A Sóstó arcai I. rész - A sóval borított táj


Vannak olyan helyek melyekről első ránézésre vagy első hallásra nem is gondolná az ember, hogy mennyire csodálatosak tudnak lenni. Ha azt mondják van a larnacai reptér mellett néhány sós vízű tó - melyeket ha nappal repülsz Ciprusra akár a gépből is láthatod - akkor nem valószínű, hogy azonnal a bakancslistádra kerülnek. Pedig a larnacai nagy Sóstó (Larnaca Salt Lake) szinte minden évszakban megér egy látogatást! Mi kerültük már körbe futva és biciklivel, csodáltuk a partjáról a falatozó flamingókat, morzsoltuk kezünkkel a hófehér sót, találkoztunk vagy 50 cicával a Hala Sultan Tekke mecset mellett és rácsodálkoztunk a leírhatatlanul szép naplementére.


a reptér le- és felszálló gépeit is láthatjuk

A fenti élményeket nem szeretném egy bejegyzésbe sűríteni, elsőként nyári képekkel készültem nektek! Ahogy csökken a csapadék mennyisége tavasszal, majd nyáron, úgy "megy össze" a tó, elröpülnek az utolsó flamingók is (mivel költöző madarak, őket kb. novembertől márciusig láthatjuk itt), a tó partján pedig kirakódik a sókéreg. Mintha hó lepné be a tájat, olyan a hangulat. Csak ez egy olyan különleges "hó", ami a nyári 40 fokban sem olvad el. :-)

A legenda szerint a tó sósságát az okozza, hogy egykor Szt. Lázár ételt és italt kért egy idős nőtől, aki nem adott neki, mondván, hogy kiszáradtak a szőlőtőkéi. Erre Lázár azt válaszolta, hogy "legyen a száraz szőlőtőkék helyén egy örökké sós tó" és csodák csodájára így is lett. A tudományosabb magyarázat szerint a tengervíz beszivárog a tenger és a tó közötti porózus kőzetekbe, ez okozza, hogy a tónak nagyon sós a vize. A középkorban a só volt Ciprus legfontosabb export terméke, manapság már nem termelik ki.


Nyár végére van, hogy teljesen kiszárad a tó, csak a sós meder marad. Szebb látványt nyújt májusban, júniusban, amikor a tó széle már sós, de még víz is van benne. Ilyenkor érdemes felkeresni naplemente előtt kicsivel és gyönyörködni benne ahogy a lemenő Nap fénye csillog, tükröződik, ragyog mindenütt.

Beszéljenek szavak helyett a képek, éljétek át ti is ezt a május végi naplementét:







A következő részből kiderül, hogy mennyire más a tó télen, valamint azt is megtudhatod, hogy hogyan juthatsz el a tóhoz!

A sorozat utolsó részében pedig két keréken teszünk egy kört a tó körül, melynek során érintjük a tó partján található látványosságokat, például a római stílusú vízvezetéket valamint a mecsetet, ahol sok-sok cica is vár ránk. Mindezekről ide kattintva olvashatsz!

 

Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!
...............

Előző bejegyzés:

Nyári túra a Madari-hegység csúcsára

Következő bejegyzés:

A Sóstó arcai II. rész - Flamingók tava 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések