White River beach - Csodás öböl magas sziklák mögött, hol a tenger hupikék!

 A Pafosz régióban, a hangulatos halászfalutól, Agios Georgiostól nem messze találjuk a White River beach-et (Fehér Folyó strand), mely nevét egy az év nagy részében láthatatlan folyóról kapta, ami itt ömlik (ömlene) a tengerbe. A strand bármilyen autóval megközelíthető, nem szükséges hozzá quad vagy jeep, innen indulnak csak földes utak a félsziget további részei felé.



Hupikék öböl a sziklák ölelésében


Pafosz felől érkezve kanyargós utunk során banánültetvények, narancsligetek, zöldellő mezők mellett haladtunk el, míg meg nem érkeztünk az Akamas-félsziget egyik kapujának is nevezhető strandhoz, pontosabban a strand fölé magasodó sziklák tetejére. Itt több táblát is elhelyeztek, melyek a félsziget növény és állatvilágáról, a teknősök védelméről mesélnek, valamint felhívják a figyelmet a természetvédelmi területen érvényes szabályokra, melyeket alaposan áttanulmányoztunk.

a szikla teraszain kecskék pihennek, a tetején turisták bámészkodnak


A táblák melletti buja növények, kócos bokrok fölött kilesve rádöbbentünk, hogy egy mesebeli helyre érkeztünk! Hiszen mindenki tudja, hogy "magas hegyek (szerk.: sziklák) mögött, hol a tenger hupikék, ott laknak ők a törpikék"! Akik jelen pillanatban vagy nem voltak a helyszínen vagy Hókuszpók átváltoztatta őket, mert mi csak birkákat, kecskéket találtunk ott! 

a hupikék White River beach


Irány a part!


Természetesen autónkat lerakva le is sétáltunk a partra. Na nem a sziklákon ereszkedtünk le, ezt a mutatványt meghagytuk az ott békésen mekegő, nyakukat nyújtogató kecskéknek! Hanem egy tavaszi vadvirágokkal szinesített, csavart törzsű olajfákkal szegélyezett enyhén kanyargós, poros úton baktattunk le pár perc alatt, megzavarva néhány gyíkot a napozásban. 





A fürge gyíkokkal ellentétben a falatozó gyapjasokat nem zavarta jelenlétünk, mondhatni ha rajtuk múlik, jó ciprusi módjára szívesen meg is hívtak volna minket néhány falatra. Sőt, a gyerekeimmel ellentétben ők birka türelemmel viselték, hogy evés közben fotózom őket. Széles mosolyt azért nem kaptunk tőlük úgy, mint a vadon élő ciprusi szamaraktól, de így is boldog volt mindenki! A nyakukba kötött csengettyűk játéka a tenger morajlásával kiegészülve nagyon hangulatos volt, az idillt csak a közeli Lara beach-re igyekvő quadosok zaja törte meg időnként.



A néptelen strand

Maga a strand kavicsos, gyakran építenek rajta kőtornyokat vagy komolyabb alkotásokat is lapos kövekből. A vízbe lépve is inkább köves, sziklás, mint homokos a talaj. A víz színe viszont csodásan átlátszó, ragyogóan kék! Akár a partról is észrevehetsz egy-egy elosonó halcsapatot és figyelheted, amint a hullámok pörgetik az apróbb köveket. Inkább látványosságnak, mint strandolási célra ajánlom ezt a partot (valamint búvárkodásra, de erről lejjebb olvashatsz bővebben). Néhány éve még voltak itt bérelhető napernyők és napágyak. Mára már nincs ilyesmire lehetőség, talán a természet, a teknősök védelme miatt. Így itt nem szokott zavaróan nagy tömeg vagy hangzavar lenni, romantikázó párok, vadregényes élményekre vágyó kalandorok látogatnak el ide, valamint egyéb turisták is, többnyire néhány fotó erejéig. A tenger színe a déli órákban a legszebb, az égbolt viszont naplementekor ölti magára legcsodásabb ruháját, így akkor is érdemes arra járni! 


Mi is dél körül töltöttünk el itt egy kis időt. A tenger színe nagyon szép volt, annak ellenére, hogy sivatagi por húzódott épp fátyolként a sziget és a tenger felett. Ilyenkor kicsit tompábbak a színek, így amikor majd ti látogattok el ide, elképzelhető, hogy még káprázatosabb látvány tárul majd elétek. Az is különleges, hogy míg az egyik irányból hupikéknek, a másik oldalról viszont smaragdzöldnek látszott a tenger.



Milyen a White River beach búvár szemmel?

Búvárkodásra is remek választás a hely, sok környékbeli búvárbázis hozza ide vendégeit. Kató Krisztián búvároktatóként dolgozik a pafoszi kikötő közelében található CyDive búvárbázisnál, ahol az egyszerű sznorkelezéstől kezdve a komolyabb búvároktatásig számos izgalmas programmal várnak akár titeket is, ha Pafosz környékén nyaraltok! Mivel ők is rendszeresen, heti szinten merülnek a White River beach-nél, így megkértem Krisztiánt, hogy meséljen kicsit saját ottani élményeiről! Lássuk hát, hogy milyen a White River Beach búvár szemmel?


Krisztián és a teknős (Kép: Kató Krisztián)

 

------


Sziasztok! 

Én 2016 óta vagyok búvár oktató Paphoson és nagyon sokat merültem a sziget nyugati részén. A White River merülőhely az Akamas-félszigeten belül található egy kis öbölben, amely hozzáférést biztosít egy nagyon könnyű kezdéshez, a nehéz felszerelés miatt egyszerűen csak besétálunk a partról. A merülés gyönyörű környezetet és nagyon változó topográfiai látványt nyújt a kezdetektől. Az első két 'Amphitheater', ahogy mi hívjuk az évmilliók alatt sziklákba csapódó hullámok miatt alakult ki, természetesen a más vízállás miatt. Ezek után nagyon érdekes túlnyúlások és sok gyönyörű úszóút vezet előre. Az egyik átúszás 25 méter hosszú, igazán látványos élmény ahogy a beszűrődő napfény megvilágítja a sziklák világosbarna színét! Hullámos tengernél folyamatosan hallhatjuk a kavicsok partra valò felpergését, nagyon kellemes hangzás! 

Kép: Kató Krisztián


A sziklafalat követve számos élőlénnyel találkozhatunk és megcsodálhatjuk a tengeri élővilágot, amely a falon belüli kis repedésekben és lyukakban honosodott meg. A fal utáni területet homokos részek, tengerifű és gyönyörűen ívelt sziklák veszik körül, amelyeket az idők során a folyóban gördülő kavicsok faragtak ki.

Ennek a merülőhelynek az egyik legjobb része egy csodálatos 30 méteres átúszó, amelynek falát lila, sárga, bordó tengeri növényzet borítja be 5m mélységben. A merülés maximális mélysége körülbelül 12 méter. 

Az élővilág változatos, sokféle mediterrán tengeri halfaj megtalálható és gyakori a tengeri teknősökkel való találkozás is. Álcserepes teknős ès közönséges levesteknősök egyaránt felbukkanhatnak. 

barátfóka (Kép: Kató Krisztián)


A kedvenc és sajnos nagyon ritkán látható tengeri állat a barátfóka, én 5 év alatt több száz merülés alatt csak kétszer tudtam megpillantani ezt a nagyon gyors, kisméretű, kihalástól veszélyeztetett fókafajt, mivel mindössze 7 fóka él a környéken de remélhetőleg a sok környezetvédelmi rendelet és a védelmük érdekében tett erőfeszítések következtében számuk nőni fog! 

barátfóka (Kép: Kató Krisztián)


------


Köszönjük Krisztánnak, hogy megosztotta velünk nem mindennapi élményeit! Ha Pafoszon vagy a környékén nyaraltok, keressétek őt és a CyDive búvárbázist a kikötőtől nem messze! A www.cydive.com weboldalon minden infót megtaláltok, elérhetőségeket, árakat, leírásokat a merülőhelyekről és persze a kezdőktől egészen haladóknak szóló széles programválasztékot!

A ciprusi barátfókákról pedig ide kattintva olvashattok.

 

Utolsó pillantások

Aki ellátogat erre a partvidékre, semmiképp ne hagyja ki, hogy tegyen egy sétát a strand északi oldalán lapuló alacsonyabb sziklák tetején is! Onnan is pazar a kilátás és olyan érzésünk volt az üreges, de masszív, lapos sziklán sétálgatva, mintha a Holdon járnánk! Innen is érdemes körbenézni, jó messzire, ameddig csak a szemünk ellát!



Autónkba visszaülve pedig ismét felcsendülhet a családi kórus, hiszen mindenki tudja, hogy:

"Magas hegyek mögött,
Hol a tenger hupikék ott laknak ők a törpikék
Hatalmas fák között,
gomba házakban lakunk és mindig vidámak vagyunk!"

Kívánom, hogy legyetek ti is vidámak, viccesek, jókedvűek amennyire csak lehet! Fedezzétek fel Ciprus szépségeit a víz alatt és felett egyaránt!


Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

Elif Shafak - Az eltűnt fák szigete (Könyvajánló)

Következő bejegyzés:

Június 19-én indul a Ciprus és Görögország között közlekedő hajó!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések