Mit csináljunk Larnacában? - II. rész: Izgalmas helyek a régióban!


Az előző részben Larnaca városának látnivalóit mutattam meg nektek, most pedig a tágabb Larnaca régió érdekesebb helyeiről hoztam egy csokorra valót, a teljesség igénye nélkül! Jó olvasgatást!

Lefkara víztározó



1. Panagia Angeloktisti templom

Larnacától nem messze, Kiti falucskában bújik meg ez a messzi földről híres templom, amit a 11. században építettek egy korábbi (az 5. századból származó) templom maradványaira. A neve azt jelenti, hogy az 'Angyalok által épített', úgy tartják ugyanis, hogy amikor elkezdték építeni, egy éjszaka a templom az eredeti helyétől egy kicsit arrébb vándorolt és angyalok szálltak le, akik segítettek felépíteni! 

A kis, freskókkal díszített templomban mindenesetre tényleg nagy a nyugalom, egyszerűen jó érzés benne lenni, és nem csupán amiatt, hogy a kinti nagy melegben hűs menedékként is szolgál! Egyik fő különlegessége a 6. századból fennmaradt mozaik, ami Szűz Máriát, a kis Jézust és két arkangyalt ábrázolja! 

Lenyűgöző a templom melletti gondozott park is, ahol a magas tuják, kócos pálmák, formára nyírt fák közötti kanyargós úton sétálgathatunk! Sőt, a zöldellő fű sem megszokott látvány a ciprusi nyárban!

GoogleMaps link: itt



 

2. Stavrovouni Monostor

A Stavrovouni Monostorban manapság is laknak szerzetesek, akik nagyon szigorú, a görögországi Athos-hegy szerzeteseihez hasonló életet élnek. Ennek köszönhetően az épület bejáratát nem léphetik át nők. A fiúknak viszont be lehet járni a freskókkal díszített folyosókat, találkozhatnak fekete ruhás szerzetesekkel, ki lehet menni egy kis udvarra, ahol egy napórát is találunk, valamint meg lehet nézni az ezüst keresztet a templomban. A monostorban számos régi iratot, ikonokat, hagiográfiai emlékeket (szentek életéről szóló írások), használati tárgyakat is őriznek. A szerzetesek többnyire önfenntartó életmódot folytatnak, termelnek zöldségeket, gyümölcsöket, nevelnek állatokat, még bort is készítenek. Emellett ikonokat is festenek, melyekkel a templomokat díszítik.

A monostorba ugyan a lányok nem mehetnek be, de nem érdemes azért otthon maradni, hiszen így sem fognak unatkozni! A monostor környékéről csodás kilátás tárul elénk Larnaca, a környező falvak és a tenger felé. Néhány padot is elhelyeztek, melyeken a lányok megvárhatják párjaikat, fiú családtagjaikat. Ráadásul a monostortól alig néhány méterre egy aranyos körbekerített templom is található, melynek ajtaja a lányok előtt is nyitva áll! A Mindenszentek temploma (Church of All Saints) bár kicsi, de nagyon szép, mindenképpen érdemes megcsodálni az ikonokat, a díszes kupolát, valamint a templom kertjében álló kőkeresztet és kis harangtornyot. 

A monostor történetéről ide kattintva olvashattok!

GoogleMaps link: itt



 

3. Panagia Eleousa: templom és vadaspark

Szuper program akár gyerekekkel is meglátogatni ezt a helyet Kellia falu mellett, ahol egy olyan templomot találunk, melynek földalatti barlangfolyosójában is sétálhatunk! Ezen kívül a templomot egy ingyenesen látogatható, vadasparkhoz hasonló terület veszi körbe, ahol számtalan állattal találkozhatunk, például vadmalacokkal, pávákkal, lovakkal, őzekkel. Kattintsatok ide és nézzétek meg a fotókat, amiket ott készítettem.

GoogleMaps link: itt





4. Pervolia falu

A tengerparton fekvő Pervolia falu nevét a görög 'pervoli' szóról kapta, ami termékeny mezőt jelent. A falu az ókorban különféle királyi családokhoz tartozott, ma a sziget más részeiről származó helyiek kedvelt üdülőhelye. Elolvashatjátok a blogon részletesen, hogy miért érdemes felkeresni, itt csak nagyon röviden sorolom fel:

  • Látványos világítótorony, ami a mai napig működik!
  • Leanderekkel szegélyezett kerékpárút!
  • Faros beach: hosszú, homokos tengerpart, ahol akár megjelölt teknős fészkekre is bukkanhatunk!
  • Magyarországi Beloiannisz Park: Bizony, ez a neve a világítótorony melletti pálmafákkal teli parknak!
  • Pyrgos tis Rigenas torony: Pervolia kis dombjának tetején található a 15-16. században épült megfigyelő torony
  • Théta Mediterranean étterem: A világítótorony szomszédságában várja vendégeit szuper kilátással a 2022 nyarán nyílt modern, mykonoszi hangulatú étterem! 
  • Több szív formájú padot is elhelyeztek a part mentén, melyekkel szuper fotókat készíthettek!

Kattintsatok ide a részletes leírásért és a fotókért!




 

5. Teve Park (Camel Park)

A Larnaca repterétől 15 percnyi autózásra, Mazotos faluban található Teve Park akár egy egész napos családi programnak is szuper! A kb. 60 tevén kívül struccok, kecskék, szarvasok, pónik, lámák, alpakák, makik, teknősök, halak és sok madár is a park lakója! Rajtuk kívül medence, játszótér és étterem is gondoskodik kicsik és nagyok szórakoztatásáról! 

Külön érdekesség, hogy a park mellett egy szobát is megtekinthetünk, melyet a régi ciprusi házak mintájára rendeztek be, akkori bútorokkal, textíliákkal, öltözetekkel!

Ha van kedvetek látogassátok meg a közeli Green Mango Beach Bárt is a tengerparton!

Árak, nyitvatartási idő és egyéb infók: itt

GoogleMaps link: itt

Fotó: Camel Park Mazotos FB

Fotó: Camel Park Mazotos FB


6. Kalavasos Tenta neolitikus települése (Archaeological Site of Tenta at Kalavasos)

A Kalavasos Tenta egy nagyon jelentős, de kis méretű régészeti lelőhely. Ciprus egyik legfontosabb neolitikus, vagyis újkőkori települése, ami a mai Kalavasos falu mellett csodálható meg egy kb. 20 m magas dombon, melyről fantasztikus kilátás nyílik a Vasilikos folyó völgyére. A régészeti feltárások során a Kr.e. 7000 körüli időkből származó falu maradványait találták itt meg. Belegondolva beleborzong az ember, hogy lehetőségünk van 9000 évvel ezelőtt élt embertársaink egykori lakhelyét még napjainkban is szemügyre venni! A sátorral védett területet egy épített fapallón járhatjuk körbe. A kis kerek házak maradványai mind meg vannak számozva, sokukhoz pedig tartozik egy információs tábla, amin angolul elolvashatjuk a fontosabb tudnivalókat, jellemzőket. 

A belépőjegy ára: 2.5 EUR

Kalavasos Tentáról és nyitvatartási idejéről ide kattintva olvashattok a blogon!

GoogleMaps link: itt





7. Choirokoitia neolitikus települése (Choirokoitia Neolithic Settlement)

Larnaca kerület dimbes-dombos részén, az imént említett Kalavasos Tenta lelőhelytől nem messze, a festői Chirokitia falu mellett fekszik több, mint 3 hektárnyi területen a neolitikus Choirokoitia település, ahol a Kr.e. 7. és 4. évezred között éltek elődeink. A terület a Földközi-tenger keleti részének egyik legfontosabb őskori lelőhelye. Az itt feltárt maradványokból, ásatási leletekből sok mindenre fény derült az ősi emberi társadalom fejlődésével kapcsolatban. Ennek köszönhető, hogy Choirokoitia 1998 óta az UNESCO Világörökség része! 

A belépőjegy ára: 2.5 EUR (kb. 10 éves kortól kell fizetni)

Choirokoitia történetéről és nyitvatartási idejéről ide kattintva olvashattok a blogon!

GoogleMaps link: itt

 



8. Lefkara és egyéb falvak

Lefkarát legegyszerűbben úgy lehet jellemezni, hogy Ciprus Szentendréje, egy aranyos kis ékszerdoboz, amit mindenképp érdemes felkeresni! A helyi kézművesek fantasztikus csipke kézimunkákat és ezüst tárgyakat készítenek, valamint egyéb kézműves termékeket. Nem csupán napjainkban híres Cipruson kívül is ez a falu, hanem korábban is az volt, állítólag már Leonardo da Vinci is járt itt a 15. század végén és egy nagy, gyönyörűen hímzett abroszt vásárolt, amit ma a Milánói dómban őriznek. 

Macskaköves utcák, színes virágok, melyek elválaszthatatlanul összetartoznak már egy-egy kapuval vagy házfallal, mosolygós nénikék, bajuszos bácsikák, lengedező csipkék, apró kávézók, templom, melynek színes üvegein beszűrődik a Nap sugara! Mindez megtalálható Lefkarában, Ciprus talán legismertebb hegyi falucskájában!

Nem véletlen, hogy amikor a World Tourism Organization meghirdette a "Best Tourism Villages" (Legjobb Turisztikai Falvak) felhívást, amire az országok maximum 3 falu megjelölésével jelentkezhettek a Föld bármely pontjáról, Ciprus egyik jelöltje Lefkara volt. A Szervezet szigorú kritériumok szerint pontozta a falvakat (pl. természeti és kulturális sokszínűség, hagyományok megőrzése, helyi gasztronómia) és végül első körben 44 falut választott ki és nevezett meg, melyek közül 10 található EU-s országban. A 10 falu egyike pedig nem más, mint Lefkara lett!

Larnacából bő fél óra alatt odaérhetünk autóval, de meglátogathatjuk a falut akár szervezett kirándulás keretében is!

Lefkarán kívül Tochni, Vavla, Kato Drys, Skarinou és Kalavasos falvakban is érdemes sétálni egyet, ha több időt töltünk Cipruson!

Lefkaráról ide kattintva olvashattok a blogon, itt pedig a Facebookon találtok friss fotókat!




 

9. Lefkara víztározó

Ha Lefkarában jártok, akkor érdemes elgurulni a tőle 10 perces autóútra fekvő Lefkara víztározóhoz is és vetni néhány pillantást a nyáron is zöldellő hegyekkel körülvett tóra!

Bővebb leírást itt találtok!

GoogleMaps link: itt



 

10. Kiteszörfözés Kitiben a Softades Beachen

Hihetetlen számomra, hogy nem gabalyodnak össze a kiteosok, amikor egymás mellett cikáznak színes ernyőikkel! Én csak a partról figyelem mutatványaikat, amikor a Larnacához közeli Kahuna Surfhouse környékén járunk, de már ez egy hatalmas adrenalin löket! Komolyan veszik amit csinálnak, koncentrálnak, mégis határtalanul szabadok és csak úgy szárnyalnak, szaltóznak a levegőben!

Bárki kipróbálhatja ezt a vagány sportot itt, hiszen a kezdők részére oktatást is biztosítanak! 

GoogleMaps link: itt

 




11. Ciprus legidősebb olajfája

Larnacától nyugatra, maximum fél órányi autózásra Anglisides faluban található Ciprus legidősebb, kb. 800 éves olajfája, mely még ma is aktívan terem! Göcsörtös törzsén még egy fejet is felfedeztünk. :-) Mellette egy (ingyenes) szabadtéri olajmúzeum is található, ahol az olajkészítéshez használt eszközöket nézhetjük meg közelről. Egy fedett bemutatóteremben pedig régi tárgyakat, edényeket lehet megtekinteni.

A helyszínről itt olvashattok bővebben!

GoogleMaps link: itt

 




 

12. Golden Donkeys Farm

Skarinou faluban található a sziget legnagyobb szamár farmja, ahol több mint 170 csacsi éldegél, melyek mindegyikének saját neve van! Lehet etetni az állatokat, sőt van lehetőség szamaragolni is rajtuk (annak aki kevesebb, mint 100 kg). A farmon viaszmúzeumot, hagyományos ciprusi házat, régi olajprést, és egy kis botanikus kertet is megtekinthetünk, valamint egy étterem, egy játszótér és egy szuvenírbolt is található az udvarban. Az állatok többsége nőstény, hogy minél több szamártejet adjanak. Az ebből készített élelmiszerek és szépségápolási termékek meg is vásárolhatók. Érdemes a Facebook oldalukra is ránézni, rendszeresen szerveznek különféle programokat, workshopokat is.

Bővebb info a weboldalukon: itt

GoogleMaps link: itt 

Fotó: Golden Donkeys Farm FB




13. Krumpliszobor


Xylofagou faluban az idegenforgalom fellendítésére egy hatalmas krumpliszobrot emeltek! Miért pont egy burgonya díszeleg ott? Egyszerű az oka, a falu híres krumplitermesztéséről és a vörös földben termő ciprusi krumpli amúgy is különlegesen finom, aki már kóstolta, az tanúsíthatja! A szobor nagyon viccesre sikerült, sokan kinevették, bírálták, de a falu elérte a célját, mindenki szeretne vele egy szelfit készíteni! Bónuszként karácsony alkalmából még fel is díszítették, mi akkor jártunk ott!

GoogleMaps link: itt


 

14. Oroklini Sóstó (Oroklini salt lake)

Az Oroklini Sóstó Larnaca központjától kb. 15 km-re fekszik. Közel 200 fajta madarat figyeltek már meg itt, legtöbben mégis a nagy népszerűségnek örvendő flamingók miatt keresik fel a tavat. Itt általában kicsit korábban érkeznek és tovább vendégeskednek a rózsaszín madarak. Az útról letérve könnyen félre is állhatunk autónkkal a kifejezetten madármegfigyelésre kialakított fából épült kilátó melletti kis parkolóban. A kilátóban elhelyezett táblán számos madár ábrája és neve szerepel, segítséget nyújtva az állatok felismeréséhez.

GoogleMaps link: itt


 

15. Zygi

Zygi egy aranyos, közvetlenül a tengerpartra épült kis halászfalu Ciprus déli partján, Larnaca és Limassol között. Érdemes egy nagy sétát tenni a nyüzsgő kikötőben ahol néhány jacht és a halászok kisebb-nagyobb csónakjai ringatóznak a tengeren tulajdonosaikra várva. A kikötőn és a főként halételeket kínáló éttermeken kívül érdemes még megemlíteni az aranyos kis utcákat is, melyeken szívesen sétál az ember virágtól virágig. Az utcákon és a kikötő mellett bóklászva vidám hangulatot teremtenek a különféle vicces kinézetű járművek, melyekből édességet, gyümölcsöket árulnak. Itt találkoztunk a legtöbb ilyen járgánnyal Cipruson. Zyginek van egy kis strandja is napozóágyakkal és napernyőkkel. Így, ha épp fürdeni támad kedvünk, van erre is lehetőség a Limanaki beachen.

Zygiről itt olvashattok bővebben!

 



16. JUMBO Áruház

Apukáktól előre is elnézést kérek, hogy megemlítem itt a JUMBO Áruházat... Ha ugyanis az anyukák és a gyerekek beszabadulnak ide, akkor ott bizony vásárolni kell... Hallottam már olyat, hogy valaki egy plusz, üres bőrönddel érkezett Ciprusra, hogy aztán a JUMBO-ban vásárolt holmikkal megtömött táskával térjen haza! 

Megtalálható itt mindenféle hasznos és haszontalan dolog, háztartási eszközök, játékok, sporteszközök, stb. Turistaként a nyári részleg lehet a leginkább érdekes! Ha bármire szükségünk van a nyaralás során, jóval olcsóbban beszerezhető itt, mint a tengerparthoz közeli árusoknál. Napernyők, napozó székek, plédek, törölközők, felfújhatós és homokozó játékok, szalmakalapok, strandtáskák, naptej, búvárszemüvegek, vízipisztolyok, labdák, szúnyogriasztók, sebtapaszok, lázmérők, stb., stb. Annyit azért meg kell jegyezni, nem csúcsminőségűek a termékek, de ha szerencsétek van a nyaralás végéig azért kitartanak...

GoogleMaps link: itt


 

+1. Ayia Napa

Nem a Larnaca régió része, de mivel a városból 40 perc alatt elérhető, így nem tudom kihagyni a sorból Ayia Napát! A Larnacától keletre fekvő egykori halászfalu mára Ciprus legnagyobb turistaparadicsomává nőtte ki magát! Számos elegáns hotel és apartmanház várja a bulizni vágyó fiatalokat, valamint a gyönyörű fehérhomokos strandok, apró öblök szerelmeseit! Ayia Napa látnivalói - kristálytiszta vizű tengerpartok, kőhidak, barlangok, szobor-és kaktuszpark, bájos templomok, vízipark - is megérnek majd egy külön bejegyzést, addig is böngésszétek át a Tartalomjegyzék oldalon a Dél-Ciprus / Famagusta régió blokk írásait, hiszen már számos látnivalót bemutattam korábban!

Nissi beach


Akár az állatokat, a természeti látnivalókat, a hegyi falvakat, a templomokat vagy a régészeti parkokat kedvelitek, remélem találtatok a fenti listában olyat, ami felkeltette az érdeklődéseteket! Ha van ötletetek, hogy mivel lenne érdemes bővíteni a sort, írjátok meg a Facebookon kommentben vagy üzenetben! 



Ha máskor is szívesen olvasnál ciprusi látnivalókról, érdekességekről, éttermekről, csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! Sőt, már az Instagramon is megtalálsz: 2in1ciprus néven!

...............

Előző bejegyzés: 

Mit csináljunk Larnacában? - I. rész: 30+1 tipp a város felfedezéséhez! 

Következő bejegyzés:

Kirándulás a Vipera-sziklához 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések