Látványos emlékhely a Troodos hegységben

 

 A Troodos hegységben lévő Kykkos Monostornál tett látogatásunkat kötöttük össze a közeli - tőle mindössze 3 km-re lévő - 1450m magas Throni hegy felfedezésével, ahol Ciprus első elnökének, Archbishop Makarios III-nak állítanak emléket. 


A monostort elhagyva már nem fogunk eltévedni, tábla jelzi, hogy merre van Makarios síremléke (Archbishop Makarios III Tomb). A parkoló mellett egyből az elnök hatalmas, 10m magas bronz szobra fogad minket, mely 2008-ban került ide végleges helyére, Nicosiából.


Innen egy kanyargós, enyhén emelkedő, de nagyon szépen kiépített, szentek ikonjaival és leanderekkel szegélyezett úton sétálhatunk fel kb. negyed óra alatt a hegy tetején pompázó nyolcszögletű kápolnához. Akik nem szeretnének gyalogolni, azokat golf autó szerű járgányokkal szállítják fel. (Ezért valószínű fizetni kell, de nem néztünk utána.) 




A 2011-ben felújított kis kápolnába egyszerre csak néhány ember fér be. De érdemes jól megnézegetni a freskókat, mozaikokat. Ne felejtsünk el a fejünk fölé is felnézni! A bizánci és a modern építészeti elemeket ötvöző épületeten Jézus és Szűz Mária bronz szobra is megtalálható.



 

 

Természetesen az úton, a templomtól kicsit lejjebb, saját kérésére itt található Makarios sírja is, melyet katonák őriznek.


Az sem elhanyagolható, hogy az egész területről csodálhatjuk a Troodos hegység mesés, fenyővel borított tájait, s a magas hegyek közt megbújó völgyeket!


A parkolás és a területre a belépés ingyenes volt.

 Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!  

...............

Előző bejegyzés:

Kávézó a déli parton

Következő bejegyzés:

Protaras eldugott barlangtemploma







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések