Panagia Eleousa - Templom földalatti barlanggal és egy vadasparknyi állattal


Larnacától nem messze, Kellia falu mellett találtunk rá egy különleges helyszínre, ahol egy szent hely és egy tanya harmonikus összhangja várt ránk! Sok helyi lakos gyakran ellátogat ide, és mintha egy parkban lennének, sétálgatnak egy jót vagy olvasgatnak, beszélgetnek egy padon az árnyas fák alatt.



 

Kecske, páva, malacok és egyéb állatfajták

Miután leparkoltunk, autónkból kiszállva egyből nyúlánk cicák nyávogása köszöntött minket. A kapun beljebb kerülve pedig az olajfák tövében magabiztosan balettozó gyöngytyúkok mutatták be nekünk vicces produkcióikat.




Továbbhaladva már elkerített részek következtek, melyekben eleinte madarakat vehettünk szemügyre. A tyúkokon, libákon kívül megfigyelhettünk akár cserfes papagájokat vagy a hiú pávát, aki ha kedve tartja megmutatja, kitárja nekünk tengerszínű tollait. 




Majd rátaláltunk a szüleivel dagonyázó fekete malackára, az úszkáló teknősökre, szakállas kecskékre, kicsinyét nyalogató őzikére! 





Úgy éreztük magunkat, mintha egy vadasparkban sétálnánk! A cicák pedig természetesen mindenhol felbukkantak és láthatóan jó barátságban voltak a többi állattal.

 A terület viszonylag nagy, több ösvényen lehet bóklászni, mígnem eljutunk egy játszótérig, ahol a gyerekek kimozoghatják magukat amíg a felnőttek megpihennek egy fából készült padon. Az árnyékos játszótér melletti területen is találunk állatokat, például bociszemű lovakat. 



Hosszú játszóterezést azért ne tervezzetek be, mert a sok állat miatt legyekből és kellemetlen szagokból sincs hiány, így aki ehhez nincs hozzászokva, annak nem túl felüdítő sokáig ücsörögni ott.

 

Az állatok sokasága mellett a növényzet is dús, virágok, bokrok, olajfák, pálmák, leanderek, kaktuszok, fenyők gondoskodnak a zöld felületekről és az árnyékról.



 

Templom, földalatti folyosóval

A növények gondozását, locsolását, az állatok etetését, ápolását Eraclis úr és családja végzi. Valamint szintén ők építették a kis templomot (Panagia Eleousa), amit Szűz Máriának szenteltek fel.


A templom különlegessége, hogy két bejárata van, az egyiken átlépve néhány lépcsőt lesétálva színes ikonokat, szent képeket találunk, majd balra fordulva egy szűk, földalatti barlangszerű folyosóban folytatódik az út.  



Ezen az alagúton keresztül néhol csak fejünket lehajtva lehet átsétálni a templom belsejéhez, ahol a másik bejárat is található. A hangulatos, csendes, nyugodt belső térben zavartalanul imádkozhatunk, meggyújthatunk egy gyertyát vagy csak rácsodálkozhatunk a részletekre.


 

A területen az előbbitől külön, egy sziklába épített imádkozó helyiség is található, ami egy fahídon közelíthető meg.



Érdemes beiktatni ezt a programot is, ha Larnaca környékén nyaraltok, főként persze a gyerekes családoknak! Akár a nyári nagy melegben is jó választás, hiszen viszonylag árnyékos a terület!

Hasznos infók

  • Ez az izgalmas hely minden nap ingyenesen látogatható.
  • Ha a Google-vel tervezitek hozzá az utat, akkor 'Παρεκκλήσιο Παναγιας Ελεουσας' néven keressétek a templomot Kellia falu mellett. A lenti térképen piros gombostűvel jelöltem meg!

Kép: GoogleMaps

 

(A Facebook játék megoldásai: 1. malac, 2. páva, 3. kecske, 4. őzike)

Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés: 

St. George Hajómúzeum - Egy hősi hajó, amit körülölel a történelem 

Következő bejegyzés:

Elkezdődött a síszezon Cipruson!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések