Az elhagyatott falu I. rész - A gótikus templom romjai


Az Agios Mamas templom romjai az elhagyatott Agios Sozomenos faluban találhatók. A falu a Ciprus északi és déli részét elválasztó Zöld Vonal mellett fekszik a déli oldalon. A görög-török konfliktusok miatt néptelenedett el teljesen. Az 1800-as évek elején még megközelítőleg ugyanannyi görög és török ciprusi lakta, de a török lakosság aránya folyamatosan nőtt. Az 1960-as évekre már csak 10 százalék volt a görög lakosság aránya. A törökök át is nevezték a falut 'Arpalik'-nak, ami azt jelenti, hogy árpaföld. Az 1974-es események után - amikor a török hadsereg megszállta Ciprust és elfoglalta az északi területet -  a török lakosság nagy része is eltűnt a faluból az áttelepítéseknek köszönhetően. 





A sárból épült házak nem igazán tudták kiállni az idő próbáját. A környék legjobban fennmaradt épülete kétségkívül az Agios Mamas templom.


A templom eredetileg a 15. században épült, noha teljesen soha nem fejezték be. Impozáns íveivel egyike a sziget legjobb állapotban megmaradt gótikus történelmi helyszíneinek.






 

A YouTube-on elérhető egy 1987-es film angol felirattal, ami ezen a környéken készült. A filmben az elhagyatott falu korábbi görög ciprusi és török ciprusi lakói mesélik el személyes történetüket a háborúról.

Panicos Chrysanthou - A Detail in Cyprus


Amikor Nicosia felé tartasz érdemes ide tenni egy kitérőt, kicsit megállni, lelassulni és elképzelni a régmúlt időket. 

A következő részből további érdekességeket tudhatsz meg Agios Sozomenosról és megmutatom a falu névadójának egykori lakhelyét is.

 Ha tetszett, amit olvastál csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről!  

...............

Előző bejegyzés:

Bringatúra a Lefkara víztározónál 

Következő bejegyzés:

Az elhagyatott falu II. rész - A barlangsír

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések