Időutazás Cipruson: Fotók 1993-ból!



 Egyik kedves olvasóm, Frank Melinda közel 30 évvel ezelőtt, 1993 októberében járt először Cipruson, és bár az emlékek kicsit megfakultak, a sziget iránti szeretete azóta sem változott! Az akkor készített fotóit gondosan őrzi egy albumban, melybe most mi is bepillantást nyerhetünk!

Pattanjunk be képzeletben ebbe a piros kocsiba, legyen ez a mi időgépünk, vegyük elő az oldalzsebében rejlő gyűrött térképet, hajtogassuk ki és járjuk körbe Ciprus déli oldalát 1993-ban!


 

Az út

A repülés akkoriban még sokkal izgalmasabb, különlegesebb élmény volt, mint ma a fapados járatok korában. Ráadásul a biztonsági előírások is lazábbak voltak, akár a pilótafülkébe is be lehetett lesni! A pilóta pedig hatalmas tapsot kapott a sikeres leszállást követően!

a repülőgép pilótafülkéje

kilátás a gépből Larnacára


Larnaca

Melindáék szállása Larnacában a Finikoudes sétányra és a tengerre néző Sun Hotelben volt, az alábbi képek annak teraszáról készültek 1993-ban, a legutolsó kép pedig napjainkban. Látható, hogy jó sok terület beépítésre került azóta.

A Finikoudes beach keleti része és a kikötő

kilátás a hotelből a kikötő irányába

a Finikoudes sétány és tengerpart

napjainkban pedig ez a látvány fogadja a hotel vendégeit (Kép: Sun Hall Hotel/Facebook)


A Finikoudes és a Makenzy partok között található Flamingó Hotel, valamint a mellette álló különleges formájú épület jelentős felújításon esett át az évek alatt!

1993

2021  (Kép: Flamingo Beach Hotel/Facebook)


 A Larnaca Sóstó melletti Hala Sultan Tekke mecset és az azt körülölelő dús növényzet látható a következő képeken egykor és most.

1993-ban

napjainkban


 

Ayia Napa

A népszerű Ayia Napán sok fénykép készült. A lágyan hullámzó tengeren ringatózó csónakok, a parti étterem műanyagasztalai mellett önfeledten falatozó turisták valamint az eredetileg a középkorban épült kolostor is megörökítésre került.


néhány asztal félig vagy teljesen a vízben áll :-)

Ayia Napa kolostora


600 éves platánfa a kolostor udvarában

 

a kolostor napjainkban népszerű esküvői helyszín is (2017-es képek)


A rusztikus tengerpart ugyanolyan szép, mintha ma járnánk arra! A háttérben a következő képen a Cape Greco Nemzeti Park vonalai körvonalazódnak. 


 

Limassol

A következő kép Limassol városában készült, ahol a tengerparti sétány még korántsem volt úgy kiépítve, mint napjainkban.  A másik kettő pedig a közeli Kourion Régészeti Parkban, ahol a tengerre csodás kilátást nyújtó amfiteátrum nézőterén szívesen ücsörögtek a látogatók akkor is és ma is!

Limassol 

1993 október, Kourion

2017 június, Kourion

1993 október, Kourion

2017 június, Kourion

 

Pafosz

A pafoszi képeken főleg a mi kis pirosunkhoz hasonló régi autók árulkodnak arról, hogy a fotók nem ma készültek! A tengerparti sétány kócos pálmafái és a szemünket messziről vonzó tengerparti erőd ugyanúgy felbukkannak a régi képeken, mint azon, ami néhány napja készült!

1993

1993

2022 (Kép: Polgár Anna / ciprusinap.hu)


Vannak dolgok, melyek szépsége örök, Aphrodité szikláját 30 éve is ugyanolyan lelkesen keresték fel és örökítették meg a turisták, mint manapság! S amíg 30 év az ember életében hosszú idő, a sziklák életében csupán egy pillanat!

1993

Aphrodité sziklája 1993-ban

Aphrodité sziklája 2021-ben

Nicosia

A fővárost is meglátogatták Melindáék. Láthatunk fotókat a városi hangulatról, a pálmafákkal körbevett központi parkolóról valamint a város szívében található Püspöki Palotáról, mely előtt akkor még ott állt Archbishop Makarios III-nak, Ciprus első elnökének 10 méter magas szobra. A szobrot azóta áthelyezték az 1450 m magas Throni hegyre a Troodos-hegységbe, a Palota előtt pedig ma már egy kisebb szobor állít emléket az egykori elnöknek.



 

Makarios szobra a Püspöki Palota előtt 1993-ban

Makarios szobra a Throni hegyen 2020-ban

 

a Püspöki Palota Nicosiában 1993-ban

és 2020-ban, immár az új szoborral


Troodos-hegység

Érdekesség, hogy a Troodos-hegység kanyargós útjain fotózott táblák pont ugyanolyanok, mint amilyen táblákkal manapság is találkozhatunk Cipruson! Ezen kívül néhány olyan kép szerepel itt, melyek a Kykkos kolostor felé tartva útközben készültek.


 


A hegyekben a fákkal körülvett Kykkos kolostor akkoriban is kedvelt úticél volt a turisták körében, íme onnan is néhány fotó! Az akkor és most képeken jól látszik, hogy nehéz különbségeket találni hiába vesszük jól szemügyre az épület részleteit! Ha a régi képek is egy mai modern fényképezőgéppel készültek volna, talán nem is tudnánk megmondani, hogy közel 30 év telt el a fotók között.


1993

2020

1993

2020


 Most, miután alaposan bejártuk a szigetet, már csupán le kell gurulnunk a Troodos-hegységből a kis piros verdánkkal, majd néhány óra múlva megérkezünk Larnacába, ahol időgépünkből kiszállva, újra előkerülnek az okostelefonok, a papírtérkép nyugovóra tér és ismét készülhetnek a szelfik és az instafotók, hiszen nem kell már spórolnunk a képkockákkal! Sőt, a családnak is küldhetünk egy gyors üzenetet: "Szuper napunk volt, puszi mindenkinek!"

 

A képeket ezúton is köszönöm Melindának, számomra hatalmas örömet okozott, hogy elküldte őket nekem és hozzájárult, hogy megmutassam nektek is!


Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz!

...............

Előző bejegyzés: 

5 étterem tipp, ha unod a ciprusi konyhát!

Következő bejegyzés:

Hol szálljunk meg Cipruson? - Ayia Napa, Larnaca és Pafosz előnyei, hátrányai 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések