A Sóstó arcai III. rész - Két keréken a tó körül

Az előző részekben megmutattam, hogy milyen a Larnaca Sóstó hangulata nyáron, mikor só lepi a partját, illetve télen, amikor flamingók pöttyözik rózsaszínűre a vizet. Most pedig tegyünk egy kört a tó körül két keréken és nézzük meg milyen érdekességekkel találkozhatunk a bringatúra során!

 

 BÉRELJ BICIKLIT!

Biciklit Larnacában több helyen is bérelhetünk, a napi árak 10-60 EUR között mozognak a bringa fajtájától függően. Az ár általában tartalmazza a bukósisakot, lakatot és ha szeretnénk adnak térképeket is. Újdonsült járgányunkra pattanva már indulhatunk is a Finikoudes majd a Makenzy partok mentén a tó felé. Így a szuper, tengerparti biciklizés élményét is bezsebelhetjük! Van olyan rész, ahol bicikliúton suhanhatunk a pálmafák és leanderbokrok mellett. Ne felejtsük el, hogy itt is a baloldali közlekedés az érvényes, tehát a bringaút menetirány szerinti bal oldalán kell haladni!

ciprus larnaca bicikliút
bicikliút a tengerparton


KERÜLD MEG A TAVAT!

A Sóstó körbetekerését (összesen 11 km) bármelyik irányban elkezdhetjük. Most az óramutató járásával ellentétes irányban fogunk haladni, tehát ha szembeállsz a tóval (a tenger felől érkezve), akkor jobbkéz felé indulunk! Először pálmafákkal szegélyezett, kőlapokkal borított járdán haladunk, majd elérjük a parkolót, ahonnan egy 4 km-es sétaút indul a tó mellett, melyen biciklizni is szabad. 

ciprus larnaca sóstó
ösvény a sóstó mellett

ciprus larnaca sóstó növények
különleges növények

Ez az ösvény szépen rendben van tartva, sok ott élő növény mellett táblákat is elhelyeztek, melyekről leolvasható a nevük. A tájban gyönyörködve észrevétlenül telik el 1-2 km, mikor megpillantjuk a fák között megbújó madármegfigyelő kilátót. Jól is esik itt szusszanni egyet amíg megcsodáljuk a tavat.

kilátó a tó partján

Következő megállónak érdemes beütemezni egy kis kitérővel az Agios Charalambos templomot, mely fenyőfákkal körbevéve áll a tótól nem messze. A templommal szemben hatalmas kaktuszokat is találunk!

Agios Charalambos templom
Agios Charalambos templom

TEKERJ EL A RÓMAI STÍLUSÚ VÍZVEZETÉK MELLETT!

Utunkat folytatva megérkezünk a látványos Kamares vízvezetékig, amely majdnem 200 éven keresztül, egészen 1939-ig segítette Larnaca vízellátását!

Kamares vízvezeték larnaca ciprus
Kamares vízvezeték

Manapság Larnaca egyik híres látványossága, amit éjszaka akár kivilágítva is megcsodálhatunk. A kamares szó boltívet jelent, nem véletlenül! :-) A vízvezetéket egyik boltíve alatt áthaladva kívülről kerüljük meg, közben néhol megállunk egy-két fotóra!

vízvezeték kamares larnaca ciprus
a vízvezeték hajnali fényekben

vízvezeték kamares larnaca ciprus
a vízvezeték felülről is látványos

KÉSZÜLJ FEL, A TÚRA NEHEZE MÉG HÁTRAVAN!

A vízvezetéket elhagyva egy rövid ideig aszfalt úton kanyaroghatunk, majd göröngyös földutak következnek. Bevallom ez nekem sem a kedvenc részem, de hogy teljes legyen az élmény, ezen is át kell küzdeni magunkat! Csodáljuk közben a végtelen tájat, a vadvirágokat, a madarakat és ha szerencsénk van, akkor akár a legelésző állatokat is.

szentély sóstó larnaca ciprus
egy kis kék-fehér szentély mellett is elhalad utunk

egy magányos pálma és vadvirágok a sóstó partján

legelésző kecskék

tábla is jelzi, hogy tilos a vadászat a területen


PIHENJ EGYET A MECSET ÁRNYÉKOS KERTJÉBEN!

Eljutottunk a Hala Sultan Tekke mecsethez, mely a tó számos pontjáról már látható volt. 

Hala Sultan Tekke mecset larnaca ciprus sóstó
Hala Sultan Tekke mecset

 A muszlimok a négy legfontosabb mecsetjük között tartják számon, így sokan zarándokolnak ide, jönnek el Ciprusra pusztán e mecset miatt. Amennyiben még nem jártál itt, te se hagyd ki a látogatást! Ha biciklis öltözeted nem alkalmas a mecset belső részének megtekintéséhez, legalább a kertjében sétálj egyet, ahol égigérő pálmafák, színes rózsabokrok, illatozó narancsfák várnak rád. És természetesen sok-sok cica, akik mindenkit alaposan szemügyre vesznek, akit arra sodor a szél. 


pálmafák a mecset mellett

a képen lévők csak egy része annak a sok cicának akik a mecset környékén laknak

A mecset megér majd egy külön bejegyzést, a nyitvatartási ideje azért álljon itt is:

  • November 1. - Március 31.: 8-17 óráig
  • Április 1. - Május 31.: 8-18 óráig
  • Június 1. - Augusztus 31.: 8-19:30 óráig
  • Szeptember 1. - Október 31.: 8-18 óráig
  • Minden pénteken 13-15 között, illetve ünnepnapokon zárva tart.

Ingyenesen látogatható.

IRÁNY VISSZA A TENGERPARTRA!

A továbbiakban már könnyű terepen gurulhatunk tovább a sóstó partjához nagyon közel. Ha novembertől márciusig járunk erre, akkor túránk végéhez közeledve megleshetjük még egyszer a flamingókat, majd a Makenzy partot becélozva visszatekerünk a tengerpartra, ahol csobbanhatunk egyet és egy finom kávéval vagy fagyival pótolhatjuk az  elégetett kalóriákat.

ciprus larnaca sóstó bicikli
biciklizéshez ideális terep a tó mellett

MIKOR JAVASOLT A BRINGATÚRA A SÓSTÓ KÖRÜL?

A tókerülés bármelyik évszakban élvezetes lehet, de természetesen nyáron a nagy melegben nem ajánlott. Kevés az árnyékos rész, kopár a táj, ki van száradva a tó ilyenkor. Télen pedig ha nagyon bővízű a tó, előfordulhat, hogy az út egy-egy részét elönti a víz, így fel kell készülni erre a lehetőségre is. Tavasszal a legszuperebb, már zöldül a táj, van még esély flamingókat látni és kellemes a hőmérséklet!


BEJÁRHATOD AZ E4 TURISTAÚT EGY SZAKASZÁT!

Érdekesség, hogy a túra során, amikor a tó nyugati oldalán haladunk, akkor az E4-es európai hosszútávú turistaút egy szakaszát járjuk épp be. A több, mint 10000 km hosszú turistaút Spanyolországból indul, számos országon, például Magyarországon is áthalad, majd Cipruson ér véget.


Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés:

A Sóstó arcai II. rész - Flamingók tava

Következő bejegyzés:

Zygi, a sokszínű halászfalu 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések