Episkopi szikla - Ciprus legnagyobb egy darabból álló sziklatömbje!

 Ciprus egy kevésbé ismert, mégis izgalmas természeti látványosságát szeretném bemutatni nektek, az Episkopi sziklát (Episkopi Rock), ami a szintén Episkopi nevű falucskában magasodik az apró házak fölé! Ez a 70 méter magas, 250 méter széles robosztus szépség Ciprus legnagyobb monolitikus, azaz egy darabból álló sziklatömbje! A helyiek előszeretettel hívják Ciprus Meteorájának, mivel hasonlít a görögországi Meteorára. Ez nyilvánvalóan kissé el van túlozva, de fogadjuk el, hogy a kistestvére annak. 



A falu

Kb. 10-15 percre található Episkopi falu a Limassol-Pafosz között futó autópályától. (Vigyázzatok, több Episkopi falu is van Cipruson! A Pafosz régióban lévő az, amiről most mesélek, nem a Limassol melletti!) Mi Pafosz felől közelítettük meg, a nyüzsgő várost elhagyva és az autópályáról letérve zöld mezők mellett kanyarogva érkeztünk meg az Ezousa völgyben fekvő faluba, melynek néhány tucat lakója főleg növénytermesztéssel foglalkozik. 

úton Episkopi felé


Hatalmas szőlőültetvényeket, gabonatáblákat, mandulafákat, citrusféléket találunk a környéken. Természetesen a szőlőből bort is készítenek! Kicsi, többnyire egyszintes kőházakban laknak, melyeknek próbálják megőrizni tradícionális jellegét. A házakhoz apró kertek, teraszok, erkélyek tartoznak, melyeket színes virágok, kaktuszok, roskadozó gyümölcsfák dobnak fel. Kedvenceim a citromfák voltak, melyeknek ágait ívesre hajlította a méretes gyümölcsök súlya.



A szikla


Már távolról kiemelkedik a tájból a meredek, vöröses-szürkés mészkőszikla, ami mint őrszem figyeli a környéket és védelmezi a falu apró, fehér házait. Mindenki számára könnyen megközelíthető, mivel nem igényel gyaloglást, túrázást, közvetlenül a szikla előtt le lehet parkolni. Csupán az autó sofőrjének lesz mindez izzasztó művelet, főleg ha mostanában látogattok el ide. Jelenleg építkezés folyik a környéken, így szűk és meredek utcákon kell manőverezni. 

a sziklafal a távolból

a sziklák felett látható fekete pöttyök mind egy-egy madár

a tojás a húsvéti dekoráció része volt, áprilisban jártunk itt

 

Az autóból kiszállva igazán kicsinek éreztük magunkat a sziklához képest, mely termetes mérete ellenére egy nagyon nyugodt, békés hely. A sziklával párhuzamosan, attól néhány méterre egy kordon húzódik, valószínű ezzel igyekeznek megakadályozni, hogy egy-egy leváló kődarab valakit eltaláljon. Így megérinteni nem tudtuk, csak nézelődni, sétálgatni mellette, megmászni néhány lépcsőt és hallgatni a köröző madarak csivitelését, hangjukat felerősíti az akusztikus környezet. A szikla környékén régi mezőgazdasági eszközöket helyeztek el, így úgy érezhetjük magunkat, mintha egy szabadtéri múzeumban járnánk.

lépcsősor az Episkopi szikla mellett

minden irányban szép a táj

malomkövek, amiket az olajbogyó őrlésére használtak



Az élővilág

A terület növény- és állatvilága kiemelkedően gazdag, számos ritka vagy védett állat előfordul itt, megesik, hogy egy-egy sólyom repül el a fejünk felett! De láthatunk csókákat is, akik szívesen rakják kékeszöld, pettyezett tojásaikat sziklamélyedésekbe, fészkükhöz pusztán 1-2 ágat használnak fel. 


A növények közül talán a Bosea Cypria-t, egy piros bogyókkal büszkélkedő bokros növényt érdemes megemlíteni, ami csak Ciprus néhány részén (például itt), a Kanári-szigeteken és a Himaláján található meg. Így nem véletlen, hogy Natura 2000 természetvédelmi területté nyilvánították korábban az Episkopi szikla vidékét.


 

A Szent

Érdemes egy pillantást vetni a falu védőszentjének, Szt. Ilarionnak szentelt egykori kápolna romos maradványaira is (építésének idejét a 12. század végére, 13. század elejére becslik). 1953-ig a mostaninál magasabb szikla állt itt, de egy nagy földrengés során levált egy darab a hegyből és akkor alakult ki a mai formájában látható különleges, hullámos sziklafal. A földrengés során semmisült meg a régi kápolna nagy része is, amiről a Szentet ábrázoló ikonnal emlékeznek meg.

Az 1100 környékén épült kápolna maradványai.

Szent Ilarion


Úgy tartják, hogy Szt. Ilarion, Kr. u. 371-ben bekövetkezett halála előtt a falu lakója volt, egy barlangban élt aszkéta életet a falu határában.



Az új kápolna

A dombtetőre építettek azóta egy új kápolnát, amit szintén Szt. Ilarionról neveztek el. A bájos, virágokkal körülvett fehér templomhoz már csupán a panoráma miatt is érdemes felsétálni! Hullámzó, tavasszal a zöld árnyalataiban pompázó völgyek-dombok terülnek el mindenfelé. Mi sajnos a távolban füstöt láttunk terjengeni, így a levegőben lévő sivatagi homok miatt amúgy is ködösebb kilátásunkat a füstfelhő is szürkítette. Ami persze elsősorban nem amiatt szomorú dolog, hogy mi éppen nem a kék égen úszó bárányfelhőket csodálhattuk, hanem mert ez azt jelentette, hogy valahol tűz ütött ki Cipruson. Ahogy a nyári hőség és szárazság fokozódik úgy szaporodnak a tűzesetek is, de reméljük az idén nem lesz annyi tűzvész, mint az elmúlt években...

Az új Szt. Ilarion kápolna a dombtetőn.

kilátás a templom mellől


 

A környék

Az Episkopi szikla a sziklamászókat is mágnesként vonzza, több útvonalon is meg lehet hódítani a tapasztalattal és felszereléssel rendelkező mászóknak. Kb. 30, különféle nehézségű mászóút közül lehet választani, melyek 10-30 m magasságúak. Ha ez a téma érdekel benneteket, bővebben olvashattok róla Kyriakos Rossidis ciprusi származású sziklamászó és hegyivezető weboldalán.



A faluban a sziklaóriás megtekintése után megihattok egy zaccos ciprusi kávét a kis helyi kávézóban és jó program lehet a Pafoszi Régió Környezetvédelmi Információs Központjának meglátogatása is, ahol sok érdekességet megtudhattok a régió állat- és növényvilágáról valamint a környék túraútvonalairól. De a faluban bóklászva, színes, szenteket ábrázoló ikonok mellett is elsétálhattok, valamint egy hagyományos kőkutat is megnézhettek. 


A falutól másfél km-re pedig egy piknikező helyet alakítottak ki az Ezousa folyó keleti partján. Ezen látványosságok felkeresését a falu több pontján elhelyezett fényképes térkép segíti.


Turistákat segítő térkép Episkopi falu és környékének látnivalóiról.

Ha erre jártok és van egy ügyes, bevállalós sofőrötök, akkor ne mulasszátok el ti sem, hogy meglátogatjátok az Episkopi sziklát és környékét! Nekünk nagyon tetszett és az mindig külön élmény, ha egy látványosságnál csak mi vagyunk az adott időpontban!


Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

10+1 TIPP, ha hiányzik a mediterrán életérzés!

Következő bejegyzés:

Ayia Napa Marina - A gazdagok játszótere

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések