupán néhány napozóágy fekszik rajta. 


Azért egy nagyobb szálloda (Crystal Springs Beach Hotel) található mellette, melyben még nem jártam, de a kertje nagyon ápolt, zöldell a fű, virágoktól roskadoznak a bokrok. Magának a strandnak a különlegessége is az volt számomra, hogy nagyon sok, különféle színű leanderbokor és egyéb virágos növények és pálmafák ölelik körbe. Az említett strandok közül egyértelműen ez érdemelné ki a legvirágosabb, legzöldebb címet!



Protaras strandjai mellett több szolgáltatás, étterem, szuvenírbolt, stb. található, nagyobbak a strandok illetve élénkebb az éjszakai élet. Paralimni kicsit csendesebb, nyugodtabb, természetközelibb. Próbáljatok ki minél több strandot és biztosan lesz nektek is néhány, ami nagyon a szívetekhez nő! Érdemes egyszer korán felkelni és az aranyló napfelkeltét is végignézni valamelyik parton ücsörögve!


napfelkelte a Malama beach mellől


Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés:

Soukris Souvlakia - Ahol a terülj, terülj asztalkám életre kel

Következő bejegyzés:

A tenger, a Nap és a csillagok - Az EDRO III hajóroncs története

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések