Aphrodité sziklájának legendái

 A helyiek többnyire Petra Tou Romiou-ként emlegetik, a külföldiek körében inkább Aphrodité Sziklájaként (Aphrodite's Rock) ismert ez a látványosság, melyet mindenki szeretne megnézni, aki Ciprusra látogat. Leginkább nem maguk miatt a sziklák látványa miatt lettek ilyen népszerűek - bár vitathatatlanul szépek - hanem az őket övező mítoszok, legendák, hiedelmek azok, melyek miatt évről-évre ezrek keresik fel.


Ciprus neve régóta összekapcsolódik Aphroditéval, az előbbit a szerelem és a szépség szigeteként, utóbbit a szerelem és a szépség istennőjeként emlegetjük. 


A sziklához több legenda is kapcsolódik, az egyik szerint ez Aphrodité szülőhelye, itt emelkedett ki a habokból. A görög mitológia szerint az istennő akkor jött világra, amikor Kronosz kasztrálta apját, Uranoszt. A tenger ekkor habos hullámzásban tört ki, és egy kagylóhéjon kiemelkedett a szépséges Aphrodité, akinek neve is születésére utal, hiszen az 'aphrosz' szó görögül habot jelent.


A szikla görög neve, a Petra Tou Romiou (A Római sziklája) egy másik legenda szerint a hőssel, Basil-lel (a róla szóló eposzokban Digenes Akritas-nak hívják) kapcsolatos, aki félig bizánci (kelet-római), félig arab volt, innen származik a neve is, a 'Digenes' azt jelenti kétvérű. Hősünk állta útját a szaracén betolakodóknak. Leszakított egy hatalmas sziklát a Troodos hegységből, és a tengerbe hajította, szétzúzva ezzel a szaracén hódítók hajóit. A legenda szerint ezt a sziklát csodálhatjuk ma meg ha arra járunk.

Ez a látványosság akár busszal (631-es) is megközelíthető Paphosból. Amennyiben autóval érkezünk, akkor az autópályáról a Petra Tou Romiou vagy az Aphrodite’s birthplace feliratokat követve jutunk el ide. A parkoló a Paphos és Limassol  közti tengerpati út másik oldalán található, mint maga a tenger. Onnan lépcsőkön majd egy szűk alagúton lehet kijutni a partra a sziklákhoz és az azok melletti kavicsos strandhoz. Magára a sziklára nem szabad felmászni. 


Több babona, szokás is kapcsolódik a helyhez. A szerelmesek kavicsokból szokták kirakni a nevüket, vagy szívformát alkotnak. Illetve magukkal visznek 1-1 szív alakú kavicsot, hogy a szerelmük örökké tartson. Mások abban hisznek, hogy ha körbeússzák a sziklát, akkor örökre fiatalok és szépek maradnak. Olyat is lehet hallani, hogy aki háromszor ússza körbe a sziklát, arra örök szerelem vár. Amennyiben ezt valaki a szerelmével teszi meg, akkor ők örökre együtt maradnak. 



Azért a strandolással óvatosan kell bánni itt. Amikor nyugodt a víz, akkor szabad, de sokszor tajtékosabb a tenger, erős a szél és nagyobb hullámok vannak. Gyorsabban mélyül a tenger, mint a legtöbb strandon. Emiatt a víz is jóval hidegebb. De azért nem hagytuk ki az élményt, hogy megmártózzunk a habokban a lemenő Nap fényében.



 Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!  

 ...............

Előző bejegyzés:

A szurdok, amit Leander völgynek neveztünk el 

Következő bejegyzés:

Bringatúra a Lefkara víztározónál

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések