St. George Hajómúzeum - Egy hősi hajó, amit körülölel a történelem


Pafos és a Coral bay között félúton, Chlorakában található egy néhány éve felújított kis tengerparti múzeum, amit szeretnék megmutatni nektek, de először essen pár szó az emlékműről, ami mögötte áll.

háttérben látható a St. George Hajómúzeum

 

Az Emlékezés és Becsület Emlékműve néhány méterre a hullámzó tengertől kitartóan magasodik a part fölé és vonzza tekintetünket messziről, elgondolkoztat, hogy vajon mit is ábrázol pontosan.  

 

Előtte Georgios Grivas Dighenis szobra pihen, aki 1955-1959 között harcolt Ciprus felszabadításáért és függetlenségéért. Azokban az időkben Chloraka partvonala még néptelen volt, így ideális választásnak bizonyult ez a helyszín ahhoz, hogy Georgios, a ciprusi harcosok vezére, Görögországból érkező titkos fegyver- és lőszerszállítmányával itt érjen partot. Ciprus végül 1960-ban vált függetlenné a brit uralomtól. 

 



 

Az Agios Georgios (Szent György) nevű hajó, amelyen a tábornok és a maroknyi legénység érkezett, ma a róla elnevezett St. George Hajómúzeumban (St. George Boat Museum) dokkol, kilátással egykori otthonára, a végtelen tengerre, néhány lépésnyire az emlékműtől. Míg egykor a hajó volt kitéve a szél huncut játékának, ma a múzeum mellett a fehér épület, valamint a kék tenger és égbolt színeiben pompázó kék-fehér görög zászló lobog a pálmafáknál is magasabban.


A múzeum fő látványossága maga a két szinten is körbejárható 14 m hosszú és 4 m széles hajó, de találunk kiállítva fegyvereket, régi újságcikkeket is, illetve a falakon megtekinthető ennek a néhány évnek a története és fényképei. A múzeum célja, hogy bemutassa a történelemnek ezt a viszonylag rövid, de fontos időszakát, emléket állítson a hősöknek!





Képeket láthatunk a bátor harcosokról, akik életük árán is védték a sziget becsületét, de akár tüntető pafoszi gimnazistákról is és természetesen magáról Georgios Grivas Dighenisről.

tiltakozó pafoszi gimnazisták

Georgios Grivas Dighenis és Makarios érsek, aki később Ciprus 1. elnöke lett


A múzeum ingyenesen látogatható, kerekesszékkel azonban nem lehet körbejárni, a felső szint lépcsőkön közelíthető meg. Az épület bejáratánál egy kis asztalon találunk egy vendégkönyvet is, amibe írhatunk néhány sort az utókornak, illetve különféle szórólapokat, leírásokat gyűjthetünk be.



 

Nem állítom, hogy ez lenne Ciprus egyik legfontosabb látványossága, de ha nem először jártok a szigeten és már letudtátok a "kötelezőket", esetleg érdekel benneteket ez a téma, netán programot kerestek esős időre, vagy csupán erre visz utatok, akkor érdemes beugrani ide egy fél órára! Akár gyerekekkel is, hiszen a képeken megelevenedő történetek, a csomózott kötelek, a nagy hajó látványa számukra is izgalmas, még ha felmászni nem is szabad rá. (A méretes horgonnyal azért ne hagyjátok ki a közös fotót!)



A környéken nem csupán a múzeum kapta a St. George nevet. A legközelebbi strandot és a mellette fekvő, szép kilátást nyújtó hotelt is így hívják! Sőt a múzeumtól kb. 150 m-re lévő templom is a St. George nevet viseli, 1961-ben építették Georgios Grivas Dighenis hőstetteire emlékezve! Érdemes meglátogatni ha arra jártok!




A múzeum és a templom közötti sétáló utca is kifejezetten szép (nekem már önmagában ezért a látványért megérte idejönni!), egyik oldalon hatalmas bokrok pink virágaikkal nyújtanak csodás látványt, míg a másikon pálmafák magasodnak a fejünk fölé. Háttérben pedig a múzeum mögött a tenger kéklik szüntelen. 





Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés: 

Lania, a sokszínű falucska, ahol a házfalak is mesélnek

Következő bejegyzés:

Panagia Eleousa - Templom földalatti barlanggal és egy vadasparknyi állattal 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések