Ciprusi ünnepnapok 2022-ben



Kellemetlen tud lenni - főleg amennyiben apartmanban szállunk meg - ha egy másik országba épp egy ünnepnapon érkezünk, amikor zárva vannak a boltok. Így az utazás tervezésekor érdemes ezt előre megnézni! De az ellenkezője is előfordulhat, ha például szeretnénk résztvenni valamelyik ünnepi forgatagban, így direkt arra az időpontra időzítjük a látogatást. A mai bejegyzésben a 2022-es utazások tervezéséhez szeretnék segítséget nyújtani azzal, hogy megnézzük mely napokra esnek ebben az évben a dél-ciprusi ünnepnapok. Ezeken a napokon zárva van a legtöbb bolt és szupermarket, a gyerekeknek nem kell iskolába menni és a legtöbben nem dolgoznak.

2022.01.01. - Újév

Ahogy a 10 érdekesség a ciprusi karácsonyról bejegyzésben is olvashattátok, január elsején Cipruson nem csupán az új év kezdetét ünneplik, hanem náluk ezen a reggelen kerülnek a fa alá a karácsonyi ajándékok is. 

2022.01.06. - Vízkereszt

A karácsonyi ünnepi időszakot a Vízkereszt napja zárja le, amikor Cipruson a hagyomány szerint a papok egy-egy keresztet dobnak a tengerbe, a fiatal férfiak pedig berontanak a hideg vízbe és mindenki azon igyekszik, hogy ő legyen az a szerencsés aki megtalálja és visszaadja a papnak.

2022.03.07. - Green Monday / Clean Monday (mozgó ünnep)

A görög ortodox húsvétvasárnap előtti 7. hét első napját nevezik Green Monday-nek (Zöld Hétfő), ami idén március 7-re esik. Ezt tekintik a húsvét előtti böjti időszak első napjának. Ezt a napot a családok jellemzően a szabadban töltik, mezőkön, erdőszéleken piknikeznek vagy sárkányt eregetnek a tengerparton.

repülő sárkány Larnacában (kép: Varga Liliána)

2022.03.25. - Görög nemzeti ünnep 

Ahogy egész Görögországban, Cipruson is ekkor ünneplik azt a napot, amikor 1821-ben a görögök fellázadtak az oszmán uralom ellen. Megemlékező beszédeket tartanak, valamint felvonulásokat szerveznek. 

ünnepséghez gyülekező ciprióták Larnacában valamint jobb oldalon a Finikoudes beach közkedvelt biciklis fánkárus bácsija

2022.04.01. - Ciprus nemzeti ünnepe

Ekkor a britek ellen 1955-ben kezdődő felkelésről, a szabadságért való küzdelmeikről emlékeznek meg. Ez a nap manapság többnyire pihenéssel telik a ciprusiak számára. Illetve az utcákon zenés, táncos, zászlólengetős felvonulásokat is tartanak.

ünnepség a Szent Lázár templomnál Larnacában

2022.04.22 - Nagypéntek /Good Friday/ (mozgó ünnep) 

A húsvéti Nagyhét egyik legszomorúbb és legjelentősebb napja ahogy itthon, Cipruson is munkaszüneti nap. Ha ekkor jársz Cipruson láthatod ahogy a templomokból körmenetek indulnak, hogy a falvakban, városokban körbe vigyék Jézus jelképes, virágokkal feldíszített "szent sírhelyét".


2022.04.24-25. - Húsvétvasárnap és Húsvéthétfő (mozgó ünnep)

Cipruson az ortodox vallás miatt a húsvét időpontja általában eltér attól a dátumtól, amikor Magyarországon tartjuk. A keresztény és az ortodox húsvét között maximum öt hét különbség lehet, de időnként előfordul, hogy pont egybeesnek. Idén például nálunk április 17-én, Cipruson pedig április 24-én lesz húsvétvasárnap, tehát csupán egy hét a különbség. Így akár mindkét országban megünnepelhetjük a húsvétot. Míg Magyarországon a karácsonyt, Cipruson a húsvétot tekintik az év legnagyobb, legjelentősebb ünnepének.

húsvéti díszek Ayia Napán

2022.05.01. - Munka ünnepe

Sok megjegyzést nem szükséges erről írni, hiszen nemzetközi ünnepnapról van szó, itthon is ünnepeljük ezt a napot.

 

2022.06.13. - Pünkösdhétfő /Flood Festival, Kataklysmos/ (mozgó ünnep)

Bár, csak a hétfői nap munkaszünet, ezt az ünnepet napokig, általában előző szombattól a következő szerdáig ünneplik. A tengerparti városokban különböző vízi sportokkal, játékokkal, valamint szabadtéri színpadi előadásokkal készülnek. A legnagyobb ünnepség Larnacában van, ahol a Finikoudes strand mellett két színpadon folyamatosan váltják egymást a programok, illetve a promenádon sok-sok árus várja a hömpölygő tömeget.

siousioukos, a ciprusi ünnepségek, fesztiválok elmaradhatatlan édessége

2022.08.15. - Szűz Mária mennybemenetele (Assumption of the Virgin Mary)

Fontos vallási ünnep ez a nap. A helyiek sokszor egy egész hétre szabadságra mennek ilyenkor, a szállásadók és az éttermek pedig speciális ajánlatokkal, finom hagyományos ételekkel és görög zenével várják őket. 

templom Lefkarában görög zászlókkal díszítve

 

2022.10.01 - Ciprus függetlenségének napja

Minden évben október 1-én, az Egyesült Királyságtól történő elszakadásának évfordulóján ünnepli Ciprus a függetlenségét. Ezen a napon felvonulásokra, katonai parádékra számíthatsz, melyeken a Nemzeti Gárda, valamint a rendőrség és a tűzoltóság is részt vesz, gyalogosan és járműveikkel egyaránt.

ciprusi lobogó

 2022.10.28. - Görög nemzeti évforduló napja (Ochi/Oxi day, "Nem nap")

1940 októberében Görögország nemet mondott Mussolininek és a tengelyhatalmaknak és így a szövetségesek oldalán lépett be a II. világháborúba. Erre emlékeznek ezen a napon, melyet szintén katonai felvonulások jellemeznek amiket néptáncos csoportok kísérnek. A legtöbb templomot, középületet görög zászlóval díszítik fel.

ünnepi készülődés a larnacai Szt. Lázár templomnál


utca görög és ciprusi zászlókkal

2022.12.24-26. - Karácsony

Karácsony Cipruson is Szenteste kezdődik. Munkaszüneti nap csak 26-áig van ahogy itthon is, de az ünnepi időszak egészen Vízkeresztig tart. Bővebben ide kattintva olvashattok a ciprusi karácsonyi szokásokról.

karácsonyi hangulat Ayia Napán


2022.12.31. - Szilveszter

December 31-e nem munkaszüneti nap, de azért idekívánkozik a listára. Ezen az estén ahogy itthon is, Cipruson is tűzijátékkal, zenével, finomságokkal családi vagy baráti körben vidáman ünnepelnek, búcsúztatják az elmúlt évet és köszöntik az újat!

tűzijáték a Kataklysmos ünnepségen Larnacában

Természetesen az ünneplések sora nem ér véget a fenti eseményekkel. Belefuthatunk például farsangi felvonulásba, virágkarneválba, nemzetek ételei fesztiválba vagy a nemzetek napjai rendezvénybe ahol számos ország táncos csoportja képviselteti magát. De ezekről majd mesélek máskor, most kifejezetten a hivatalos állami ünnepnapoknak szenteltem ezt a bejegyzést.

Fontos megjegyezni, hogy a covid-19 járvány miatt idén egyes ünnepségek elmaradhatnak vagy korlátozottak lehetnek!


Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés: 

Képek, történetek a decemberi Ciprusról

Következő bejegyzés:

Lania, a sokszínű falucska, ahol a házfalak is mesélnek 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések