Zygi, a sokszínű halászfalu


 Zygi egy aranyos, közvetlenül a tengerpartra épült kis halászfalu Ciprus déli partján, Larnaca és Limassol között. Érdemes egy nagy sétát tenni a nyüzsgő kikötőben ahol néhány jacht és a halászok kisebb-nagyobb csónakjai ringatóznak a tengeren tulajdonosaikra várva. 

séta Zygi Ciprus
séta a kikötő felé

Nagyon sok hivatásos halász dolgozik itt nap, mint nap, hogy gondoskodjanak arról, hogy minden nap friss hallal, polippal lássák el a környék tavernáit, piacait. Emellett persze sokan csak kedvtelésből vagy pusztán saját családjuk számára horgásznak vagy halásznak itt rendszeresen.


csónakok Zygi Ciprus
kis csónakok a kikötőben

Az éttermekről érdemes olvasgatni a közelmúlt Google értékeléseit, mert nagy különbségek lehetnek, ne csábulj el az első turistacsalogató helyen! Azonban ha friss halra vagy egyéb tenger gyümölcseire vágysz, Zygi és környéke kitűnő választás lehet. Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik ételt próbáld ki, válaszd a fish meze-t, ekkor sok-sok pici tányéron érkeznek majd a különféle halételek az asztalodra. (A meze-t a legtöbb étteremben minimum 2 fő esetén lehet rendelni.) 

taverna étterem Zygi Ciprus
halételeket kínáló taverna

étterem a kikötőben (kép forrása: captaintable.com)

BELEKÓSTOLNÁL A HALÁSZOK ÉLETÉBE?

Amennyiben reggel érkezel a faluba láthatod, amint egymás után visszaérkeznek a csónakok sok-sok hallal, hálóval megrakodva! Ha ennél is többre vágysz, a kikötőből indulva hajókirándulásokat is tehetsz, például ezzel a csapattal. Választhatsz egy sima hajókázást, melynek során a part menti barlangokat is meglesheted, vagy ha szeretnéd elvisznek akár búvárkodni is. Külön érdekesség, hogy olyan kirándulásra is befizethetsz, amikor a halászokkal tarthatsz csónakjaikon! Miközben megfigyeled, esetleg segíted a munkájukat, ellesed a fortélyokat, ők érdekes történeteket mesélnek Zygiről és a halászmesterségről. 

halászcsónak Zygi Ciprus
színes halászcsónak

MIT TALÁLSZ ZYGIBEN A KIKÖTŐN KÍVÜL?

A kikötőn és a főként halételeket kínáló éttermeken kívül érdemes még megemlíteni az aranyos kis utcákat is, melyeken szívesen sétál az ember virágtól virágig. Az utcákon és a kikötő mellett bóklászva vidám hangulatot teremtenek a különféle vicces kinézetű járművekből kínált édességek, gyümölcsök is. Itt találkoztunk a legtöbb ilyen járgánnyal Cipruson. Zyginek van egy kis strandja is napozóágyakkal és napernyőkkel. Nem tartozik a sziget legszebbjei közé, de ha épp fürdeni támad kedved, van erre is lehetőség.

utca Zygi Ciprus
kis utca Zygiben





Zygi Ciprus fagylalt
fagylaltot áruló autó

fagyi Zygi Ciprus
a helyiek is szívesen vásárolnak fagyit

epres járgány

Zygi strand Ciprus
Zygi strandja


ZYGI ZÖLDEBB OLDALA IS ÉRDEKEL?

 A kikötőtől egy kis sétára Larnaca felé, a tengernek egy egészen más, csendesebb, természetközelibb látványa fogad minket Zygiben. Találunk parkot, szobrokat, leülhetünk egy-egy árnyékos padra, hogy onnan gyönyörködjünk a tájban vagy akár elcsábulhatunk egy kávéra, amit csodás kilátás mellett fogyaszthatunk el, ráadásul a gyermekes családok nagy örömére ehhez a kávézóhoz egy játszótér is tartozik, így a csemeték sem fognak unatkozni.

nincsen járda, az úttest a gyalogosoké is

játszótér, háttérben a kávézó színes asztalaival

a vasmacska mellett a helyi cicáknak kirakott víz és étel látható

Zygi kilátás Ciprus
Zygi csendesebb részén padokat is találunk a magasparton

zöldellő természet a tengerparton

ösvény tenger Zygi Ciprus
ösvény a tengerhez

Összességében azt mondanám, hogy Zygi nem nyújt egy wow élményt, de ha ezt nem bánod, viszont szeretnél bepillantást nyerni egy nagyon is élő halászfalu mindennapjaiba, akkor ott a helyed!



Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!

...............

Előző bejegyzés:

A Sóstó arcai III. rész - Két keréken a tó körül
 
Következő bejegyzés:
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések