Mit csináljunk Larnacában? - I. rész: 30+1 tipp a város felfedezéséhez!

 

Larnaca Ciprus harmadik legnagyobb városa, a sziget fő reptere mellett terül el. Ideális választás "kényelmes nyaralóknak", akik pihenésre vágynak és szeretik ha minden elérhető egymáshoz közel, illetve aktív felfedezőknek, akiknek az a célja, hogy a sziget keleti, északi és nyugati partvidékét vagy a fővárost is könnyen elérjék csillagtúra szerűen az ott töltött napok során. 

 


 

Larnaca történelme, története 10.000 évvel ezelőtt kezdődött, talán ez az egyetlen olyan város Cipruson, melyet azóta folyamatosan laknak! Így bár Larnaca nem kényeztet minket monumentális látnivalókkal és a tenger sem olyan csodásan türkiz, mint Ayia Napa környékén, de a régi és az új városrészek, épületek összhangja, a bájos és sokszínű mediterrán város lüktetése mégis magával ragadó! A város egész évben kiváló úticél, télen sem néptelenedik el. 

 



Az aktív nyaralást kedvelőknek azonban nem kell azért lemondaniuk a látnivalókról sem! Ahhoz szeretnék most segítséget nyújtani, hogy mit nézzünk meg és mivel töltsük időnket Larnacában! Mivel nagyon sok mindent gyűjtöttem össze, ez a bejegyzés csak magáról Larnaca városáról fog szólni, a következő részben pedig a tágabb Larnaca régió nevezetességeit, érdekes helyeit mutatom meg!



1. Szt. Lázár templom

Mi mással nyithatnánk a sort, mint a Szt. Lázár templommal, ami mára Larnaca jelképévé, a képeslapok állandó szereplőjévé vált! A város központjában egy festői téren áll, melyet apróbb boltok, kávézók vesznek körbe és ide fut be sugárszerűen számos keskeny utca. A ciprusi bizánci építészet egyik legfigyelemreméltóbb példája ez a kőből épült templom, melyet mindenképp érdemes meglátogatni annak, aki Larnacában jár! A templom Szt. Lázár - ma már üres - sírja fölött fekszik, aki a Biblia szerint Jézus segítségével feltámadt, majd ezután érkezett Ciprusra. Barnabás és Pál apostolok Kition (a mai Larnaca) püspökévé szentelték, 30 évig élt a városban, később pedig Larnaca védőszentje lett. 

A díszes templomot belülről is nagy élmény megcsodálni, hatalmas csillárok, aranyozott fabútorok, értékes ikonok díszítik és akár egy karcsú gyertyát is meggyújthatunk. A templom belsejéből néhány lépcsőn lesétálva, a szent üres szarkofágját is megnézhetjük, ami kissé bizarr, de nem érdemes kihagyni! 

Fontos, hogy adjuk meg a tiszteletet, és illendő öltözetben lépjünk be a templom kapuján. Amennyiben a nyári nagy melegben nem ilyen ruha van rajtunk, csak le kell akasztani egy köpenyt az ajtaja mellett álló fogasról és magunkra teríteni a látogatás idejére.

Ennek a templomnak saját weboldala is van, melyen részletesen olvashatunk angolul viharos történelméről valamint a látogatási időpontokról.




 

2. Bizánci Múzeum

A Szt. Lázár templom mögötti múzeumban értékes ikonokat őriznek. Az ikonok többsége ebből a templomból származik, néhány pedig az egykori Kition püspökséghez tartozó más templomokból. A kiállított tárgyak között fellelhetők régi könyvek és evangéliumok, szent edények, gyertyatartók, fafaragások, ruhák és a templom számos egyéb tárgya is, amelyek a 16-20. századból származnak.

Nyitvatartási ideje:

  • Szerda és szombat: 08:15 - 12:30
  • Többi napon: 08:15 - 12:30 és 15:00 - 17:30


 

3. Ősi Kition romjai (Ancient Kition)

Kition ősi városának - a mai Larnaca elődjének -  1897-ben felfedezett romjai a város északi részén találhatók. A mükénéi görögök hatalmas falakat és templomokat építettek itt. Távozásuk után Kition hanyatlásnak indult, de a föníciaiak érkezésével újra fellendült, hiszen kézművességet, tengeri kereskedelmet és gazdag kultúrát hoztak magukkal. Később a terület a perzsák, majd rómaiak uralma alá került. A régészeti ásatások során értékes leletek, rézből készült tárgyak, érmék, sírok és temetkezési szentélyek kerültek elő. Ma ezeket a tárgyakat a nicosiai Ciprus Múzeumban és a Larnakai Régészeti Múzeumban lehet megtekinteni, amely utóbbi a régészeti lelőhely közelében található. A mini régészeti parkban, ami valójában Larnaca egyik legfontosabb történelmi látnivalója, ma görög és római épületek, templomok és egyéb védőfalak maradványai között sétálhatunk.
 

Nyitvatartási ideje:

  • Téli szezonban (09.16 - 04.15): Hétfőtől - Péntekig: 8.30 - 16.00
  • Nyári szezonban (04.16 - 09.15): Hétfőtől - Péntekig: 9.30 - 17.00

A belépő: 2.5 EUR

Kép forrása: https://citygomaps.blogspot.com



4. Larnacai Régészeti Múzeum (Archaeological Museum of the Larnaka District)


Több éven át tartó felújítást követően 2022 februárjában nyitott meg újra a Larnacai Régészeti Múzeum. Négy kiállítóteremből áll, melyekben a tárgyakat időrendi sorrendben elhelyezve mutatják be, így teljes képet kaphatunk az ősi Kition városáról és az egész Larnaca régió történelmi fejlődéséről már a neolitikus korszaktól kezdődően. A múzeum ingyenesen látogatható a hétfői szünnapok kivételével minden nap 9:00 - 16:30 között, akár kerekesszékkel is!

Késő bronzkori edény a múzeumban (Kép forrása: www.mcw.gov.cy)



5. Só és Bors Múzeum (Salt and Pepper Museum)


A Szt. Lázár templomtól pár lépésnyire található ez a viszonylag kicsi, magánkézben lévő múzeum. Az izraeli tulajdonos eleinte csak hobbiból gyűjtött só- és borsszórókat a világ minden tájáról, majd úgy döntött, hogy a nagy nyilvánosság elé tárja 22.000 darabos gyűjteményét! Minden egyes darabnak külön története van, melyről szívesen mesél a látogatóknak is! Nem csupán a kiállított tárgyak, hanem a belépő is elég borsos, fejenként 5 EUR (14 év alatt 2 EUR), viszont az ár tartalmaz egy csésze kávét is, így érdemes olyankor menni, amikor jól jön egy kis koffein!


Kép forrása: The Salt and Pepper Museum FB



6. Kyriazis Medical Museum

Hagyományos gyógyászati, sebészeti eszközöket, bútorokat, röntgengépet, könyveket mutatnak be ebben a kicsi, csupán néhány szobából álló múzeumban! A kiállítás az ókori római időktől az 1980-as évekig terjedő időszakot öleli fel, de a gyűjtemény legnagyobb része az 1850-1950 közötti időkből származik. 

Adományt elfogadnak, de a belépés ingyenes, azonban csak szerdai és szombati napokon tart nyitva 9:00 - 12:30 között. Az egyik kellemes hangulatú szobában frissítő italokat, teákat vásárolhatunk néhány euróért.

 

Kép forrása: https://in-cyprus.philenews.com

7. Szuvenír sor

A Szt. Lázár templomtól a tengerpart irányába futó utca kisebb éttermeknek ad otthont, valamint számos szuvenír boltnak. Itt beszerezhetők hűtőmágnesek, ékszerek, kerámiák, szappanok és sok egyéb apró tárgy, melyekkel megajándékozhatunk másokat vagy hazaérve a szigeten töltött csodás napokra emlékeztetnek majd minket! 





8. Termelői piac

A termelői piacok meglátogatását mindig érdemes beiktatni a programba bárhol is járunk! Ott lehet igazán megismerni az adott területen termesztett zöldségeket, gyümölcsöket, váltani néhány szót a helyi nénikékkel, bácsikákkal! Larnacában szombat délelőttönként tartanak ilyen piacot a Szt. Lázár templomhoz közel, a Smart Discount Shop előtti nagy parkolóban. A zöldségeken kívül például tejtermékeket és olivaolajat is vásárolhatunk!

Frissítés: 2023.03.01-én nyit meg a piacnak otthont adó új, nagyon szép, nagyon modern épület. Larnaca Municipal Market néven keressétek a Szt. Lázár templomhoz közel.

 


 

10. Európa tér és a kis galériák (Europe square, Larnaka Municipal Art Gallery)

Az Európa tér önmagában is látványos középen a nagy szökőkúttal, ami esténként sokszor ki is van világítva! A szökőkút mellett pedig 5 aranyos kis házikó sorakozik, melyeket felújítottak és napjainkban különféle galériáknak adnak otthont, ahol helyi (és időnként külföldi) művészek mutatkozhatnak be festményeikkel, szobraikkal és egyéb modern alkotásaikkal. Ha szerencsétek van épp nyitva lesz valamelyik. Amikor én arra járok mindig zárva vannak, de így is szép látványt nyújtanak! Karácsony környékén még égősorral is feldíszítik őket, valamint itt, az Európa téren állítják fel Larnaca legnagyobb karácsonyfáját is!





11. Makenzy beach

Larnaca egyik legnépszerűbb strandja ez a hosszú part! A homok sötétebb, keményebb, nem égeti annyira a talpat és a terep azok számára is szuper, akik egy jót futnának a tengerparton! Kisgyerekekkel is ideális választás, remek homokvárakat lehet építeni és lassan mélyülő a tenger! 

Sok étterem és kávézó található a strand mellett, melyekhez akár a gyerekeket is el lehet küldeni, ha nekünk nem akaródzik megmozdulni, mert még úttesten sem kell átmenni hozzájuk!

Mivel a strand a reptér mellett fekszik, nagyon izgalmas élmény a leszálló repülőgépeket figyelni a vízből, az egyik napágyról vagy egy bárból!

Koraesti sétákhoz, baráti összejövetelekhez, csajos traccspartikhoz is ideális helyszín! Illetve nyáron éjszaka is zajlik az élet, a pálmafák színes fényárban úsznak a bárokban miután lemegy a Nap, a hangerőt pedig igencsak feltekerik!

A parkolás a strand mellett nem ingyenes, 2,5 EUR-ba kerül egy napra (csak napi díj van, egy órára is ennyi). 


Ide kattintva nézheted meg a strandról készült képeket a Facebookon!


 

 

12. Finikoudes beach és sétány

A Finikoudes beach Larnaca híres, pálmafákkal szegélyezett promenádja mellett található. Nevét is innen kapta, hiszen a phinikia szó pálmafát jelent! Kinézetében nagyon hasonló az előbb említett strandhoz. Ugyanolyan szolgáltatásokat találunk itt is, lehet bérelni vízisport eszközöket, vannak napozóágyak, mosdó, játszótér. A fő különbség az, hogy itt az éttermek/kávézók és a tengerpart között egy széles sétálóutca és egy úttest húzódik. 

A 600m hosszú sétányon főként esténként nagyon hangulatos andalogni, nézelődni, enni egy grillezett kukoricát vagy egy gombóc fagyit! Míg a Makenzy parton a bárokból jövő zene, itt egy-egy utcazenész harmonikajátéka adja az aláfestő zenét. Ennek ellenére bárokból, klubokból, éttermekből itt sincs hiány, mindenki találhat magának kedvére valót, a helyi tavernáktól az ismert márkákig (Starbucks, McDonalds, TGI Friday, Pizza Hut)! 

Esténként egy körhinta és néhány egyéb játék is csillog-villog, pörög-forog, a kisgyerekkel érkező családok örömére!

Fontos, hogy itt található a központi buszállomás is, innen indulnak például az intercity buszok Ayia Napára! Így aki nem bérel autót, annak ezen a részen érdemes szállást keresni Larnacában, hogy könnyedén elérhető legyen minden!

Érdemes megemlíteni a hosszú mólót is, ami az erőd mellett nyúlik a tenger fölé. Mindig jó érzés onnan kémlelni a tájat, az erődöt és a partmenti elegáns szállodákat! Karácsony táján ráadásul egy hatalmas vörösen világító, karácsonyfadísz alakú gömböt helyeznek el rajta, ami akár a repülőgépből is látható!

Nagyobb rendezvények esetén az úttestet lezárják az autós forgalom elől és átadják azt a hömpölygő tömegnek, jelmezes-táncos felvonulásoknak, virágkarneválnak, a Larnaca maratonnak vagy akár a Cyprus Rally-nak, amikor a világ minden tájáról érkező versenyautókat csodálhatjuk meg!

 

Finikoudes sétány

Finikoudes beach

Finikoudes beach vihar után

 

13. Tengerparti erőd és középkori múzeum (Larnaca Medieval Fort)

A Finikoudes sétány nyugati végén akaratlanul is beleütközünk a középkorban épült masszív tengerparti erődbe, melyet igaz felújítások után, de ma is megcsodálhatunk! Belépve kapuján egy tágas udvar fogad buja növényekkel, ágyúkkal és egy színpaddal, ahol időnként szabadtéri előadásokat, koncerteket tartanak. 

A 14. században eredetileg azzal a céllal építették, hogy megvédje a várost és a kikötőt a törököktől. A brit uralom alatt azonban az épület börtönként, kivégzőhelyként is szolgált, az egyik teremben ennek az időszaknak állítanak emléket. Az idők során többször újjáépítették, így egyes részei a történelem más-más időszakaiból származnak. A keleti torony lapos tetejére fel is sétálhatunk, csodás látvány ahogy elénk tárul egyik irányban a végtelen tenger, a nyüzsgő Finikoudes promenád és a hosszú, homokos part, a másik oldalra tekintve pedig a város régi török negyede és a Makenzy beach felé induló tengerparti sétány! 

A felső szinten egy kis középkori múzeumot is kialakítottak, ahol többek között edények, használati tárgyak, fegyverek, fényképek vannak kiállítva a 4. és 16. századok közötti időszakból.

A belépő 2.5 euróba kerül. Szeptember és május között 9:00 és 17:00 óra között, nyáron pedig 9:00-től 19:30-ig tart nyitva, de zárás előtt legkésőbb fél órával engednek be utoljára.



 

 
14. Djami Kebir Mecset

Közvetlenül az előbbi erőd mellett található a Djami Kebir Mecset. A 16. században a velencei uralom alatt egy katolikus templom állt itt, azonban 1571-ben, mikor Ciprus az Oszmán birodalom részévé vált, mecsetté alakították. Akkoriban még Nagy Mecsetnek nevezték, mivel ez volt az első mecset Cipruson. A 19. századra eléggé elhanyagolt állapotba került, így 1835-ben felújították. Ebben a formájában látható ma is. A mecset a turisták által is látogatható, az imádságon kívüli időszakokban, testet takaró öltözetben.



 

15. Larnaca török óvárosa (Skala, Old Turkish Quarter)

A Djami Kebir mecsettől kezdődik Larnaca török óvárosi része, a Skala negyed. Ha a mecsettől nem a tengerparti sétányon indulunk el a Makenzy part irányába, hanem a belsőbb szűk utcákon bóklászunk, magunkba szippanthatjuk e jobb napokat is látott, de mégis bájos résznek a hangulatát, ismét megismerhetjük Larnacának egy újabb arcát! Skala utcáit több zöld növény, cserepes virágok díszítik, a házak többnyire fehérek és egy- vagy kétszintesek. A Google térképet böngészve vagy a helyszínen az utcatáblákat olvasgatva is láthatjuk, hogy a török negyedben járunk, hiszen például ilyen utcanevekkel találkozhatunk: Mehmet Ali, Umm Haramm, Istanbul. 



 

16. Kikötő (Larnaca Marina)

A Finikoudes strand erőddel átellenes oldalán található a hangulatos kikötő, melynek hosszú mólójára napközben és este is élmény kisétálni. A csillogó, sokszor szinte tükörsima vízen lágyan ringatóznak kisebb csónakok, drágább jachtok és kirándulóhajók egyaránt. Érdemes olvasgatni a nevüket és jól megvitatni egymás között, hogy ki melyikkel hajózna ki legszívesebben!



 

17. Hajókirándulások

A fenti kikötőben nem csupán a hajók sorakoznak egymás mellett, hanem a kirándulásokat hirdető standok is! Ha szeretnétek hajókázni egyet, érdemes velük beszélgetni, ajánlatot kérni és elképzelhető, hogy még kedvezményt is kaptok!

Vannak hosszabb kirándulások, melyek a sziget csodás, sziklákkal, öblökkel tagolt keleti partvidéke felé hajóznak, beiktatva egy-két csobbanó szünetet és ételt is felszolgálnak. És természetesen választhatók rövidebb utak is, például a közkedvelt naplemente túra, ami csupán egyórás, de nagyon látványos a tengerről mozizni ahogy aranyszínűvé festi a tájat a lemenő Nap.


 

18. Halászkikötő

A Finikoudes és a Makenzy strandok között kb. félúton, a közkedvelt Zephyros halétterem mögött található egy kis halászkikötő, itt az előző kikötőnél jóval színesebb, de szerényebb, kopottabb csónakok ringatóznak, bennük a halászathoz szükséges hálókkal és egyéb kellékekkel. Ha reggel járunk arra, akár a halászokkal is találkozhatunk, akik a tengerről épp visszatérnek az aznap fogott zsákmányukkal.


 

19. Zenobia hajóroncs

A Zenobia hajóroncs kihagyhatatlan program minden profi búvár számára, aki Ciprusra látogat! Aki nem tapasztalt búvár, de szeretné látni a roncsot, benevezhet egy üvegfenekű hajókirándulásra a Larnaca kikötőből. A Zenobia egy svéd komp volt, amely 104 pótkocsival és teherautóval volt megpakolva, amikor 1980 júniusában elsüllyedt Larnaca partjától 1.5 km-re. Jelenleg a bal oldalára dőlve fekszik, a roncs felső része 16 méterrel van a vízfelszín alatt. Mára védett, mesterséges zátonnyá vált, ahol számos halfaj lelt élőhelyére. A merülőhely jelenleg a világ tíz legjobb roncsmerülőhelye közé tartozik!

Ha búvárkodnátok, keressétek a Reef Junkies csapatát, akikkel nem csupán búvár nyelven, hanem magyarul is beszélgethettek!

Fotó: Reef Junkies FB



20. Naplemente csodálás egy tetőteraszon koktélozva

Larnacában a Nap nem a tenger felett úszik a horizont alá esténként. Viszont, így sem kell lemondanunk a naplemente élményéről! Van néhány olyan hely, ahonnan ha nem is a tengerre, de csodás kilátás tárul elénk naplementekor. Ilyen például a The Belfry bár, amit egy tetőteraszon alakítottak ki néhány évvel ezelőtt. Fő profiljuk a koktélok, de egyéb alkoholos, alkoholmentes italokat, kávékat is találunk az itallapon, valamint egyszerűbb ételeket is rendelhetünk.

Nyári estéken a lengedező szellőn kívül érdemes egy-egy jeges koktéllal hűsíteni magunkat, ücsörögni, beszélgetni és figyelni ahogy a lemenő Nap beragyogja a Szent Lázár templomot és az előtte lévő teret. A bár neve, a belfry egyébként azt jelenti, hogy harangláb, harangtorony.

Bővebb infó és képek a bárról a blogon: itt


 

21. Rise Street Art Hotel

Larnacában bóklászva érdemes a Rise hotel felé is tenni egy kört, ami mondhatni turista látványossággá nőtte ki magát. A hotel fala ugyanis hatalmas falfestménnyel van díszítve, ami igazán izgalmas színfolt a városban! A szálloda vendégei nem mindannapi helyen lakhatnak, ugyanis a szobák falait is különféle graffitikkel dobták fel! (Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy kiváló kávé kapható mellette a Nick's Coffee Bike kávézóban!)


 

22. Bicikli bérlés

Biciklit Larnacában több helyen is bérelhetünk (például itt), a napi árak 10-60 EUR között mozognak a bringa fajtájától függően. Az ár általában tartalmazza a bukósisakot, lakatot és ha szeretnénk adnak térképeket is. Újdonsült járgányunkra pattanva már indulhatunk is például a Finikoudes majd a Makenzy partok mentén a Sóstó felé. Így bezsebelhetjük a szuper, tengerparti biciklizés élményét! Van olyan rész, ahol bicikliúton suhanhatunk a pálmafák és leanderbokrok mellett. Ne felejtsük el, hogy itt is a baloldali közlekedés az érvényes, tehát a bringaút menetirány szerinti bal oldalán kell haladni!

Vannak olyan helyek (például itt), ahol a bringán kívül benevezhetünk egy vezetett kerékpáros túrára is, amikor egy helyi vezető kalauzol el minket előre egyeztetett, izgalmas helyszínekre és közben mesél nekünk sok érdekességet is angolul.


 

23. Elektromos roller és robogó bérlés

A quad bérlés inkább Ayia Napa vagy Pafosz környékén jellemző, Larnacán ha nem vagyunk elég sportosak a bringához, akkor robogót vagy elektromos rollert bérelhetünk, már napi 15 EUR-tól (például itt). Ezek ideálisak a város felfedezéséhez! Azonban aki távolabbra, más városokba, falvakba is el szeretne jutni, annak már az autóbérlést ajánlom!


 

24. Lovebus

Ha nincs sok időtök Larnacára vagy nem béreltek autót, akkor ezzel a két és fél órás, emeletes buszos túrával bejárhatjátok a környék legfontosabb látnivalóit. A tengerpartról indulva a nyitott tetejű, emeletes sárga-piros busz elhalad a Szt. Lázár templom mellett, majd Kitibe indul, ahol a Panagia Angeloktisti templom megtekintésére van lehetőség. A Hala Sultan Tekke mecset és a Larnaca Sóstó is a program része, majd végül a Kamares vízvezetéket érintve indul vissza a tengerpartra. A látványosságoknál mindig van idő kiszállni, körbenézni.

Felnőtteknek 20 EUR, gyerekeknek 10 EUR egy körút ára.
Bővebb info és indulási időpontok: itt

Lovebus a Finikoudes sétány mellett



25. Érdekes szobrok

A tengerparti sétányon andalogva lépten nyomon különféle szobrokba botlunk, ha nyitott szemmel járunk. Vannak modern, nonfiguratív alkotások, de megemlékeznek hősökről, filozófusokról, művészekről is. Az erődhöz közel például a szárnyas oroszlánt tekinthetjük meg, amely Velence ajándéka volt a város számára a Larnacával való testvérvárosi kapcsolat tiszteletére. 

Kitioni Zénónra, a hellenizmus korszakának filozófusára (a sztoicizmus alapítója) ahogyan neve is sejteti azért emlékeznek több szoborral is a városban, mert i.e. 336 körül Kition (az ősi Larnaca) városában született. 42 éves kora körül Athén parjainál hajótörést szenvedett, így onnantól fogva ott folytatta munkásságát. Szobrával találkozhatunk például az Európa téren.

A szárnyas oroszlán szobra a Finikoudes sétányon


26. Flamingós táblák

A szobrokon kívül a flamingós táblákat is becserkészhetjük, melyeken szerepel a "They always come back!" (Ők mindig visszatérnek!) szlogen. A táblákon a flamingók arca helyére be tudjuk illeszteni saját fejünket, így igazán jópofa képeket tudunk készíteni. Található ilyen tábla például a Larnaca Marinánál, a Makenzy beach mellett, sőt még a Sóstó partján is! Érdemes mindet felkeresni, hiszen mindegyiken más-más ábra szerepel.


 

27. Sóstó (Larnaca Salt Lake)


A larnacai Sóstó, amely a téli szezonban az őt rózsaszínre festő flamingók ezreiről híres, valójában egy négy sósvízű tóból álló komplexum, amelynek területe 2,2 km2.

A legnagyobb tó, melynek egy része mellett tanösvény kanyarog és madármegfigyelő toronnyal is büszkélkedhet, „Aliki” néven ismert. A tó hatalmas ökológiai értékkel bír, Ciprus egyik legfontosabb vizes élőhelyeként tartják számon. Szinte minden évszakban megér egy látogatást! Mi kerültük már körbe futva és biciklivel (ajánlott tavasszal vagy ősszel), csodáltuk a partjáról a falatozó flamingókat (ők novembertől márciusig vendégeskednek itt), morzsoltuk kezünkkel a hófehér sót nyáron, amikor kiszárad a tó és rácsodálkoztunk a leírhatatlanul szép naplementére. (Kattints az előző mondatban megjelölt részekre a részletes leírásokhoz!)

A Sóstó júliusban.

A Sóstó februárban. (fotó: Uglik András)

 

28. Hala Sultan Tekke Mecset

A muszlimok a négy legfontosabb mecsetjük között tartják számon a Sóstó partján található Hala Sultan Tekke Mecsetet, úgy tartják ugyanis, hogy Mohamed próféta nevelőanyjának sírhelyére épült. Így sokan zarándokolnak ide, jönnek el Ciprusra pusztán e mecset miatt. A belső részek megtekintésén kívül a kertjében is érdemes elidőzni, égigérő pálmafák, színes rózsabokrok, illatozó narancsfák várnak ránk.

Ingyenesen látogatható az alábbiak szerint:
November 1. - Március 31.: 8-17 óráig
Április 1. - Május 31.: 8-18 óráig
Június 1. - Augusztus 31.: 8-19:30 óráig
Szeptember 1. - Október 31.: 8-18 óráig
Minden pénteken 13-15 között, illetve ünnepnapokon zárva tart.  


 

29. Kamares vízvezeték

A Sóstó mellett nyújtózkodó látványos, római stílusú Kamares vízvezeték majdnem 200 éven keresztül, egészen 1939-ig segítette Larnaca vízellátását, egy kb. 10 km-re lévő forrástól szállította a vizet a városhoz! Manapság Larnaca egyik híres látványossága, amit éjszaka akár kivilágítva is megcsodálhatunk. A kamares szó boltívet jelent, nem véletlenül, még manapság is több, mint 20 sértetlen boltívvel büszkélkedhet!


 

30. Agios Charalambos templom

Fenyőfákkal körbevéve áll a Sóstótól nem messze az Agios Charalambos kápolna, amire szintén érdemes egy pillantást vetni ha a Sóstó környékén járunk. A kis templom eredetileg Nicosiában épült fel, de 1955-ben az Agios Charalambos gondozóház betegei téglánként hozták el és építették fel jelenlegi helyén, amikor Larnakába kellett költözniük.



+1. Vegyünk példát a cicákról: lustálkodjunk, együnk finomakat, csavarogjunk!

Elérkeztünk a sor végére! Végezetül annyit írnék, hogy ha nem csinálunk mást, csak felkelünk hajnalban és megnézzük a napfelkeltét, majd frissen préselt narancslevet kortyolgatunk reggelinkhez az egyik bárban, jókat úszunk a végtelen tengerben és kávét iszogatva süttetjük hasunkat egy napozóágyon már akkor nagyon kellemesen el tud telni egy nap! 

Este pedig korzózzunk a pálmafás promenádon, bóklásszunk a környező, szintén hangulatos utcákon, barátkozzunk a cicákkal, üljünk be egy hívogató, kockás abroszos tavernába, kóstoljuk meg a helyi finomságokat és élvezzük az életet! Konkrét éttermeket ebben a már amúgy is hosszúra nyúlt bejegyzésben nem ajánlok, kísérletezzetek bátran! :-) Csavargásra fel!



 

Remélem találtatok a listán számotokra is izgalmas helyeket, látnivalókat, programokat! Kövessétek a blog Facebook oldalát, hogy ne maradjatok le a következő részről, melyben a Larnaca régió (a város környéki falvak) főbb látnivalóit mutatom meg!




Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

Ayia Napa Marina - A gazdagok játszótere  

Következő bejegyzés:

hMit csináljunk Larnacában? - II. rész: Izgalmas helyek a régióban!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések