A Kristály-tenger 7 csodája, avagy titkos öblök Cipruson

Imádom a kevéssé ismert, néptelen, vadregényes, gyönyörű tájakat! A mai bejegyzésben hét olyan öblöt mutatok meg, melyek nem szerepelnek az útikönyvekben, többségükre mi is csak véletlenül bukkantunk rá az évek során! De fantasztikusan szépek, csendesek, természetközeliek!

Azt mondják, az ásványok gyógyító erővel bírnak, meggyőződésem, hogy a tenger közelsége szintén! Így a játékosság kedvéért ezt a hét öblöt hét ásványról nevezem el, ti pedig járjatok utána, hogy az adott ásványokra jellemző energiákat megtaláljátok-e a kristálytiszta vizű tengerpartokon ücsörögve!

(A bejegyzésben az ásványokról készült fotók és leírások az azurit.hu oldalról származnak, ahol meg is vásárolhatók ezek a ragyogó ékszerek, marokkövek.)



1. Nevesincs öböl, avagy lélekgyógyító rózsakvarc Ayia Napán

- Segíti az alkotó gondolatok, életöröm, szerelem megtalálását! -

Bársonyosan kék víz, kisebb-nagyobb sziklák mindenütt! Tökéletes helyszín romantikázni, vagy csupán csak belefeledkezni a természet szépségébe! Az öbölnek még neve sincs, de a lenti térképrészlet segítségével meg tudjátok találni ti is ezt a fantasztikus helyet!

Én a Cape Greco Nemzeti Parkban tett kirándulás végéhez közeledve, több ezer lépés után találtam magam ezen a mesebeli parton. Az már csak hab volt a tortán, hogy néhány tengeri nárcisz is megbújt az öbölnél, fehér virágaival díszítve a homokos talajt! 

A képeken látható, szintén magyar lányok pedig biciklizés közben iktattak itt be egy kis pihenőt és ők meg is mártóztak a hűsítő tengerben!






 

Érdekességek a rózsakvarcról
 

Az ókori mitológia szerint a szerelem isteneinek ajándéka ez az ásvány, melyet az emberiség számára küldtek, hogy találják meg a szerelmet. Így régóta szerelem bevonzó kőként használták. 

Kedvezően hat a szív működésére, biztosítja a megfelelő vérellátást, vérkeringést és vérnyomást. Megerősíti a szívet.

Stressz és depresszió kezelésénél  nyugtató hatása érvényesül. Támogatja az érzelmi egyensúly megtalálását, a hangulatingadozások megszüntetését.

A kapcsolatokban a pozitív változás kulcsa, segíti megélni a feltétel nélküli szeretetet. Az érzelmi blokkokat feloldja, így segíti a szerelem és szeretet megtapasztalását.
Megszabadít a negatív gondolatoktól, segíti az alkotó gondolatok, életöröm, gyengédség, szerelem megtalálását.


2. Small beach, avagy a jókedvre derítő apatit Protarason

- Enyhíti a hangulatingadozások és depresszió tüneteit. -

Protaras tengerpartján sétálva sosem hagynám ki ezt a festői öblöt, ami amennyire kicsi, annyira nagy kedvenc! A híres Fig tree beach-től pusztán pár száz méterre fekszik.

 A mustársárga mészkősziklákat nyaldosó türkiz vízhez egy apró ösvény vezet le, mely mellett bíborvörös délvirágok húsos zöld levelei borítják a talajt. Nyáron és ősszel ezek csak zöldek, de tavasszal színes virágaikkal dobják fel a tájat! 

A kis öbölnél kevesen vannak mivel kavicsos és sziklás, valamint a közeli Fig tree bay viszi el a show-t! De a sznorkelesek szívesen választják, valamint azok is akik kicsit szeretnének elszökni a tömeg elől.

Én többnyire csak leülök az egyik lapos sziklára és gyönyörködöm benne, élvezem, hogy a partról a sétány irányába visszanézve nem épületeket, szállodákat, hanem pálmafákat látok és folyton mosolyra húzódik a szám!  

A Google térképen Small beach néven szerepel, de ismét mutatok egy térképrészletet, hogy ezt az öblöt is könnyedén megtaláljátok!





 

Érdekességek az apatitról

Az apatit elnevezése a görög "apatao" = csalok szóból származik, amely más ásványokkal való összetéveszthetőségére utal.

Hatása mind fizikai, mind lelki, mentális szinten megmutatkozik. Csonttörés esetén hozzájárul a gyógyuláshoz és a sejtek regenerációjához, segíti a méregtelenítést, hatásos lehet magas vérnyomás ellen is.

A kommunikációra, önkifejezésre is kedvező hatással van, valamint enyhíti a hangulatingadozások és depresszió tüneteit.

Az apatit ásványi ékszer viselése társas kapcsolatainkba és párkapcsolatainkba is pozitív változást hozhat, hiszen a kommunikáció mellett szociális érzékenységünket, nyitottságunkat, empátiánkat is ösztönzi.


3. Dog's beach, avagy a megnyugtató krizokolla Pafosz mellett

- Oldja a feszültséget, fokozza a kreatívitást! -


Ha Aphrodite híres sziklájánál jártok, guruljatok el a tőle 2 percnyi autóútra található kutyás strandra is (Dog's beach). Hatalmas hófehér sziklák között terpeszkedik a strand, melyeknek nem lehet ellenállni, hogy legalább az alsóbb részeire felmásszunk! 

Az autót a közeli DOG BEACH PARKING nevű placcon lehet letenni és onnan 1-2 perc séta alatt érhető el ez a vadregényes öböl.

Mi csak néhány percet töltöttünk el itt, mert innen indultunk el meghódítani a környező dombokat-hegyeket egy szuper kirándulás keretében, de biztosan visszatérünk még erre a látványos partra!




Érdekességek a krizokolláról

A krizokolla ásvány elnevezése a görög krüszösz, azaz arany és a kolla, azaz agyag szavakból ered, mivel korábban aranyforrasztás során is felhasználták ezt az ásványt.
Színe a kéktől a kékesszöld árnyalatokon keresztül a sötétzöldig terjedhet, színét a víztartalom befolyásolja.

A krizokolla lelki hatásai rendkívül sokrétűek, e gyönyörű ásvány alkalmazása segíthet hangulatingadozások esetén, oldja a feszültséget, a stresszt.

A krizokolla a tisztánlátás és a belső béke köveként segít önmagunk elfogadásában, megértésében és a spirituális fejlődésben. Elősegíti a kreativitás kibontakozását.

Testi hatásai közt tartják számon, hogy segíthet ízületi és emésztőrendszeri problémák, meszesedés esetén, így alkalmazható merev ízületek, mozgásszervi és a tüdővel kapcsolatos panaszok esetén is.



4. Nissarka öböl, avagy a gyógyító malachit Pafosztól nem messze

- Begyógyítja a lelki sebeket. -

Egy elbűvölő kis öböl következik, ami Pafosztól nem messze található, a Coral öböltől délre egy kis félszigeten. Egy cseppnyi Olaszország elevenedik itt meg, legalábbis engem a népszerű Amalfi-partvidékre emlékeztet ez a csodás, nyáron is zöldellő hely. Jobb oldalán a meredek sziklafalon kiépült teraszokon pálmafák, leanderbokrok díszelegnek, de a másik irányba tekintve a tengerbe hirtelen ereszkedő sziklák is igencsak látványosak! Az öböl fentről is szép, de egy kis kőlépcsőn lesétálva tárul elénk az igazi arca, úgy válik egyre szebbé a táj! Leérve a tengerhez akár meg is mártózhat a kristálytiszta vízben, aki szereti a sziklás partokat. Mi nem fürödtünk, csak bámészkodtunk, tényleg magával ragadó a környezet!

Ha nem terveztek fürdést, akkor ez csak egy pár perces program, de érdemes megtenni ezt a kis kitérőt amikor az ismertebb Sea You beach bárhoz, a Coral bay-hez vagy az EDRO III hajóroncshoz igyekeztek! A Google térképen régebben Nissarka bay néven szerepelt, most már viszont nincs rajra, így itt is vár rátok egy kis kaland, hogy a lenti térképrészlet segítségével találjatok oda!





Érdekességek a malachitról

Az emberiség történetében régóta ismert a malachit. Viszonylag puha ugyan, de kellemes zöld árnyalatai miatt az ókori görögök és a rómaiak igen kedvelték. Ebből a korból csodaszép malachit vázák és egyéb tárgyak maradtak ránk. 

Ha malachitból készült ékszert viselünk, egészen biztosan képesek leszünk arra, hogy embertársainkkal a legtoleránsabban viselkedjünk. Ez a kő ugyanis erősíti az empátiakészség kialakulását, és ahhoz is hozzásegít, hogy a környezetünkben élők hibáit, tévedéseit elnézzük.

A túlerőltetett szem fáradtságát is enyhíti. Általában javítja a látást, erősíti a látóidegeket. Aktiválja a test öngyógyító folyamatait. Minden csakrára van hatása, de kiemelten a szívre hat. Erősíti a szívizmokat, egyenletesebbé teszi a szívritmust. Hatásos szívgyengeség, szívneurózis és erős szívdobogáskor.

Eredményes a lelki blokádok feloldásában, begyógyítja a lelki sebeket. A félénk, tartózkodó emberek számára nagyon hatásos. Megóv a negatív sugárzásoktól. Segít a pszichoszomatikus megbetegedések és a lelki egyensúlyunk és harmóniánk visszaállításában.


5. Titsiros / Pezounospilioi öböl, avagy a nyugalmat teremtő kék achát Paralimni tengerpartján

- Segít az érzelmeket egyensúlyba hozni. -
 

Egy szuper jó kis strand ez azoknak, akik kedvelik a sziklás partokat, a kevésbé felkapott, mégis gyönyörű helyeket! 

Akár csak piknikezni akartok egy sziklán ücsörögve, beszélgetve és a tájat bámulva, akár csobbannátok egyet, jó választás lehet ez a strand Paralimni tengerpartján! Rozoga falépcső vezet le a smaragdzöld tengerhez, az ikeröblök közötti kis félszigeten pedig magas, redős sziklák sárgállanak. Itt valóban a természet ölelésében lehettek, nincsenek a parton bérelhető napozóágyak és éttermek. Kicsit hippi hangulatú a hely, van, hogy vízipipázni vagy énekelni járnak ide fiatalok. A helyiek is szívesen választják hétvégente, így olyankor színes napernyők lepik el a partot. Viszont hétköznap, illetve a nyugisabb tavaszi napokon viszonylag kevesen járnak erre.

Parkolni például a Kohili beach bár melletti nagy parkolóban lehet ingyenesen és onnan a tengerparti ösvényen néhány száz méteres sétával éritek el ezt a zegzugos strandot!




Érdekességek az achátról

A nyugalom, a szerencse és a gazdagság gyógyító köve. Gyengéd energiája van, amely stabilitást és egyensúlyt teremt az élet számos területén. Javítja a mentális működést és segít a tisztánlátásban. Hasznos a negatív érzelmek leküzdésében. Stresszoldó hatású. Gyógyítja az érzelmi sérüléseket, az idegrendszert.  Segít az érzelmeket egyensúlyba hozni. 

Az achát ásványnak a tartalmazott szennyeződéstől, árnyalattól, rajzolattól függően rengeteg változata van. A sávos mintázatú, nyugalmat teremtő kék kalcedon nagyon kedvelt achát változat, nevezik kék csipkeachátnak is. A vizet és a levegőt jelképező kalcedon kristályok táplálják az anyai ösztönöket, viselését terhesség esetén is ajánlják.
Az achát ásvány békés környezetet teremt, a negatív energiákat semlegesíti.


 



6. Prestos beach, avagy a pozitív kisugárzású citrin Pafosztól nem messze

- Jókedvre serkent és boldoggá tesz! -
 

A Prestos beach Pafostól egy laza 25 perces autózásra található, az EDRO III hajóroncstól északra. (A roncstól kb. 7-8 perc.) Az autóból kiszállva még nem látszik, hogy bármi különlegesség várna a látogatóra, de elsétálva a karcsú pálmafák, színes virágok mellett lassan körvonalazódni kezd a hatalmas sziklák közt megbújó öböl.

Érdemes flip-flop papucs helyett túraszandált vagy cipőt húzni, mert egy kissé meredek, sziklás, porlepte úton lehet lejutni a strandra. Itt már azt hiszem mindenki egyik ámulatból a másikba esik, hiszen redőzött sziklafalak mellett haladunk, melyek nem csupán némi árnyékot adnak, hanem folyton fotózásra csábítanak, méterenként meg-megállva készül el egy új kép! 

A kis strandra leérve érdemes minden irányba jó alaposan körbenézni, előttünk a smaragdzöld tenger játékát figyelhetjük, jobbra hatalmas sziklafal magasodik fölénk, melyre akár fel is sétálhatunk! Balra lapos sziklák nyúlnak a tengerbe, némelyiket körbeöleli a lágyan hullámzó víz. Hátunk mögé tekintve is a mediterrán növényekkel pöttyözött kopár sziklák és a föléjük magasodó égigérő pálmafák látszanak, egyik irányba nézve sem zavarják házak, épületek a látványt.

A Prestos beach-ről sok fotóval tűzdelt részletesebb leírást is találsz a blogon, ide kattintva!





Érdekességek a citrinről

Neve a latin 'citrus', magyarul citrom szóból származik, mely jellegzetes sárga színére utal.

Segít a siker és gazdagság elérésében. Pozitív energiát sugároz. Serkenti a szellemi összpontosítást és stabilizálja az érzelmeket.

Elősegíti a keringést. Növeli a szellemi tudatosságot. Segít a depresszió és szorongás elleni küzdelemben. Gyógyítja az emésztési zavarokat.

A citrin jókedvre serkent és boldoggá tesz. Támogatja a kiegyensúlyozottságot és a kreativitást. Megmutatja a helyes utat. Növeli a lelki tudatosságot. A citrin ékszer örömet szerez viselőjének.

Pozitív energiával tölt fel. Támogat a helyes döntéshozatalban.


7. Fehér Sziklák, avagy a harmonikus holdkő Limassol mellett

- Elmélyíti az érzelmeket. -

A Fehér Sziklák (White Cliffs/Stones) a Larnaca és Limassol közötti Pentakomo faluhoz tartozó Governor's beach mellett találhatók. 

Maga a strand nem mondhatni különlegesnek, a hely valódi vonzereje a mellette lévő fehér sziklákban rejlik, melyeken mi kicsit úgy éreztük magunkat mintha a Holdon sétálnánk vagy esetleg egy hólepte vulkánon. A tengerbe benyúló fehér mészkősziklák izgalmas kontrasztos látványt nyújtanak az őket körülvevő fekete homokkal. Ezeket az apró öblöket ajánlom most, ahol letelepedhetünk az egyik lapos sziklára, vagy elnyújtózhatunk a fekete homokra terített plédünkön! 

Búvárok, sznorkelezők is szívesen járnak erre, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a kis tengeri barlangokat és a sziklák körül úszkáló halakat.



 

Érdekességek a holdkőről

A holdkő elnevezése az ásvány varázslatos fényjátékára utal, mely a Hold sejtelmes ragyogásához hasonlítható. A holdkövet álom ásványnak tekintik, mely éjszaka csodás látomásokat hoz viselőjének.

A szerelem köveként is ismert, amely elmélyíti az érzelmeket, elhozza az igaz, örök szerelmet. Lágy, harmonikus rezgése miatt, a nőiesség kövének tartják. Kapcsolatban van a női energiával, amelyet harmonizál. Jó hatással van a termékenységre. Kapcsolódik a változáshoz, a ciklusokhoz és a megújuláshoz. Fokozza a lelki érzékenységet, segít a félelem leküzdésében. Elősegíti a tudatalattink üzeneteinek felismerését, erősíti intuícióinkat.



A bejegyzésben az ásványokról készült fotók és leírások az azurit.hu oldalról származnak, ahol meg is vásárolhatók ezek a ragyogó ékszerek, marokkövek.

(Fontos: A tenger és a kristályok gyógyító hatása nem helyettesítí az orvossal történő konzultációt!)



Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Ciprusi fotókat pedig az Instagram oldalunkon találsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

Túrák Afrodité kedvenc tájain I. rész - Genesis Aphrodite ösvény

Következő bejegyzés:

Nyári séta a keleti parton V. rész - A perzselő Nap ösvénye 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések