6 ok, hogy ellátogass Pervoliába

Ismerkedjetek meg kicsit a faluval, amely nevét a görög 'pervoli' szóról kapta, ami termékeny mezőt jelent. A falu az ókorban különféle királyi családokhoz tartozott, ma a sziget más részeiről származó helyiek kedvelt üdülőhelye. Íme 6 dolog, ami miatt érdemes felkeresni:

1. A világítótorony

A sziget brit megszállása során épült 1864-ben a Pervoliában található világítótorony, mely évtizedek óta segíti a hajókat útjuk során. A mai napig működik, folyamatosan karbantartják. Ha sötétben jársz arra, láthatod a toronyban lévő lámpa szabályos villogását egészen napfelkeltéig. A 8m magas nyolcszögletű kőtornyot egy egyszintes épülethez építették hozzá. Maga a világítótorony könnyen és ingyenesen megközelíthető, de a toronyba nem szabad felmenni. Itt halad el Pervolia leanderekkel szegélyezett bicikliútja is, melyet a közelmúltban újítottak fel.

 2. A homokos tengerpart

Pervolia egy Larancától kicsit több, mint 10km-re fekvő tengerparti falu. 4km hosszan elnyúló homokos tengerpartja főleg a helyiek körében kedvelt, a sziget belsőbb részeiből is gyakran járnak ide fürdőzni, piknikezni a családok, kitelepülnek egy-egy napra akár 2m magas pavilonszerű sátrakkal, grill felszereléssel.

 


 Látványra nem a sziget legszebb strandjai közé sorolható, viszont könnyen megközelíthető, a talaj keményebb homokos, a tenger lassan mélyül, ideális választás a családok számára akár egész napos strandoláshoz. Mivel keményebb a homok és lapos a part, mi imádunk itt futni és közben fogócskázni a partot nyaldosó hullámokkal.

itt még biciklizni is lehet a tengerparti homokon

A falu világítótoronyhoz közeli strandját Faros beach-nek hívják, nem meglepő módon, hiszen a görög 'faros' szó  azt jelenti világítótorony. Ezen a kb. 500 méter hosszú strandon bérelhetünk napozóágyakat, találunk tengerparti bárokat, öltözőt, mosdót sőt még strandröplabda pályát is.

a Faros beach egy júliusi reggelen

ez a kép május elején készült

a Faros beach napfelkeltekor

 

3. A Magyarországi park

 Nagyon meglepődtünk mikor Pervolia központjában először pillantottuk meg a ciprusi, a görög és az EU-s mellett lobogó magyar zászlót is. 


Rövid kutatómunka után hamar kiderült, hogy a ciprusi Pervolia 2017-től testvérvárosa a Magyarországon található Beloiannisznak, amely 1950 óta a görög polgárháborúból Magyarországra menekült görögöknek és családjaiknak ad otthont. A településen lakóknak máig fontosak a görög hagyományok, még ortodox templomuk is van. A testvérvárosi kapcsolat miatt 2019-ben Pervolia legszebb, pálmafás, tengerparti parkját, mely a világítótorony szomszédságában található, elnevezték Magyarországi Beloiannisz Parknak.



4. A megfigyelő torony

Pervolia kis dombjának tetején található a 15-16. században épült megfigyelő torony, a Pyrgos tis Rigenas. A toronyból a tenger felől érkező kalózokat és egyéb támadókat figyelték. Az őrszem meggyújtott fáklyával tudott jelzéseket leadni. A 6m magas torony földszintjén nincs ajtó vagy ablak. A kis ajtó az első emeleten, 4m magasan van, ahonnan mindig lenyújtottak egy kézi létrát, amikor váltották egymást. Az alsó szinten egy víztartály volt, ami ellátta ivóvízzel az őröket.


A környéken több hasonló torony is épült ebben az időszakban, ahonnan szintén meg tudták figyelni a hajók mozgását. A másik három Pyla, Xylofagou és Alaminos területén található. Érdekes pár pillanatra beleképzelni magunkat az egykori őrszemek helyébe.


 5. A Théta Mediterranean étterem

A világítótorony szomszédságában található a 2022 nyarán nyílt nagyon modern, nagyon szépen megtervezett, egyesek szerint mykonoszi hangulatú Théta Mediterranean étterem!  Fantasztikus kilátás nyílik a végtelen tengerre, illetve italunknak akár maga a világítótorony is hangulatos tengerparti hátteret adhat! Az árak meglehetősen magasak, cserébe állítólag minőségi, finom és ízlésesen tálalt ételekkel kényeztetnek minket! Külön részlegen foglalhatnak helyet azok a vendégek, akik étkezni is szeretnének, nekik az asztalfoglalás ajánlott. A szomszéd terasz pedig azok számára van fenntartva, akik csak innának egy finom kávét, egy puccos koktélt vagy egyéb szomjoltókat! Mi egy 4.5 eurós jeges lattéval és egy hasonló áron kínált frissen facsart, hűsítő narancslével kényeztettük magunkat. Aki úgy érzi, hogy belefér egy minden szempontból magasabb kategóriájú étterem a nyaralás során, próbálja ki az ételeket is! Aki viszont ezt a magasabb árszínvonalat nem tudja vagy nem szeretné kifizetni, annak ajánlom, hogy ücsörögjön ott egy fél órát egy ital mellett és élvezze a simogató szellőt, a pazar kilátást erről a különleges helyről! Az étterem hétfőnként zárva, a hét többi napján azonban nyitva van.


 

6. A tengerparti szívecskék

Mostanában gombamód szaporodnak Cipruson az olyan padok, kilátók, szobrok, melyekkel szívesen fényképezkednek a helyiek és a turisták egyaránt. Ez alól nem kivétel Pervolia sem, ahol több szív alakot is elhelyeztek! Az egyiket például a Faros beachnél, a másikat pedig a White Flamingo kávézóval szemközti parton találjátok! Ez utóbbi mellett egy pad is álldogál, melynek szívekkel díszített háttámlája szintén vonzza a romantikázni vágyó párokat. Nem csupán nappal érdemes ide ellátogatni, hiszen égősor fut a szíveken végig, mely éjszaka csodásan világít!

 



(Ez a bejegyzés eredetileg 2020-ban íródott, de 2022-ben az utolsó két ponttal kiegészítésre került.)

 Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről! 
...............

Előző bejegyzés:

Kávézó kilátással a türkizkék tengerre

Következő bejegyzés:

Golden beach - a legkeletibb strand 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések