Meglestük az Oroklini sóstó októberi flamingóit

 Egy borongós, de kellemesen meleg októberi délelőtt autóztunk el az Oroklini sóstó (Oroklini salt lake) mellett (Larnaca központjától kb. 15 km-re). A nagy larnacai sós tavon akkor még nem igazán volt flamingó, november előtt nem nagyon számítottunk rájuk. Így igazi meglepetésként ért minket, hogy Orokliniben több tucat flamigót pillantottunk meg a sekély tavon! Gyorsan félre is álltunk autónkkal a kifejezetten madármegfigyelésre kialakított fából épült kilátó melletti kis parkolóban, felmentünk a kilátóra és izgatottan figyeltük a madarakat.  

falatozó flamingók a sekély tóban

A flamingók jellemzően azért többnyire novembertől márciusig, áprilisig vendégeskednek Cipruson, de mint ebben az esetben is, akár már október közepén is lehet velük találkozni. Természetesen nem csupán flamingókat láthatunk itt, hanem számos egyéb madárfajt is megfigyelhetünk.

információs tábla a kilátóban

Évről évre több ezer flamingó érkezik télre Ciprusra, hogy kedvenc csemegéjét, a garnélarákot falatozza. Egyesek Törökországból jönnek, míg mások Szardínia, Észak-Olaszország és Irán sós tavaitól repülnek idáig. Néhányan Afrikából is érkeznek, ők a nagy meleg és az aszály elől jönnek el.

flamingók és kacsák az Oroklini tavon

 Készülj fel, hogy amennyiben nyáron jársz erre, akkor nem csak flamingókat nem fogsz találni, de lehet, hogy magát a tavat sem veszed észre, hiszen olyankor ki van száradva, fehér sós réteg borítja a talajt. Ha ilyenkor érkezel és mindenképp látni szeretnél flamingót, akkor a limassoli Akrotiri tónál próbálkozz, az nyáron sem szárad ki teljesen, így néhányan egész évben ott maradnak.

Fontos, hogy a flamingókat csak a kijelölt ösvényekről, kilátókból figyeld meg, a sós tavakba bemenni tilos és veszélyes is!

Amennyiben szívesen olvasnál a nagy Larnaca Sóstóról is vagy csupán további képeket nézegetnél a flamingókról, kattints ide!  

Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! 

...............

Előző bejegyzés:

A Sárkány barlangja és vadregényes tengerpartja 

Következő bejegyzés:

A csodás Lefkara


 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések