A Sóstó arcai II. rész - Flamingók tava

 Az előző részben a Larnaca Sóstó (Larnaca Salt Lake) nyári arcát mutattam be, láthattátok, hogy mennyire csodás a sóval borított táj, főleg ha naplementekor sétálunk a tó partján! 

Larnaca sóstó flamingók
fotó: Uglik András

Valóban gyönyörű ekkor a tó, sokan viszont csalódottan veszik tudomásul, hogy nem találják ott a ciprusi flamingókat, akikre mondhatjuk, hogy már Larnaca reklámarcai lettek. Számos plakáton, táblán, újságcikkben találkozhatunk velük és a "They always come back. So will you!" (Ők mindig visszatérnek. Ahogyan majd te is!) szlogennel.

kép forrása: cyprus-mail.com

MIKOR UTAZZ CIPRUSRA HA LÁTNI SZERETNÉD ŐKET?

Láttunk már októberben és májusban is egy-egy flamingó csapatot, de alapvetően novembertől márciusig tart az az időszak, amikor több ezer flamingó vendégeskedik Cipruson a helyiek és a turisták nagy örömére. Ebből az időszakból is inkább a téli, december-február hónapokat érdemes becélozni, ha a látogatásunk fő célja az, hogy meglessük a flamingókat. András és párja is így tettek, februárban utaztak a szigetre és akkor készítették azokat a csodás fotókat a Larnaca Sóstónál, melyekkel ezt a bejegyzést szinesítem.

Larnaka sóstó flamingó
fotó: Uglik András

HOGY JUTHATSZ EL A TÓHÓZ ÉS HONNAN FIGYELD A FLAMINGÓKAT?

A flamingók általában csapatokba verődve repülnek a tó egyik részéről a másikra vagy akár egy másik közeli tóra. Ha megzavarják őket egyből odébbállnak. Kezdetnek azt javaslom, ha autóval mész, hogy a tó Hala Sultán Tekke mecsettel átellenes oldalán állj meg, találsz ott egy kis parkolót is (Larnaca Salt Lake Public Parking). Ha onnan figyeled, fotózod a flamingókat, akkor a háttérben a mecset is jól mutat majd. Innen belátod a tavat, így azt is, hogy merre van több flamingó az adott pillanatban, merre érdemes sétálni egy kicsit. Innen indul egy tanösvény is, amin északi irányba haladva kb. másfél km múlva egy fából épült madármegfigyelő tornyot is találsz.

háttérben látszik a Hala Sultan Tekke mecset (fotó: Uglik András)

Ciprus sóstó flamingó
látszik a tó partján a Kamares vízvezeték is (fotó: Uglik András)

Amennyiben busszal érkezel, például a 425-ös busszal Larnacából, ami a reptérre is közlekedik, akkor a tó tengerhez legközelebbi oldalán lesz a buszmegálló. Ha nem vagy benne biztos, hogy mikor kell jelezned, érdemes szólni a sofőrnek előre, hogy a Sóstónál szeretnél leszállni, hogy biztosan megálljon. Ebben az esetben adott, hogy innen indul sétád. A tóval szembeállva balkéz felé elindulhatsz a mecset irányába, jobbkéz felé pedig a tanösvényt találod.

a busz, amint elhagyja a tó melletti buszmegállót

fotó: Uglik András

Larnacából a Finikoudes vagy a Makenzy partról indulva akár gyalog vagy biciklivel is eljuthatsz a tóhoz, ha nem bánod, hogy néhány km séta vagy tekerés vár rád. Közben beiktathatsz egy kávészünetet például itt.

Természetesen kombinálhatod is a lehetőségeket! Mikor Larnacában szálltunk meg, nekünk is előfordult, hogy odafelé busszal mentünk majd visszafelé gyalog, vagy éppen fordítva.

jobb kéz mutatóujja: a Szent Lázár templom környéke, a bal kéz hüvelykujja: a Sóstó tenger felőli partja


MIRE SZÁMÍTS, MIRE VIGYÁZZ?!

A ciprusi flamingókkal kapcsolatban ne arra számíts, mint amilyen képeket például Arubáról láthatunk. Ott a madarak szárnyát visszavágják, hogy ne tudjanak elrepülni. A flamingók a fürdőzők között sétálgatnak, lehet őket etetni, szelfizni velük. A Cipruson lévő flamingókat nem tudod ilyen közelről megfigyelni. A környék természetvédelmi terület, a tóba bemenni, a madarakat zavarni tilos. A partról lehet őket nézni, fotózni. Szerintem ez is csodálatos látvány, ahogy a halványrózsaszín madarak birtokba veszik a tavat. 

fotó: Uglik András

Ha közeli, jó minőségű fotókat szeretnél róluk, ahhoz komoly fényképezőgép szükséges, a mobil kijelzőjén lehet, hogy csak kis pontoknak fognak tűnni. De ez ne szegje kedvedet, nagyon nagy élmény a természetes élőhelyükön látni ahogy falatozzák a garnélarákot, nyújtogatják a nyakukat, elrepülnek a fejünk felett színes szárnyaikkal, és szuper hallani a hangjukat!

fotó: Uglik András

  Amennyiben szívesen olvasnál az Oroklini Sóstóról is vagy érdekel, hogy honnan érkeznek Ciprusra a flamingók, kattints ide!

A sorozat következő részében pedig két keréken teszünk egy kört a tó körül, melynek során érintjük a tó partján található látványosságokat, például a római stílusú vízvezetéket valamint a mecsetet, ahol sok-sok cica is vár ránk. Mindezekről ide kattintva olvashatsz!

Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés:

A Sóstó arcai I. rész - A sóval borított táj

Következő bejegyzés:

A Sóstó arcai III. rész - Két keréken a tó körül 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések