10+1 TIPP, ha hiányzik a mediterrán életérzés!

 Kezeket a magasba! Ki várja már nagyon, hogy újra elutazhasson egy távoli szigetre? Vagyunk így egy páran... Na de otthon sem kell szomorkodni, íme néhány ötlet, hogy a szürke napok is színesebbek, vidámabbak, mediterránabbak legyenek!

1. Gondozz mediterrán növényeket! Egy pálma vagy egy leander mellett iszogatni a délutáni kávédat szuper érzés otthon is! Én legutóbb egy murvafürtöt szereztem be, ami az egyik kedvenc ciprusi növényem! Érdekessége, hogy a pinkes színű részei nem virágok, hanem vékony levelek, melyek az apró fehér virágokat ölelik körbe. (Bónusz tipp, hogy még a terítő is legyen tenger mintás a teraszon!)

murvafürt (más néven bougainvillea)


2. Legyél kreatív a konyhában! Készíts hétvégére valami olyan finomságot amit a tengerparton ettél, lehet akár egy muszaka, grillezett sajt, tengeri herkentyűs spagetti vagy bármi amit szeretsz! Igyál hozzá egy pohár bort is! Ha nincs kedved főzni, akkor csak ugorj le a kedvenc gyroszosodhoz! Ha görög/ciprusi ételeket (és egyéb finomságokat) készítenél nézd meg a Latsia konyhája blogot, ahol magyar nyelven olvashatsz szuper recepteket!

Gemista (töltött zöldségek), amit mi készítettünk itthon a sütőben.


3. Használd ki amikor süt a Nap!
Ne otthon kuksolj, hanem sétálj vagy fuss egy nagyot egy közeli tó vagy folyó partján. Ha nem is a tenger mellett vagy, bármilyen vízparti séta nagyon fel tudja dobni az ember hangulatát! Ha pedig olyan jó idő van, hogy strandolni is lehet, az külön öröm!

futás utáni szieszta a Naplás-tó partján


4. Keress egy olyan kávézót, éttermet ahonnan vízre nyílik kilátás! Tölts el ott egy órácskát valakivel, akivel szívesen beszélgetsz!

Néhány tipp:

  • The Rusty Coffee Box, Balatonakarattya
  • Petrocelli Caffé, Gárdony
  • Jobb Mint Otthon Kisvendéglő, Szeged
  • Tatai Öreg-tó körül sétálva több helyre is be lehet ülni
  • Vén Duna Cukrászda, Kismaros
  • Rozmaring Kertvendéglő, Budapest
Kávé, kilátással a magyar tengerre.


5. Mozizz otthon! Nézz meg egy filmet, ami valamelyik mediterrán vidéken játszódik, például a Nyár Cipruson című romantikus filmet, ami már a Youtube-on is elérhető itt.


6. Olvass el egy könyvet! Olyat válassz, ami beszippant és sokáig motoszkál majd a gondolataidban és vele együtt az a táj is, ahol játszódik! Például Victoria Hislop romantikus, történelmi regényeit! A Sunrise-t én nyáron még angolul olvastam, de immár magyarul is elérhető. A magyar fordítással nem vagyok kibékülve, de azért így is érdemes elolvasni! Elif Shafak, angol-török írónőtől Az eltűnt fák szigete magyar fordítással olvasva is lebilincselő, a többnyire Cipruson játszódó történetről írt ajánlómat ide kattintva olvashatod.

A könyveket pedig például itt tudod megvásárolni:

  • Victoria Hislop - Napfelkelte Cipruson: itt
  • Victoria Hislop - A sziget: itt
  • Elif Shafak - Az eltűnt fák szigete: itt
Victoria Hislop könyve a tengerparton.


7. Hallgass online rádiókat! Meglátod segítenek kedvenc helyeidre varázsolni téged, például ezen az oldalon a play gombra kattintva már indul is a zene!


8. Mókázz a gyerekekkel! Ha Budapest környékén laktok és vannak kisebb gyerekek a családban, látogassatok el a Hármashatár-hegy új, repülős tematikájú játszóterére, imádni fogják a gyerekek! Itt olvashatsz róla bővebben.


9. Kreatívkodj! A tengerparton gyűjtött apró kagylók ne egy doboz mélyén árválkodjanak, ragaszd őket ragasztópisztollyal egy képkeretre, amibe egy tengerparton készült családi fotót teszel! Ha pedig lapos köveket hoztál haza, fess rájuk valamit! Akkor sincs gond, ha nem gyűjtöttél semmit, fogj egy vásznat és fess rá bármit amiről egy szép emlék jut eszedbe! A lenti festett köveket a lányom készítette! De spárgával összefűzött deszkákból néhány találó szó és egy kis festék segítségével is szuper tengerparti hangulatot varázsolhatsz otthonra! 

Lányom által festett, Cipruson gyűjtött kövek.



10. Nosztalgiázz!
Nézegesd a nyaraláson készült képeket, videókat! Használd a nyaralás során vásárolt tárgyakat, egy bögrét, konyharuhát vagy törölközőt és meglátod máris mosolyra húzódik a szád!

10+1. Tervezgess! Nézz kedvcsináló videókat, fényképeket a lehetséges úticélokról! Ha pedig azt már kiválasztottátok, böngéssz szállásokat, olvass részletesebb leírásokat az adott helyszínről! Ha Ciprusra esett a választás számos inspirációt találsz itt a blogon, valamint a Facebook és Instagram oldalamon!

 

Dekoráció egy ciprusi étteremben.



Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

Nature Café - Az étterem, ahova szívesen visszajárnak a vendégek!

Következő bejegyzés:

Episkopi szikla - Ciprus legnagyobb egy darabból álló sziklatömbje!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések